Üksikema katsetab: kuidas säästa kahe lapse kõrvalt 1300 eurot aastas, kui palgast jääb kulutamiseks vaid 400 eurot (11)

Tarbija24
Copy
Toidukorv
Toidukorv Foto: Andres Teiss / Postimees

TF Banki laenukooli blogis kirjutab üksikema Kadri oma eesmärgist koguda aasta lõpuks 1300 eurot, pannes iga kuu sada eurot kõrvale. 

Kadri on üksikema, kes elab koos kahe väikelapsega, neist üks 6-aastane ja teine 3-aastane. Tema sissetulek on 1200 eurot kuus, millest lähevad maha maksud. Kontole laekub 1025,44 eurot, lisaks saab ta ka peretoetust 120 eurot kuus. Kokku on kolmeliikmelisel perekonnal kasutamiseks 1145 eurot. Laste isa Kadrit rahaliselt ei toeta.

Perekond elab uusehitises asuvas kolmetoalises korteris, mille laenumakse on 400 eurot kuus. Kommunaalarved, internet ja televiisor kokku lisavad veel 200 eurot kuus. Autot perel pole. Peamiselt sõidetakse ühistranspordiga, kuid vahel kasutab pere ka Taxifyd. Lasteaia kohatasu on 61 eurot lapse kohta, ehk 122 eurot kuus. «Tavakuudel kulub mul lastega terve palk ära ja uue kuu alguses enne palgapäeva laiutab kontol tühjus. Sääste mul ei ole,» kirjutab Kadri.

Säästmiseks koostas Kadri endale eelarve selliselt, et laekuvast 1025,44-eurosest palgast kulub püsikuludele 745 eurot. Summad ümardas ta ülespoole, et oleks visuaalset lihtsam arvestada ja tekiks ka pisike puhver, kui mõni kulu tuleb suurem (nt korteri kindlustusmakset maksab ta korra aastas).

Elamiseks jääb perekonnal 400 eurot kuus, millelt tahab Kadri säästa 100 eurot

Elamiseks jääb Kadril seega ligikaudu 400 eurot, mis tavaolukorras kõik ära kulub. Nüüd võttis ta aga eesmärgiks saada hakkama veerandi võrra väiksema eelarvega ning hakata säästma 100 eurot kuus. «Jaanuarikuus võtsin alles hoogu ning seetõttu algab säästmisprojekt veebruarist. Aasta lõpuks on plaan kõrvale panna 1300 eurot, sest suvekuudel on korteri kõrvalkulud veidi soodsamad ja siis tahaksin säästa lausa 150 eurot kuus. Sisimas on lootus, et äkki õnnestuks ümmargune 1500 eurot aasta lõpuks kõrvale panna, kuid see tähendaks, et hakkama peaks saama 250 euroga kuus, mis praegu tundub üsna utoopilisena,» tõdes Kadri. Samuti kaalub ta oma kappe sorteerida ning müüa seismajäänud kasutuseta asju, et teenida lisaraha, mis läheks otse säästukontole.

Planeerimine

Juba jaanuaris hakkas Kadri tegema ettevalmistusi veebruari saabumiseks. Siiani käis ta alati ise poes, reeglina koos lastega. Ostukäitumist analüüsides selgus aga, et iga poeskäiguga ostis ta midagi lastele: mõne raamatu, mänguasja või maiustuse ning tihti ka endale midagi plaanivälist. Samuti oli Kadril komme osta soodushinnaga tooteid varuks ette.

Seega esimese suure muutusena otsustas Kadri, et enam ta poodi ei lähe, vaid tellib kord nädalast kaupa e-poest. «Jaanuaris sai tehtud kontod kõikide toidupoodide veebikauplustesse. Esimesed tellimused tegin juba jaanuaris ära ning selgus, et kaupade hinnad on väga erinevad. Kui ma varem hindu sedasi ei vaadanud, siis nüüd märkasin, et mõne tavapärase toidu hinnavahe võib olla üsna märgatav. Näiteks üks pere suure tarbimisega artikkel, 500-grammine Alma hapukoor on tavahinnaga nii 89 kui 99 senti, tulenevalt kauplusest. Tasub pilk peal hoida ka sooduspakkumistel, sest selliselt võivad olla hinnavahed ostukorvilt vägagi suured,» ütles ta. Peale ostukorvi koostamist käis Kadri veel korvi läbi ja märkis üles, kust saaks midagi soodsamalt. «Plaan on osta eri poodidest kaupa, oluline on ka järgida seda, millisest summast alates on kojuvedu tasuta. Nädalane toidukorv siiski ületab ka kõrgemad miinimumsummad,» ütles ta.

«Selgitasin säästmisplaane ka lastele. Ilmselt nad veel päris täpselt küll aru ei saa, kuid mõlemad noogutasid innukalt kaasa ning lubasid, et nemad on ka emale abiks ja hoiavad raha kokku ega osta maiustusi ning mänguasju enam üldse. Elame-näeme!» ütles Kadri.

Säästmisega alustamine – esimene nädalavahetus 1.02–3.02

Toidu tellis Kadri nädala alguses nii Selverist kui Coopist ja kaup saabus vastavalt 28. ja 31.jaanuaril. Seega läks osa esimese säästunädala söögist eelneva kuu eelarvesse. Coopi tellimuse summa oli 21 eurot ja Selveris 42 eurot. Kokku 63 eurot, millest kaks kolmandikku läks veebruari kuu eelarvesse.

Selveri ostukorv oli kallim seetõttu, et miinimumsumma, millega kojuvedu tasuta saab, on 40 eurot. Seevastu Coopil on see 25 eurot. Kui aga maksta Säästukaart Plussiga, siis läheb ostukorv lõpus soodsamaks ning ost võib jääda alla 25 eurogi. Selverist sai ostetud ka šampoon ja palsam, nendele kulus 13,98. Samuti sai ostetud nõudepesumasina kapslid (48 tükki hinnaga 5,99).

Kadri käis ka ise poes, sest vanaema ostis lastele Maxima kleepsuraamatu ja nüüd on perel kohustus käia Maximas poes, et saada kõik 100 kleebist kokku. «Üritan siiski lastega poodi minemist endiselt vältida. 3. jaanuaril läks nädala toiduvaru kokku 37,54. Ostsin kõike elementaarset – piim, hapukoor, puuviljad (pirnid, õunad), kurki, tomatit, külmutatud juurvilju, kanapalle, viinereid, leiba, juustuvorsti, kaks purgisuppi ja võid,» kirjeldas ta.

Esimene täisnädal 4.02–10.02.

Esimene täisnädal tõi Kadrile kaasa erakorralise sissetuleku, kuid kohe samaaegselt ka suure libastumise. «Teisipäeval müüsin maha lastevankri, mis on seisnud juba pikemat aega panipaigas ja kasutamist pole leidnud. Panin kuulutuse Facebooki müügigruppi üles ja 200 euroga leidis käru endale uue omaniku. Arvestades minu 300-eurost kuueelarvet, oli lisasissetulek muljetavaldavalt suur. Kahjuks kaasnes sellega aga kohe samal päeval ka esimene suur tagasilöök. Arvestades suuri allahindlusi, mis tuleb tunnistada, on mulle suurimaks nõrkuseks, siis saigi päris suur osa sellest summast ehk lausa 132,13 lihtsalt ära kulutatud,» tunnistas ta.

Samuti läks perel ka toidupoes priiskamiseks – nädalaga sai kulutatud lausa 118 eurot. Sellest emotsiooniostudeks läks 55 eurot. Ostetud sai nii kooke, jäätist, pitsat, saiakesi kui ka komme. «Tuleb tunnistada, et ostsin ka lastele mingeid multikategelastega makarone, mis maksid kolm korda rohkem kui tavalised sarvekesed. Nii palju siis säästmisest ja mõistlikkusest. Täitsa piinlik ja häbi on, sest esimese kümne päevaga on kulunud juba 287,74 eurot, mis tähendab, et eelarve on lõhki,» kurtis Kadri.

Täitsa piinlik ja häbi on, sest esimese kümne päevaga on kulunud juba 287,74 eurot, mis tähendab, et eelarve on lõhki!

Nimelt kuna jaanuari kulu, mille ta arvestas veebruarisse oli 42 eurot, siis oleks pidanud saama hakkama 252 euroga. «Seega olen juba 35 eurot miinuses. Samas on külmkapp aga nüüd puupüsti täis ja kui arvestada seda, et osta juurde oleks vaid tarvis elementaarset (piim, leib jne), siis peaks saama 300 euroga ajavahemikul 1.02–28.02 hakkama. Eks see enesepett ju ole, aga esimene kuu, äkki annan endale andeks. Jääk siis 12,26 eurot,» lisas ta.

«Sellest kuust on alles veel jäänud 18 päeva, õnneks on lühike kuu ja eesmärk on hakkama saada 12,26 euroga. Nii oleks võimalik panna kõrvale sel kuul, nii juba teisele kontole kantud 100 eurot palgast, kui ka 150 eurot vankrimüügist. Samas ilmselt päris 12 euroga 18 päeva üle ei ela, sest olgugi, et praegu külmkapp on pilgeni täis, siis värsket kraami ja piima-leiba on siiski vaja soetada. Sellest tulenevalt kandsin sellel nädalal lisaks 100 eurot vankrimüügist saadud raha ja jätsin kasutamiseks rahakotti 70 eurot ja 26 senti. Pangakaardi võtsin rahakoti vahelt ära, nüüd arveldan sularahas ja seda mul lihtsalt rohkem rahakotis ei olegi,» ütles Kadri.

Kas märtsikuu läheb paremini?

Kuu algus oli Kadri sõnul väga positiivne – veebruari ostudest oli alles veel üsna palju ja seega toimus esimene poeskäik alles esmaspäeval, 4. märtsil. Ta ostis kõike, mis vajalik – leiba, piima, jogurtit ja värsket kraami (kurki, tomatit, paprikat, õunu jne). Kokku läks 34,93 eurot.

6. märtsil käis Kadri väiksema lapsega vereproove andmas, äratus oli varajane ja kodus süüa ei jõudnud. Lasteaeda jõudsime pärast hommikusööki, seega oli vaja polikliiniku kohvikus hommikust süüa. Lapsele võttis ta pudru, klaasi ja ühe kaneelisaiakese. Ise jõi Kadri ühe värske smuuti. Kokku 8,90 eurot.

«Kuu keskpaik oli väga raske – naistepäeva õhtu veetsime lastega McDonaldsi pererestoranis. Pärast lasteaeda hakkas meeletu mangumine ja andsin survele järele. Kaks lasteeinet, endale keskmine eine ning magustoiduks jäätisekokteilid – summa 13,50 eurot,» kirjeldas Kadri.

Pühapäeval, 10. märtsil viis ta lapsed sõbranna lapsega mängima ja kasutas ise aega, et käia ilma lasteta toidupoes. Esmaspäevased varud värske kraami osas olid lõppemas. «Suure vea tegin sellega, et läksin Rocca al Mare kaubanduskeskusesse. Esmalt oli viga see, et läksin oma lemmikkohvikusse, kus kulutasin täiesti plaaniväliselt 14,58 eurot. Teiseks veaks oli see, et otse kohviku vastas asub Crocsi pood, millel olid suured allahindluse sildid. Võitlesin sisimas endaga, et ei tohi sinna piiluma minna, kuid kahjuks sai mu shopahooliku geen ikka võitu ja lahkusin Crocsi poest 67 eurot ja 50 senti vaesemana,» tunnistas Kadri.

Kahjuks sai mu shopahooliku geen ikka võitu ja lahkusin Crocsi poest 67 eurot ja 50 senti vaesemana.

Samas on nüüd järgmiseks talveks lastel kaks paari saapaid olemas. «Kahetsesin seda ostu juba kohe, kuid samas 20-euroseid talvesaapaid ei saa ju ometi ostmata jätta, ega ju?» lisas Kadri.

Toidupoes läks 45,03 eurot. Kuu esimene kolmandik oli Kadri sõnul seega heitlik nagu Eestimaa ilmad.

1.03–10.03 vahekokkuvõte:

  • Toit 79,96 eurot (43,4%)
  • Riided jms 67,50 eurot (36,6%)
  • Meelelahutus (väljas söömine) 36,98 eurot (20%)

Kuu teine pool läks aga vaatamata viperustele esimeses kolmandikus päris edukalt. Poodi sattus Kadri vaid kahel korral. Sellest esimesel tegi ta sisseostud Kaupmehe hulgilaost, kus on tema sõnul hinnad ikka märkimisväärselt soodsamad kui ükskõik mis kauplusteketis. Ostukorvilt, mis läks maksma 59,74 eurot, tuli vahe Prismaga ligi 15 eurot ja Selveriga 20 eurot.

Seejärel käis Kadri toidupoes veel pühapäeval, 24 .märtsil, sel korral Selveris. Arve oli 45,03 eurot. «Tavalist toidukraami oli veel lademetes ja tegelikult polnudki otseselt palju tarvis, kuid sai ostetud igasugu asju veel lisaks põhiasjadele. Kõige kallim artikkel oli palsam 6,99 eurot, kuid toorjuustuga täidetud jalapenod maksid ka 3,99 eurot. Maiustamiseks endale võtsin ka -50% kleebisega vanakooli karamellikohupiima,» rääkis ta.

27. märtsil ostis ta vaid leiba, piima, ühe kurgi, jogurti, hapukoort ja kotitäie õunu. Summa oli 12,78 eurot.

Kokkuvõte terve kuu kohta:

  • Toit 197,51 eurot (65,4%)
  • Riided jms 67,50 eurot (22,3%)
  • Meelelahutus (väljas söömine) 36,9 eurot (12,2%)
  • Kokku kulus 301 eurot ja 99 senti.

«Tulemus kogumiskontol on kokku juba 1039 eurot (eelmisest kuust 247 eurot, tuledeklaratsioonist saadud 692 eurot ja märtsi säästud 100 eurot). Ma olen väga-väga õnnelik selle üle, sest kunagi varem ei ole mul mingitki tagavara olnud. Mõnes mõttes on üllatav ka see, et sellise summa kõrvale panemine on olnud tegelikult üsna kerge. Süües kasvab mõistagi isu, mõtlen sisimas juba plaane, et kuidas oleks võimalik igakuist säästetavat summat suurendada,» ütles Kadri.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles