Lastele halvasti mõjuvate toiduvärvide tooteinfo on segane

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limonaadile Tarhun erksat rohelist värvi andvat tartasiini pole tootja seni suutnud millegi looduslikumaga asendada. Hoiatus, et see võib laste käitumisele mõju avaldada, on pakendil kenasti olemas.
Limonaadile Tarhun erksat rohelist värvi andvat tartasiini pole tootja seni suutnud millegi looduslikumaga asendada. Hoiatus, et see võib laste käitumisele mõju avaldada, on pakendil kenasti olemas. Foto: Liis Treimann

Kuigi eelmise aasta suvest tuleb teatud värvaineid sisaldavatele toidupakenditele märkida, et need võivad halvasti mõjuda lapse tähelepanule ja aktiivsusele, leiab poest siiski tooteid, millel on küll sildi järgi värvained sees, ent hoiatust pole.



Lastele halvasti mõjuda võivate värvainete nimekirja kuulub kuus keemilise sünteesi teel saadud asovärvi – tartasiin (E102), kinoliinkollane (E104), päikeseloojangukollane (E110), asorubiin (E122), erkpunane (E124) ja võlupunane (E129).

Kuigi määrus, mis kohustab pakendile hoiatuse panema, hakkas kehtima juba poolteist aastat tagasi, on tootjatel lubatud vanade, ilma hoiatuseta pakenditega kaup lõpuni müüa. Paljud tootjad hakkasid pärast seadusemuudatust otsima teisi, looduslikumaid toidu värvimise võimalusi. Enamik on nüüdseks juba värvid ka välja vahetanud.

Samas on olukord mõnevõrra segane. Kui näiteks ASi Germund Kaup pakendatud kuivatatud kirsid või ananassi- ja papaiatükid sisaldavad nelja sellist asovärvi, võib poest leida nii selliseid pakke, kus hoiatust pole, aga ka uuemaid, millele on märge juba lisatud.

Eriti segaseks muutus aga olukord glasuuritud piparkookide leti juures. Kui osa piparkookide puhul pole sünteetilisi toiduvärve kasutatud – üks ettevõte on neid küll kasutanud, ent juures on ka hoiatus –, siis Pagaripoiste ja Reval Kondiitri piparkookide pakendilt võib leida lastele halvasti mõjuvate värvainete nimekirja kuuluvad toiduvärvid, mida aga piparkookides tegelikult siiski ei olevat.

Reval Kondiiter OÜ tootmisjuht Aimar Kann selgitas, et tegemist on apsakaga ning pakendile on kinoliinkollane jäänud kogemata eelmisest aastast, kuigi toiduvärvid on tegelikult välja vahetatud.

Ka Pagaripoiste tootmisdirektor Ellen Lessel kinnitas, et piparkoogiglasuuride puhul selliseid toiduvärve enam ei kasuta: «Sellest ajast alates, kui see asovärvi keeluseadus tuli.» Poest ostetud Pagaripoiste piparkookide kohta, mille pakendil on kirjas kolm toiduvärvi – kinoliinkollane, päikeseloojangukollane ja erkpunane –, mis nõuavad ka hoiatavat silti, ütles Lessel, et tema ei tea sellise karbi olemasolust midagi ja nende ettevõttes pole ka kedagi teist, kes seda seletada oskaks.

Mõne aja pärast saatis aga ettevõtte müügiassistent Maarja Suharov selgitava kirja: eelmisel aastal telliti liiga palju karpe ja sel aastal otsustati karbid lihtsalt uue infoga üle kleepida. «See, et nüüd on välja läinud ilma kleepsuta karbid, on meie jaoks suur üllatus. Olime kindlad, et kõik karbid said üle kleebitud,» nentis Suharov.

Tallinna Karastusjookide limonaad Tarhun on üks positiivne näide, kus pakendil on ilusti hoiatus juures, et kasutatakse üht asovärvi. Ettevõtte tegevjuhi Terje Jõulu sõnul ei ole nad leidnud jooki roheliseks tegeva tartasiini asemele mõnda samaväärset looduslikku värvi.
«Looduslikud värvid on väga ebapüsivad – roheliseks saab värvida vaid väga lühikeseks ajaks. Paraku ei ole meie katsetused vilja kandnud,» selgitas ta.

Coca-Cola kommunikatsioonijuhi Evelin Ojametsa sõnul on ka nende ettevõte kõikides jookides värvained välja vahetatud. «Arendusprojekt asotoiduvärvide väljavõtmiseks on olnud väga mahukas ja keeruline, kuna toiduainetööstuses on raske kiiresti leida neile sobivaid stabiilseid alternatiive,» lisas ta.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul kasutatakse asovärve edasi seetõttu, et on värve, millele looduslikke alternatiive lihtsalt pole. «Asovärvidele tootjad otsivad alternatiive, aga see ei ole nii lihtne ega käi nii kiiresti,» möönis ta ning lisas, et eriti on probleeme punase, aga ka rohelise värviga. Seetõttu võidakse kasutada sünteetilist punast värvi näiteks maasikakookides.

Ohtlikud värvid

Lastele väidetavalt halvasti mõjuvad toiduvärvid

E102 – tartasiin

E104 – kinoliinkollane

E110 – päikeseloojangukollane

E122 – asorubiin

E124 – erkpunane

E129 – võlupunane

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles