Lugeja küsib: kui pika tööohutuse alase koolituse peab tööandja läbima?

Tarbija24
Copy
Töökeskkonnaspetsialistil või tema ülesandeid täitval juhatuse liikmel peaks olema piisavad töökeskkonnaalased teadmised ja oskused, et mõista ettevõtte töökeskkonnas esinevaid ohte ja korraldada tegevusi vältimaks tööõnnetusi ja tööga seotud haigestumisi.
Töökeskkonnaspetsialistil või tema ülesandeid täitval juhatuse liikmel peaks olema piisavad töökeskkonnaalased teadmised ja oskused, et mõista ettevõtte töökeskkonnas esinevaid ohte ja korraldada tegevusi vältimaks tööõnnetusi ja tööga seotud haigestumisi. Foto: Benis Arapovic / PantherMedia / Benis Arapovic

«Kui pika tööohutuse koolituse peab tööandja läbima? Koolitusi reklaamivad ettevõtted saadavad kutseid, aga kuulsin, et enam ei ole sellise koolituse läbimine kohustuslik. Alustava ja piiratud ressursiga ettevõtjana sooviks teada, kui pikk koolitus katab ära miinimumvajaduse ehk seaduses määratud kohustusliku osa? » küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula: Töökeskkonnaspetsialistile või juhatuse liikmele, kui ta täidab ise töökeskkonnaspetsialisti kohustusi ei ole koolituse mahtu ette nähtud. Oluline on, töökeskkonnaspetsialistil või tema ülesandeid täitval juhatuse liikmel on olemas piisavad töökeskkonnaalased teadmised ja oskused, et mõista ettevõtte töökeskkonnas esinevaid ohte ja korraldada tegevusi vältimaks tööõnnetusi ja tööga seotud haigestumisi.

Selleks, et töökeskkonnaspetsialist oleks pädev peab ta vähemalt:

  • tundma töötervishoidu ja tööohutust reguleerivaid õigusakte;
  • tundma ettevõtte töötingimusi;
  • omama teadmisi töökeskkonna ohuteguritest;
  • olema teadlik ohuteguri mõju vähendamiseks kasutatavatest abinõudest;.
  • olema kursis töövahendite ohutuse ja töövahendite ohutu kasutamisega

Väikese ja vähemohtlikuma tegevusalaga ettevõtte töökeskkonnaspetsialistile võib sobida ka kolmapäevase koolituse läbimine, mida koolitusasutused korraldavad töökeskkonnavolinikele ja töökeskkonnanõukogu liikmetele. Kui tegemist on suure ja ohtlikuma tegevusalaga ettevõttega (nt ehitus, puidu- või metallitöötlemine) siis ei pruugi ainult kolmepäevaselt koolituselt saadud info olla piisav, et edukalt töökeskkonnaspetsialisti kohustusi täita.

Alustavale ettevõttele pakub tööinspektsioon konsultatsiooniteenust, mis on tööandjatele tasuta. Teil on võimalik kutsuda töökeskkonnakonsultant ettevõttesse, et koos vaadata üle töökeskkond ja dokumendid (riskianalüüs, ohutusjuhendid jne) ning leida üles probleemid ja arutada, kuidas töökeskkonda ohutumaks muuta. Kui soovite kutsuda töökeskkonna konsultandi oma ettevõttesse, saatke e-kiri tööinspektsiooni üldaadressile ti@ti.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles