Jõulukuuse toomine riigimetsast muudeti veelgi lihtsamaks

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuused lume all.
Kuused lume all. Foto: Küllike Rooväli

Tänavu on RMK omal käel riigimetsast jõulukuuse toojaile välja pakkunud 135 kuusekohta üle Eesti.

16.-22. detsembrini toimuvad seitsmes kohas ka juhendatud kuuseretked. Kuuse eest saab tasuda nii mobiilimaksega, ülekandega internetipangas kui ka enne juhendatud kuuseretke algust kohapeal. 

RMK metsakasvatuse peaspetsialisti Toomas Vääti sõnul saab koduleheküljel valida 135 kuusekohta, mille koordinaatidel klikkides avaneb üldkasutatav kaardirakendus, mis aitab ka sõiduteekonda planeerida.

Väät lisas, et kodulehel toodud kuusekohad on üheks võimaluseks.

«Kõik need, kes on endale sobiva jõulupuu ka varem riigimetsast toonud või kes teavad kindlaid kohti, kust puu võtta võib, saavad kuuse tuua ka mujalt,» sõnas ta.

Selleks tuleb eelnevalt aga kindlasti veenduda, et valitud koht asub riigimetsas ning seal pole looduskaitselisi piiranguid. 

16.-22. detsembrini korraldatakse seitsmes kohas üle Eesti juhendatud kuuseretki, metsaminekule eelneb loodushariduslik lühiprogramm.

Sobivad paigad jõulupuu leidmiseks on RMK spetsialistide poolt eelnevalt välja otsitud ja osalejatele jääb vaid maksmise, puu valimise, saagimise ning kojuviimise rõõm.

Ühe- kuni kolmemeetriste kuuskede hinnad jäävad 3 ja 13 euro vahele ning jõulupuu eest saab maksta looduskeskustes sularahas, pangaülekande või mobiiliga.

RMK juhib tähelepanu, et looduskeskuste ja kontorite juures ei müüda juba raiutud kuuski, seega peab kuuseretkele tulijal olema kaasas oma saag.

Samuti vastutab igaüks ise oma kuuse äraviimise eest.

Jõulukuuski tohib riigimetsas raiuda vaid sealt, kus neil ei ole lootust suureks kasvada – teede ja kraavide servadest, elektriliinide alt ja metsasihtidelt.

Metsanoorendikest ja kultuuridest, kuhu nad on inimese poolt istutatud või kust neist loodetakse saada tulevikupuid, on kuuskede varumine metsaomaniku huvide põhjendamatu kahjustamine, mis on seaduserikkumine ning karistatav. 

Lisainfo ja registreerimine kuuseretkedele aadressil www.rmk.ee/kuuseke, jooksvaid küsimusi aitab lahendada kuuseabi telefon 676 7532 või e-posti aadress kuuseke@rmk.ee.

Eelmisel aastal müüs RMK riigimetsast ligi 4600 jõulukuuske ja kuuseretkedest võttis osa 1500 inimest. Üle poolte kuuskede eest maksti mobiilimaksega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles