Uus trend restoraniäris - toidud maksavad ausat hinda (18)

Hanneli Rudi
Copy
Ausate hindadega restoran Atvertsi menüü.
Ausate hindadega restoran Atvertsi menüü. Foto: Hanneli Rudi

Ma tean, et caffè latte maksab tegelikult märksa vähem kui paar-kolm eurot, mis selle eest küsitakse. Aga et summa ei küüni isegi mitte ühe euroni, oli ikka paras üllatus. Kas tõesti maksab restoranis pakutav nii vähe, ei suutnud ma ausate hindadega restorani menüüd vaadates oma silmi uskuda.

Esimene ausate hindadega restoran – just nii reklaamib enda Riia vanalinnas veebruaris uksed avanud Atverts. Selles majas kehtivate hindade kõrval seisab menüüs summa, mida on konkurentidel tavaks sama roa eest küsida. Pärlkana rinnafilee koos kinoa, chorizo ja köögiviljakastmega maksab Atvertsis 5,48, konkurentide juures esitatakse selle prae eest väidetavalt arve, millel summa 12,90. Krevettidega suure mereannipitsa aus hind on kõigest 3,15, mitte 8,50, kümneeurose veiselihaburgeri tegelik hind on kõigest paarkümmend senti üle nelja euro.

Hoolimata tööpäeva lõuna ajal küsitud paarieurosest sissepääsutasust tunnen menüüd lugedes, kuidas nördimus tasahilju kõri nöörib. Kuidas on võimalik, et restoranitoit nii vähe maksab!

«See ei ole saladus, see on puhas mahuäri,» kinnitab restoranijuhataja Inese Vicupa Arterile. Ta võrdleb Atvertsit kiirsöögikoha McDonald’siga –mõlemad suudavad pakkuda soodsat hinda tänu suurele läbimüügile, ainult Atvertsis pakutakse nii head toitu ja teenindust kui võimalik.

«Millegipärast mõtlevad inimesed, et kui toit on nii odav, siis see on kehv. Ei ole, meie toit on väga kvaliteetne, maitsev ja kaunilt serveeritud,» kinnitab Vicupa.

Vicupa jutu järgi ei saa nende söögikohta võrrelda eestlastegi seas väga populaarse Lidoga. «Teil on Eestis Lido olemas, nii et teate isegi – see ei ole odav,» lausub ta. «Sa pead võtma kandiku, käima mööda söögisaali ringi, valima 500 asja seast, seisma kassasabas, kusjuures friikartulid ja šašlõkk maksavad seal kaheksa-üheksa eurot... Siis tuleb veel otsida koht ja süüa jahtunud toitu. Vabandust, aga kas te tõesti ei hooli endast?» ei hoia Vicupa Lido kirjeldamisel värve tagasi. Tema hinnangul on Lido väga hea koht, kui on vaja minna lastega välja sööma, sest kõhu saab ruttu täis. «Aga Atverts on keskklassi restoran, kuhu iga päev ei tulda, vaid käiakse korra või paar kuus,» sõnab ta.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles