7 nõuannet, kuidas turvaliselt e-ostelda

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Igor Golovniov / ZUMAPRESS.com

Ootamatult saabunud kevad nõuab ju mõningast garderoobi värskendust. Kes siis ei ihaldaks kanda mõnd uut kevadise mustriga kleiti või moodsaid tosse. Kui kaubanduskeskustes pakutav ei rahulda, siis e-poodide valik on sadu kordi suurem ja sageli paremate hindadega. Kahjuks on e-poodlemise kasvuga kasvamas ka välismaiste oksjonikeskkondade ja e-poodide petuskeemide ning rahulolematute tellijate hulk.

Pettuste vältimiseks annab Eesti e-kaubanduse juht Tõnu Väät seitse nõuannet, kuidas turvaliselt e-ostelda.

  • Välismaiste e-poodide kaubavalik on sageli väga lai ja hinnad võivad olla märkimisväärselt soodsamad. Juhul, kui hinnad tunduvad olevat ulmeliselt odavad, tasub olla ettevaatlik. Ehk ei olegi tegemist päris poega? Uuri, kas kas e-poe veebilehel on üleval ettevõtte kontaktandmed (telefon, email, töötajad, riik, füüsiline aadress) ja loe enne ostu sooritamist tähelepanelikult läbi kauba tagastus- ja garantiitingimused.
  • Kui sa ei ole konkreetsest e-poest varem ostnud, tasub enne ostu vormistamist e-poodi googeldada. Kui e-poe kohta on palju negatiivseid kommentaare, või teistpidi ei leidu üldse infot, tasub ostu sooritamisel olla ettevaatlik.
  • Kõige enam esineb pettusi välismaistes oksjonikeskkondades – pärast tellimist kohalejõudnud kaup ei pruugi olla üldse selline, kui alguses lubatud ning kõige enam on selliseid juhuseid kasutatud tooteid ostes. Seepärast veendu, et tegemist on heatahtliku müüjaga – lase endale saata toote kohta rohkem fotosid, päri võimalike puuduste, kauba päritolu kohta jne.
  • On juhuseid, kus e-poest tellitud kauba asemel saadetakse hoopis midagi muud. Tagantjärele on raske kaupmehele tõestada, et said tellitud brändikingade asemel suvalise kingapaari. Kui tellid kauba vähetuntud või tundmatust e-poest, kontrolli saadetud kaup kohe, kui see kohale jõuab, juba kulleri juuresolekul. Nii saad kauba, kui see ei vasta tellitule, kohe kullerile tagasi anda.
  • E-poodides tuleb ostude eest sageli tasuda krediitkaardiga, sisestada kaardi number ja muu asjakohane info. Ole valvas, millistele välismaistele e-kaupmeestele sa sellise info annad. Kahjuks on olnud juhuseid, kus pärast ostu sooritamist toimuvad kontol kahtlased tehingud, raha läheb kontolt põhjuseta maha jne. Turvalisem on e-ostelda keskkondades, kus saad maksmiseks kasutada nt Paypali – nii ei pääse kaupmees ise sinu kaardiandmetele ligi.
  • Eesti poodidest ostmisel vaata, kas e-pood kannab esilehel «Turvalise ostukoha» märgist. Märgist kandvad ettevõtted on läbinud täiendava kontrolli, seega võid neil lehtedel muretult šopata.
  • Eelista eestimaist! Kõikidest Eesti e-poodidest, millest sa varem kuulnud oled ja tead, et ta ka reaalselt eksisteerib, on ostelda absoluutselt turvaline! Eesti e-poodidest ostes on lihtsam müüjaga ühendust võtta, saadetis kiirelt tagastada ning vajadusel Eesti Tarbijakaitseameti või kohtu poole pöörduda. Alati tasub eelistada ostlemist tuntud e-poodidest, sel juhul võid kindel olla, et ostukoht on reaalne ja toimiv
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles