Mõned lihtsad sammud energiatarbimise vähendamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energia säästmise mõttes tasub kasutada kvaliteetseid energiasäästlikke lampe.
Energia säästmise mõttes tasub kasutada kvaliteetseid energiasäästlikke lampe. Foto: SCANPIX

Külm ja pime aeg on periood, kus meie energiakulud paratamatult suurenevad. Siiski on olemas mõned head ja kergelt teostatavad säästumeetodid, mida kõik saavad kasutada.

Kui istute akna juures, tunnete kindlasti vaatamata ruumi soojusele külma õhku. Sel juhul tuleks kiiresti täita need vahed, mis jäävad akende ja aknalaua vahele, kirjutab portaal Idenyt. Teie kodu ja siseruumid muutuvad märgatavalt soojemaks ja seetõttu ka vähenevad küttearved ning soojakadu.  

Kasutage nende akna, rõduuste ja luukide puhul, mida te talvel ei ava, isekleepuvat tihendusteipi või täitematerjali just nendes kohtades, kus on tunda külma õhu liikumist. Kui tihendate kõikvõimalikud lahtikäivad avad, siis tuulutage ruume igapäevaselt keskmiselt kolm korda viie minuti jooksul.

Seadke temperatuur boilerites umbes  55 kraadi juurde. See on piisavalt kuum, et nõusid pesta või käia duši all või vannis. Kui temperatuur on kõrgem, siis kasutab boiler liiga palju energiat. Lisaks välistate selle temperatuuri puhul võimaluse, et kiiresti kuuma vett voolata lastes saate põletada, samuti väheneb sel puhul võimalus katlakivi tekkeks boileris.

Kuumaveekraanist tulev vesi peab olema aga kindlasti vähemalt 50 kraadi, kuna alla selle temperatuuri ei hävine paljud bakterid, mis on teie kätel, kehal, nõudel ning muudel esemetel. Seega seadke soojendusseadmed kodus automaatsele kontrollrežiimile.

Kasutage kvaliteetseid energiasäästlikke lampe või LED-valgusteid, mida on viimastel aastatel üha suuremas valikus müügile tulnud ning ka nende hinnad on langemas. Need kasutavad kuni kaheksa korda vähem energiat kui hõõglambid, mida on veel küllaltki palju kasutusel.

Kui teil on aga vaja väga head ja piisavalt tugevat valgust töö tegemiseks kodustes tingimustes, siis sel juhul tasub osta halogeenpirnid.

Tihtipeale jäetakse arvuti ööseks vooluvõrku ooterežiimile, kuid kokkuhoiu mõttes on siiski kasulik lülitada arvuti ja kõik lisaseadmed ikkagi välja. Lisaks elektrikokkuhoiule annate niiviisi ka puhkust soojenenud seadmetele. Samuti saate seadistada oma arvuti nii, et see lülitub mõne aja pärast, kui te seda ei kasuta, ise välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles