Lõpp kasutul Läti taaral: Läti õlletootjad on ühiseks taarasüsteemiks valmis

BNS
Copy
Lätist toodud õllepurk.
Lätist toodud õllepurk. Foto: Marko Saarm / Sakala

Läti joogitootjad kinnitasid ühiselt valmisolekut pandipakendi tagastamise süsteemi kasutuselevõtuks Lätis, mis võib luua aluse ka Eesti-Läti ühise pandipakendisüsteemi loomiseks tulevikus.

Kogu joogitööstuse nimel sõlmitud vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastasid kolmapäeval Läti Toiduettevõtete Föderatsioon, Läti Õllevabrikute Ühing, Läti Karastusjookide Ühing ja Läti Õlletehaste Liit, teatas Läti toiduettevõtete föderatsioon.

Vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamisega toetavad joogitööstuse esindajad pandipakendisüsteemi kasutuselevõttu Lätis nii rahaliselt kui ka tagades selle ülalpidamise põhiprintsiibid – tsentraliseeritud süsteem, mittetulunduspõhimõte ehk kasum investeeritakse pandipakendisüsteemi kestlikku arengusse ning tiheda koostöö säilitamine joogitootjate ja jaemüüjate vahel.

Oktoobris otsustas Eesti ja Läti valitsustevaheline komisjon arvata Eesti keskkonnaministeeriumi esitatud ettepanek ühise pandipakendi süsteemi arendamise kohta valitsustevahelise komisjoni päevakorda. Ühisistungi protokolli järgi, mis allkirjastati 11. detsembril 2018, võeti ettepanek menetlusse Eesti ja Läti vastavate pädevate asutuste poolt.

Mullu augustis kahe riigi valitsuste vahelise komisjonile esitatud ettepanekus tõi keskkonnaminister Siim Kiisler esile, et ühise pandipakendi süsteemi loomiseks võiks teha projekti, mis arendab riikidevahelist koostööd ning pakub välja võimalikud lahendused, kusjuures see võiks olla ühtlasi näidisprojekt pandipakendi süsteemi riigiülesest võimalikkusest Euroopa Liidus.

Kiisler märkis toona, et on probleem, et Eestis süsteem toimib, aga Lätis ei ole veel sellist süsteemi rakendatud, kuigi on plaan. «Seoses järjest ambitsioonikamate jäätmealaste eesmärkidega on oluline koguda kvaliteetseid pakendijäätmeid kõikides riikides,» märkis keskkonnaminister augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles