Pangad hakkavad õpetama abituriente rahaga targalt ümber käima

Tarbija24
Copy
Raha.
Raha. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Pangaliidu eestvedamisel toimub tänavu märtsis juba seitsmendat aastat gümnaasiuminoortele suunatud rahatarkuse kuu. Vabatahtlikud üle Eesti annavad enam kui sada koolitundi, kus abiturientidele õpetatakse rahaasjade tarka juhtimist.

«Finantsteenuste maailmas ei ole lihtne orienteeruda ning teadlikke otsuseid teha. Isegi kui teoreetilised teadmised on tugevad, siis iseseisvaks rahaasjade ajamiseks digitaalsete vahenditega pole paljud noored tegelikult iseseisvasse ellu astudes valmis,» ütles Eesti Pangaliidu finantshariduse toimkonna juht Kai Kutsar.

Rahatarkuse tundides õpetatakse isikliku eelarve koostamist, raha kogumise ja investeerimise põhitõdesid, räägitakse targast laenamisest ning sellest, miks ja mida kindlustada. «Tänases kooliprogrammis jääb vajaka praktilistest kogemustest, mis annaks oskuse kaaluda rahaga seotud otsuste võimalikke tagajärgi ning riske. Igapäevatöös finantsteemadega tegelevad vabatahtlikud aitavad noortel iseseisvaks tulevikuks paremini valmistuda. Rahatargalt käitumine eri olukordades aitab igal inimesel oma unistused täita,» lisas Kutsar.

28. märtsil on põhikooli vanemal astmel võimalik osaleda ka üleeuroopalises rahatarkuse viktoriinis, mille eesmärgiks on teha selgeks, millise Euroopa Liidu riigi noortel on parimad teadmised raha kohta. Viktoriinis saavad osaleda 13–15-aastased noored ning kaks võitnud klassi esindajat saavad võimaluse osaleda maikuus Brüsselis toimuvas Euroopa finaalis. Mullu  võttis rahatarkuse viktoriini Eesti finaalist osa 77 klassi 48 koolist. Parimate finantsteadmistega klassiks osutus Tallinna Inglise Kolledži 9. b klassi võistkond, mille esindajad saavutasid Euroopa finaalvõistlusel  24 osaleja hulgas tubli 4. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles