Õppetund: Isamaa peasekretäril Priit Sibulal oleks pensioniks kogutud 40 Eesti keskmist palka

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sibul
Priit Sibul Foto: Sander Ilvest

Eilses ETV saates «Esimene stuudio» tuliselt Isamaa plaani II pensionisammas vabatahtlikuks teha kaitsnud erakonna peasektretär Priit Sibul tõi ebaõnnestunud näite.

Nimelt tõi Sibul samba kaotamise argumendina välja, et tema palk oli 90ndate lõpus 3800 krooni ning tema hinnangul poleks tal olnud mõtet sellest igakuiselt kaks protsenti kõrvale panna.

Hiljuti teise samba toetuseks avaliku üleskutsele alla kirjutanud Praxise juht Tarmo Jüristo aitas aga Sibulat arvutamisel oma Facebooki lehel ning tõi välja, et Sibula pensionikontole oleks kogunenud  ligi 52 000 eurot.

Lihtne arvutus ütleb, et summa vastab ligi 40 kuu Eesti keskmisele palgale või 120 kuu keskmisele pensionile. Seejuures alustamiseks piisanuks ka 5 eurost.

«Kui võtta alguspunktiks aasta 1999 ning eeldada, et Priidu palk kasvas sujuvalt aastani 2011, mil temast sai riigikogu liige (millest alates on ta palk avalik), siis 2%-se säästmismäära ning 4%-se tootlusega oleks ta ise suutnud selle ajaga panna kõrvale sääste ligi 17 500 euro väärtuses,» arvutas Jüristo.

«Kui ta oleks sama aja jooksul saanud panna oma säästud teise sambasse (mis tegelikult küll alustas alles 2002. aastast, aga võtame võrdluse jaoks praegu selle eelduse), siis oleks tal koos riigipoolse kickeriga sinna tänaseks kogunenud ligi 52 000 eurot,» lisas Jüristo.

Samas möönis ta, et need arvutused ei ole muidugi täpsed, aga mastaapide hoomamiseks sobivad küll. «Need on siis alternatiivid sellele, kui Priit oleks selle 2% (mis 1999. aastal oli tema palga puhul 76 krooni või tänases vääringus ca €5) endale kätte saanud ja eeldatavalt siis oma SMS-laenude tagasimaksmiseks kulutanud,» kirjutas Jüristo.

52 000 eurot on ligikaudu 40 Eesti keskmist kuupalka ja 120 kuu keskmist pensioni. Sibulal on pensionini veel ligi veerand sajandit kogumisaega.

Eilset debatti saatis raevukas reaktsioon sotsiaalmeedias, kuna Isamaa seisukohti tutvustanud Priit Sibul tunnistas, et neil pole ühtegi uuringut, mida teise samba kaotamine kaasa toob.

«Sibul ei osanud viidata ühelegi analüüsile, mis toetaks II samba kaotamise mõttekust. Nii ei tehta struktuurireforme,» kirjutas Twitteris majandusanalüütik Kaspar Oja.

Ettevõtja Raivo Hein säutsus irooniliselt, et välja tuli järgmine majandusinimene, kes lihtsalt väidab, et 2+2=3. «Uuringuid, kas nii on, nad teinud ei ole. Ja ei olegi vaja teha. Aga tõsiselt, väga kurb on vaadata valetamist, vassimist, faktide moonutamist, demagoogiat, mis sealt tuleb. Lihtsalt öövastav!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles