Karbist välja: Huawei uusim tipptelefon P30 Pro

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro Foto: Aivar Pau

Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei esitles teisipäeval Pariisis oma selle kevade uusimat nutitelefoni P30, mille kaamerate kvaliteet viis selle versiooni P30 Pro hoobilt maailma absoluutsesse tippu. Võtame seadme karbist välja ja vaatame, mis sellega teha saab.

Asumegi pikema sissejuhatuseta kohe P30 Pro kaamerate juurde, mis andsid mobiilikaamerate üleilmset edetabelit pidava portaali DxOMark edetabelis sellele läbi aegade kõrgeima skoori – 112.

Kokku on seadmel kaameraid viis: neli tagaküljel ja üks selfide tegemiseks ees. Põhikaamerate komplekt koosneb Huawei SuperSpectrum sensoriga varustatud 40MP põhikaamerast, 20MP (f/1.6) ülilainurk-kaamerast, 8MP telefotokaamerast ja Time-of-Flight (TOF) kaamerast.  Esikaameral on megapiksleid koguni 32MP ja see näitaja peaks samuti olema maailmarekordi lähedane. Kaameratehnoloogia on Huawei jätkuvalt välja töötanud koostöös Saksa legendaarse kaameratootjaga Leica.

Te küsite, mida kujutab endast põhikaamera 1/1.7-tolline RYYB SuperSpectrum sensor? Ettevõtte info kohaselt erineb see tublisti tavalistest RGBG Bayeri filtriga mobiilikaameratest, kuna rohelised pikslid on asendatud kvaliteetsemate kollaste pikslitega, see omakorda kõrgeimateks ISO väärtuseks vastavalt 409 600. See olevatki põhimõtteline muudatus sensoritehnoloogias. Lisaks töötavad kaameral koos nii optilise (OIS) kui tehisintelligentne (AIS) pildistabilisaator, eesmärgiks ikka käte värisemisest tingitud kvaliteedilangust ära hoida.

Üks täiesti tavaline pilt ilma ühtegi sätet muutmata tuli mul selline:

Foto: Aivar Pau

Proovime suumimist

Tootja teatel on kaameral ka objektide suurendamine saavutanud täiesti uue taseme. SuperZoom funktsionaalsus toetab kuni 5-kordse optilise suumi, 10-kordse hübriidsuumi ja 50-kordse digitaalse suumiga suurendust, mis saavutatakse periskoopdisaini abil. «Optilise prisma element telefotokaameras murrab valgust, et maksimeerida fookuskaugust, samal ajal minimeerides kaamera suurust seadme disaini osas järeleandmisi tegemata,» teatas Huawei. Lisaks siis erakordne lainurk, mis saavutatakse 0,6-kordse suurenduse ehk tegelikult vähendamisega ja lainurkkaamera kasutamisega.

Umbes 8 sammu kaugusel Saku Suurhalli trepist suutis see kaamera kogu halli haarata oma vaatevälja tõesti palju:

Foto: Aivar Pau

Teine äärmus: umbes 2 cm kaugusele Islandi väljakul lebavast udusulest annab sellise tulemuse:

Foto: Aivar Pau

Proovisin ka järele, mida tähendab 50-kordne suumimine praktiliselt. Postimehe rõdult suund vanalinna poole ning püüdsin kinni hea mitme kilomeetri kaugusel asuva Niguliste kiriku torni ja noh – selle pildiga ei ole küll suurt midagi peale hakata:

Foto: Aivar Pau

Tausta või pildistatava objekti hägustamiseks on spetsiaalselt loodud niisiis eelmainitud Time-of-Flight (TOF) kaamera. See peaks aitama eri objektide kaugust täpsemalt mõõta ja seeläbi mängida erinevate tausta teravuse (bokeh) tasanditega – alates üliteravast taustast kuni maheda hägususeni.

Ühesõnaga: teeb häid pilte küll.

Vaatame disaini üle

Esiküljel on P30 Prol uudiseid vähe. Tundub, et klaasi on tõesti hakatud tarnima LG asemel Samsungilt, sest seadme esipoole servakumerused ja suurus on äravahetamiseni sarnased Samsungi S-seeria seadmetele. Ekraani diagonaali pikkuseks on 6,47 tolli, ehk tegemist on suure telefoniga. Selle kvaliteet on tõesti hea, resolutsiooni näitajat tähistab FHD+ ehk 2340x1080 pikslit.

Kuid on ka erinevusi ja uuendusi. Näiteks puudub Pro esiküljel täielikult kuular – seadme ülaosa heli tulevat sisemise vibreerimise ja ma kahtlustan, et ka ülaserva imeväikese ava kaudu. See on ühtlasi võimaldanud muuta imeväikeseks ja tilgakujuliseks ekraani ülaosa keskel asuva «kulmu» ehk «sälgu».

Ühtlasi tähendab see kahjuks ka seda, et kui telefon käes videot vaadata ja selleks telefoni enda kõlareid (mitte kõrvaklappe kasutada), siis on heli koondunud seadme allossa ja mingisugusest tasakaalustatud stereost rääkida ei saa.

Esiküljel on minu hinnangul ka selle seadme teine nõrkus ja selleks on esiklaasi allaossa paigutatud sõrmejäljelugeja. See valguspõhine sõrmejälje lugemise tehnoloogia vajab veel kindlasti edasiarendamist, sest telefon jääb hetkel veel liigagi tihti sõrmejälgede väljalugemisega hätta.

Seadme juhtnupp ja helitugevuse muutmise nupud on paigutatud seadme paremale küljele ja on üsna täpselt õigetes kohtades.

Vägagi toretsevaks on muudetud aga Pro tagakülg. Saadaval on küll klassikaline must toon, aga kuna P-seeria tundub olevat trendikatele inimestele mõeldud seade, siis on loodud ka eriti silmatorkavad värvilahendused nimega «Hõõguv koidik» (Amber Sunshine), «Õhuline kristall» (Breathing Crystal) ja «Virmalised» (Aurora). See viimane on ka artikli põhifotol näha. Nende toonide saavutamiseks lasi tootja tagakülgi mitu korda imeõhukeste ja poolläbipaistvate värvikihtidega üle võõbata.

Tagakülje põhikaamerate paigutus ei ole minu hinnangul väga õnnestunud, kuna need ulatavad tasapinnast välja ja kuna asuvad ühes nurgas, siis hakkab laual asetsev seade mööda diagonaali kolksuma, kui sellel midagi tippida. Abiks on aga kaaned.

Tehnoloogia osas on seadmel sees Huawei enda toodetud uusim protsessor Kirin 980, millel võimas 8GB Ram ja 256 GB ROM.

Android Pie tarkvaraplatvormile on Huawei peale ehitanud oma kasutajaliidese EMUI 9.1, milles uudsena kasutatakse laiendatavat read-only-failisüsteemi (Extendable Read-Only File System, EROFS), mis suurendab märkimisväärselt mäluseadme lugemiskiirust. See operatsioonisüsteem toetab ka Huawei Share One-Hop jagamissüsteemi, mille abil saab Huawei nutitelefonide ja lauaarvutite vahel sujuvalt faile jagada. Ühtlasi tähendab see seda, et kõik äpid on kohe esiekraani vaadetes – mingisugust rakenduste eraldi vaadet ei ole, nagu puhtal Androidil.

Aku on seadmel võimas (4200 mAh) ja veel võimsam on selle  40W SuperCharge kiirlaadija, mis aku laetuse protsendi tõesti imekiirelt üles lükkab. Seadmel peaks olema ka funktsionaalsus, mis võimaldab juhtmevabalt laadida teisi seadmeid, kuid näiteks Samsungi Galaxy Watch Active nutikella ma küll sellega laadima ei saanud.

Tarkvara poolest on uudis vast see, et seadmes istub sees nüüd Huawei enda toodetud veebibrauser.

Huawei P30 nutitelefonid on Eestis müügil alates 27. märtsist kolmes värvitoonis – must, «Õhuline kristall» (Breathing Crystal) ja «Virmalised» (Aurora). P30 hinnad Eestis algavad 699 eurost, P30 Pro 128 GB 899 eurost ning P30 Pro 256 GB 999 eurost.

Müügile tuleb ka uus nutikell Huawei Watch GT, mille hinnad algavad 249 eurost. Üsna tavaline nutikell, mille suurimaks puuduseks on see, et töötab Huawei enda platvormi peal – ehk siis: sellele ei ole saadaval mitte ütegi rakendust peale Huawei enda omadele. See kell näeb välja umbes-täpselt selline:

Huawei Watch GT
Huawei Watch GT Foto: Aivar Pau
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles