Lugeja küsib: mida teha vanade tulekustutitega? (7)

Tarbija24
Copy
Tulekustutid
Tulekustutid Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

«Mida teha vanade tulekustutitega?» küsis lugeja.

Vastab Tamrexi tuleohutusosakonna juhataja Margus Oberschneider:

Kuna viimasel 7- 8 aastal on Eestisse toodud suurtes kogustes odavaid, mittekvaliteetseid ja ka pahatihti nõuetele mittevastavaid tulekustuteid, millede eluiga on osutunud väga lühikeseks, on tekkinud probleem tulekustutite utiliseerimisega.

Jäätmejaamad ei taha tulekustuteid vastu võtta. Neil pole oskusi, teadmisi ega seadmeid. Müüjad, kes mittekvaliteetseid tulekustuteid müüvad, ei taha samuti sellest midagi kuulda. Ja nii ongi inimene murega üksi.

Kuna ka meie poole pöördusid väga paljud kliendid sama murega otsustasime 2018. aastal, et tuleme inimestele vastu ja hakkame utiliseerima tulekustuteid. Lisaks on meil teadmised, oskused, kogemused ja vajalikud seadmed.

Tulekustutite utiliseerimine on aega ja tööd nõudev protsess: kustutil tuleb surve maha saada, seade lahti monteerida, pulber ümberlaadida ja plastik anumatesse ladustada. Tulekustuti kest tuleb teha kasutamiskõlbmatuks, ja need viia metalliga tegelevasse ettevõttesse. Voolikud, tihendid ja muud osised toimetada järgmistesse ettevõttesse, kes need utiliseerib. Pulber omakorda spetsiaalsesse jäätmekäitlusjaama. Protsess on kulukas, mistõttu Tamrex seda tasuta teha ei saa.

Meie andmetel oleme me esimesed tulekustutite müüjad, kes kustutite utiliseerimisega tegelevad. Ja meie andmetele ka esialgu ainukesed. Tulekustuteid võtame vastu kõigis 19. Tamrexi kaupluses üle Eesti.

Kõige selle valguses on mõistlik juba tulekustuti soetamisel mõelda keskkonnale ning oma mugavusele ja valida korralik tulekustuti, mille eluiga on 30 aastat ja enam.

Tulekustuti utiliseerimise hinnakiri:

  • 1 kg pulberkustuti  4.00 €
  • 2 kg pulber, 2kg Co2-ja 2l vahtkustuti 5.50 €
  • 3 kg pulberkustuti 7.00 €
  • 6 kg pulberkustuti / 5kg Co2/ 6l 9.00 €
  • 12 kg pulberkustuti 15.00 €

Meie enda, TAMREXi tulekustuteid võtame utiili 10% soodsamalt, kui klient uue TAMREXi tulekustuti soetab. Soodustus ei kehti teiste tootjate kustutite utiliseerimisel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles