Kuidas uus bensiin muruniidukite või muu aiatehnikaga sobib? (5)

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Muruniiduk
Muruniiduk Foto: Karli Saul / SCANPIX BALTICS

Kuu algusest peavad kütusemüüjad hakkama pakkuma kümneprotsendise biolisandiga bensiini 95. Kuidas mõjutab suurema etanoolisisaldusega bensiin muruniidukeid või muud aiatehnikat?

OLULISELT MUUDETUD 20.05.19: Kõige täpsema info konkreetsele masinale sobiliku kütuse kohta saab esinduse kodulehtedelt või ostuga kaasa antud infolehelt. Mõningale aiatehnikale sobib ka E10, kuid see tuleks sellisel juhul 30 päeva jooksul ära tarvitada. Ühtlasi tuleks kasutada kütuselisandit.

Kuigi autokütuse kasutamine muruniidukites ning teistes aiatehnika seadmetes on laialt levinud, tuletas Neste Eesti hulgimüügijuhi Urmas Kuuse mullu tarbijatele meelde, et kütust ei tohiks hoida koduses kanistris rohkem kui 30 päeva, sest kütuse kokkupuude õhuga paratamatult mõjutab kütuse kvaliteeti.

Alternatiivina soovitakse aia-ja metsatehnikas kasutada kasutada keskkonna ja mootorisõbralikumat alküülaatbensiini või mootoribensiini 98E5. Kruuse sõnul on see nii mootorile kui ka kasutajale endale kõige kindlam ja ohutum valik – see suitseb vähem ja säilib kauem.

Kahtluse korral tasub alati järele vaadata kasutusjuhendist või küsida nõu seadme müünud ja hooldavalt ettevõttelt. «Reeglina tootjad kirjutavad kasutusjuhenditesse, millise madalaima oktaanarvuga bensiini seadmetes on lubatud kasutada,» lisas Kuuse.

Paadimootorites on soovitav kasutada mootoribensiini 98E5.

Mõningatele muruniidukitele võib siiski suurema etanoolisisaldusega bensiini panna. Näiteks saatis Postimehe lugeja pildi oma muruniidukist, mille kütusepaagi korgile on märgitud «max 10% ethanol».

Foto: Lugeja foto.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles