Eraparklad saavad ligipääsu sõidukijuhtide andmetele (13)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Foto: Stanislav Moshkov

Lähtuvalt tänavu 15. jaanuaril jõustunud ringkonnakohtu otsusest väljastab maanteeamet kokkulepitud tingimustele vastavatele eraparklatele sõiduki omaniku või vastutava kasutaja andmed, kui sõidukiga on rikutud parkimistingimusi ettevõtte hallatavas parklas.

Maanteeamet väljastab eraparklale sõidukiomaniku andmed, kui: sõiduk pargiti parklasse, kus olid olemas parkimistingimustega (sealhulgas trahvinõude suurus rikkumise korral) liiklus- ja teavitusmärgid ehk sõlmiti parkimisleping; lepinguga on kokku lepitud leppetrahvinõudes; lepingut on rikutud ja parkimise korraldaja on rikkumise järgselt esitanud leppetrahvinõude; leppetrahvinõue on täitmata; leppetrahvinõue ei ole aegunud (üldjuhul 3 aastat), teatas maateeamet.

Maanteeamet väljastab eraparklale liiklusregistrist andmed, kui ettevõte vastab järgnevatele tingimustele:

maanteeametil on ligipääs ettevõtte elektroonilisele parkimise infosüsteemile, kus on GPS märgise ja ajatempliga fotod, millega on parkimistingimuste rikkumine tõendatud;

ettevõttes töötab andmekaitsespetsialist, kes tagab andmete korrektse töötlemise;

ettevõte on kehtestanud ja avaldanud privaatsuspoliitika, mis annab ülevaate, kuidas ettevõtte isikute andmeid töötleb;

ettevõttel on isikuandmete töötlemise toimingute register, mis annab ülevaate, milliseid isikuandmeid, mille alusel ja mis eesmärkidel ettevõttes töödeldakse ning kellele ja mille alusel neid edastada võib.

Maanteeamet väljastab tingimustele vastavatele eraparklatele sõiduki omaniku isikukoodi. Kui tegemist on firmale kuuluva sõidukiga, väljastatakse sõiduki omaniku registrikood. Liisingusõidukite puhul väljastatakse vastutava kasutaja (liisinguvõtja) isiku- või registrikood.

Oluline on tähele panna, et parkijatel on võimalik andmete edastamist parkimiskorraldajale vältida viimasega suheldes ning tasudes maksmata jäetud leppetrahvid. Leppetrahvi määramise vältimiseks peab korrektselt täitma parkimistingimusi, sealhulgas tasuma parkimise eest.

Sõidukiomanike andmeid töödeldakse liiklusseaduse alusel, mis võimaldab juurdepääsupiiranguga andmeid väljastada õigustatud huvi olemasolu korral. 15. jaanuaril 2019 jõustunud ringkonnakohtu otsusest tulenevalt on eraparklatel õigustatud huvi sõidukiomanike andmete saamiseks. Varasemalt lähtus maanteeamet 2012. aastal tehtud kohtuotsusest, mille kohaselt puudus eraparklatel õigustatud huvi sõidukiomanike andmete saamiseks, teatas amet

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles