Lugejate retseptid: hõrgutavad soolased jõuluroad

Ahjulõhe.

FOTO: Lugeja pilt

Toome teieni valiku lugejate saadetud maitsvatest soolastest jõulusöökide retseptidest.

Jõuluquiche.

FOTO: Lugeja pilt

Peedi-verikäki vorm.

FOTO: Lugeja pilt


Kapsas punase veiniäädika ja jõhvikatega (nagu hapukapsas, ainult et veel parem)

800g (punast) peakapsast
3 sibulat
3 sl õli
3 sl heledat siirupit või pruuni suhkrut
1 dl jõhvikaid
1 dl punast veiniäädikat
2 tl soola
0,5 tl musta pipart

- Lõika kapsas ribadeks ja sibul ratasteks ja hauta õlis 10 minutit.
- Lisa siirup ja punane veiniäädikas ja hauta edasi 30 miinutit.
- Lisa jõhvikad, sool ja pipar.
- Naudi kuumalt või külmalt salatina.

See on suurepärane alternatiiv klassikalisele hapukapsale. Külmalt salatina ka võrratult hea! Punase kapsaga jääb kenam kuid ka valgega tehtav.


Sealiharulaad jõhvikatega

Seakaela või kondita abaliha
200g jõhvikaid (külmutatud)
20-30g rosmariini (värsket)
soola
pipart
suhkrut
natukene õli

Püreesta jõhvikad, maitsesta soola ja pipraga ning tükelda sisse värsket rosmariini. Sealiha lõika pikkikiudu pidi pooleks aga mitte lõpuni välja, umbes 2,5 sentimeetrit jääb läbilõikamata.

Siis lõika need nn uued tekkinud pooled samamoodi, niikaua, kui on võimalik. Pane lihatükk toidukile alla ja tambi lihahaamriga ühtlaseks ristkülikuks. Määri lihale õhuke kiht jõhvikapüreed ning keera liha rulli. Nööriga võib ka kinni siduda. Rull määri kokku õliga, soola ja pipraga. Keera fooliumisse või pane küpsetuskotti ja lase seista umbes 4-5 tundi.

Küpsetada 1,5-2 tundi 150 kraadi juures. Serveerida soojalt, samuti on hea süüa lõikudena külmalt.


Vürtsikas kõrvits

1 väiksem kõrvits
natuke vett
5-6 suuremat sibulat
3-4 küüslauku
toiduõli
1 pakk tomatipastat
ingveripulbrit (või ingverijuurt)
pipart, paprikapulbrit või muid vürtse
soola
suhkrut
äädikat

Kõrvits panna natukese veega vaikselt hauduma, pärast purustamist jääb järele nii 4-5 liitrit. Samal ajal tükeldada kooritud sibulad ja küüslauguküüned pannile ja hautada õlis klaasjaks, lisada tomatipasta.

Kui kõrvits haudunud, lisada segu pannilt. Nüüd panna segu koos vaikselt hauduma ja lisada kõik maitseained, suhkur, sool ,äädikas. Kõik maitseained on vastavalt oma maitsele. Niimoodi hautades saabki lõpuni maitsestada, kuidas kellelegi meeldib.

Kuumalt purki ja hea praekõrvane olemas.


Jõulu sushi

Verivorst (midagi tavalist ilma eriliste lisanditeta)
marineeritud kõrvits (kuubikute või ribadena)
hapukapsas
mädarõigas
pohlamoos
sushi nori

Verivorst küpsetada nagu tavaliselt, eemalda vorsti sisu ja seejärel jahuta sisu toa temperatuurile. Kata nori leht verivorsti sisuga samamoodi nagu nori kaetakse riisiga sushi tegemisel. Sushi sisuks kasuta marineeritud kõrvitsat ja hapukapsast ning maitsesta mädarõikaga. Rulli kokku ja serveeri koos pohlamoosiga, mis on pandud eraldi väikesesse kaussi.


Lihtne ja magus juurvilja-kanaroog

Retseptis olevate toiduainete kogused on omal valikul, vastavalt soovile.

Kartulit
porgandit
pastinaaki
kana rinnaliha
veidi õli
võid
soola
pipart
küüslauku
soovi korral kaneeli ja suhkrut ning muid maitseaineid

Tükelda kartulid keskmisteks tükkideks (mitte liiga suured, mitte liiga väikesed). Tükelda suured porgandid pikkupidi sektoriteks või kasuta väikeseid porgandeid. Tükelda pastinaak väikesteks tükkideks.

Aseta ahjuplaadile juurviljad ning lisa natuke vett. Maitsesta soola, pipra või muude endale meeldivate maitseainetega (kui porgand või pastinaak ei ole eriti magusad juhtunud, võib lisada natuke kaneeli ja suhkrut). Hoia ahjus kuni juurviljad on parajalt küpsed, kuid mitte liialt pehmed. Kui juurviljad on valmis, lisa paar lusikatäit võid ning lase sel sulada. Sega juurviljad võiga kokku.

Lõigu kana rinnaliha keskmisteks tükkideks ning prae kerges õlis kuldpruuniks. Maitsestada võib küüslaugu, soola või muu meeldivaga. Serveeri taldrikule juurviljad ning raputa peale kanatükid. See toit on magus tänu pastinaagile ning porgandile ja see peaks meeldima lastele. Samuti on seda väga lihtne valmistada.


Ploomi-singisalat

Kogused sõltuvad igaühe enda valikust:

keedetud kartul
kuivatatud ploomid
sink
marineeritud kurk
majonees

Hakkida ja segada.


Kartulivorstid

Koostisained:
5 kg kooritud kartuleid
1 kg (läbikasvanud) sealiha
3- 4 suurt sibulat
1suur küüslauk
4- 5 peenestatud loorberilehte
1- 2 spl köömneid
sool
pipar

seasoolikad

Valmistamine:

1. Koorida ja tükeldada kartulid. Pesta välja tärklis.
2. Liha tükeldada väikesteks kuubikudeks. Tükeldada/riivida ka sibul ning küüslauk.
3. Segada omavahel kõik koostisained, maitsestada. Vajadusel lisada segule veidi keetetud vett.
4. Segu toppida soolikasse nii, et otsad jäävad tühjaks, mbes 2- 3 cm (tõmbuvad keetes kokku).
5. Vorstid keeta tasasel tulel mõni minut.
6. Küpsetada ahjus kuldkollase värvuseni.
7. Serveerida iseseisva roana või hapukapsaga.


Astelpajukastmes hautatud metssealiha

Vajalikud ained:

umbes 1,5 kg metssealiha
3 dl astelpajumoosi
3-4 sibulat
4-5 porgandit (köögivilju võib loomulikult ka rohkem olla)
4 küüslauguküünt
rosmariini
meresoola
piprasegu

Lihast tuleb lõigata ristikiudu viilud, asetada ahjuvormi. Viiludele määrida astelpajumoosi. Vorm ahju ja küpsetada madalal kuumusel (nii umbes 175-kraadi juures) 1,5 tundi või sutsu rohkem. Pärast 1,5 tunnist küpsetamist lisada meresool ja maitseained (piprasegu, rosmariini nii enda maitse järgi) ja segada kergelt läbi.

Lõikuda sibul seibideks ja panna metssealiha peale, lisada porgandikangid ja kõige lõpus küüslauguküüned. Lasta veel küpseda nii umbes 40 minutit või natuke kauemgi. Mida kauem küpsetada madalal temperatuuril, seda maitsvam tulemus tuleb.

Tähtis on just see, et meresool ja maitseained lisatakse hiljem, mitte alguses, sest muidu muutub liha liiga tuimaks. Kõrvale teha keedu- või ahjukartuleid.


Jõulurisotto

Vaja läheb:

250g riisi (2 kotikest)
100 g peekoniribasid
500 g broileri fileed
pool väikest purki aprikoose
pool peotäit rosinaid
1 sl kuivatatud jõhvikaid
6-7 tükeldatud musta ploomi (kuivatatud)
2-3 sl peenikesi marineeritud kõrvitsatükke
piparkoogimaitseainet või nelki või kardemoni

Keeda eraldi riis vastavalt paki juhendile. Pruunista peekoniribad ja broilerifileeribad, maitsesta. Lisa pannile väikesed aprikoositükid, rosinad, jõhvikad, ploomid. Lõpuks sega hulka peened kõrvitsatükid ja sega kõik koos riisiga. Maitsesta piparkoogimaitseaine, nelgi või kardemoniga, et jõulu lõhna anda (umbes 0,5-1 teelusikast piisab). Serveeri kuumalt.

Lahtine verivorstipirukas

1 pakk lehttaigent
500 g verivorsti
150 g peekonit või suitsusinki
1 sibul
2-3 küüslauguküünt
kuivatatud jõhvikaid (umbes peotäis)
120 g toorjuustu
soola, pipart
2 muna
1 dl piima

Lõika verivorst pisikesteks tükkideks (võib täitsa pudiks minna). Prae sibul, küüslauk ning nende pruunistumisel lisa verivorstipudi ning peekonitükid. Maitsesta, keera tuli kinni ja sega hulka kuivatatud puuviljad. Lõpuks sega kogu mass toorjuustuga.

Suru tainas ahjuvormi põhja ja servadele. Eelküpseta 10-15 min 200 kraadises ahjus. Kalla peale verivorstisegu ning vala üle lahti klopitud muna ja piima seguga. Soovi korral võib veel peale puistata riivitud juustu.

Küpseta pirukat ahjus umbes 20-30 minutit, kuni sisu on hüübinud.


Hapukapsas apelsiniga

1kg Hapukapsast
100g šarlottsibulat hakituna
100g koorevõid
1spl riivitud ingveri mahla
5dl värskelt pressitud apelsinimahla
5 dl vett
1 apelsini riivitud koor
3 spl mett
soola

Sulata või ja kuumuta sibulat, kuni see muutub klaasjaks, lisa ülejäänud ained. Keskmisel kuumusel keeda seda umbes 1,5 tundi. Vajadusel lisa juurde vett.


Hautatud värske peakapsas

1,2 kg valget peakapsast
220g peekonit (või suitsupeekon)
200g õuna
250g valget veini
soola
musta pipart
suhkrut

Tükelda kapsas ja õun. Prae peekon, lisa kapsas ja õun, seejärel prae natuke aega. Lisa vein ja hauta, kuni kapsas on pehme.
 

Ahjus küpsetatud seakülg

1kg seakülge
7 kadakamarja (saab apteegist)
2 küüslauguküünt
1,5 tl kuivatatud salveid
soola
õli
piprasegu

Purusta küüslauk ja kadakamarjad, sega nendega salvei, õli, sool ja piprasegu. Hõõru vürtsisegu lihasse. Küpseta liha 175 kraadi juures umbes 1,5 tundi.



Kilu muretaigna pirukas

Koostis:
soolane muretaigen 1 pakk (500 g)
kilukonserv (280 g)
kodujuust 1 karp (tavalist, ilma lisanditeta)
basiilikut
kirsstomatit
riivjuustu

Jaga muretaigen kaheks (ühest pakist saab kaks plaaditäit kooki). Määri vorm võiga, pane muretaigen vormi ning silu ta vormis õhukeseks (ca 1-1,5 cm paksuseks). Lõika kilud pooleks, basiilik haki ära, kirsstomatid lõika viiludeks. Aseta kodujuust muretaigna peale ning lisa kilud (kata ühtlaselt terve koogipõhi), tomativiilud, basiilik. Pane vorm ahju, küpseta 25-30 min 200 kraadi juures. Kõik oleneb muidugi ahju võimsusest, võib vaadata u 20 min möödudes ahju, kui kook on krõbe juba, siis võid ka varem juustu lisada. Kui kook on äärtest krõbedaks muutunud, siis lisa riivjuust ning lase ca viis minutit veel ahjus küpseda.


Üllatusi täis kõrvits

Koostis:
1 suur kõrvits (ca 3 kg)
200 g kaalikat
150 g punast mugulsibulat
250 g kukeseeni
200 g põdralihavorsti
150 g punast paprikat
150 g õuna (hapukat)
250 g kartulit
peterselli
punet
basiilikut
150 g fetajuustu kuubikuid
riivjuustu
soola
pipart
200 g verikäkki
võid (praadimiseks)

Puhasta kõrvits seest. Lõika viljalihast kuubikud (ca 300g). Võta haudepott, sinna sisse pane kaalika kuubikud, sibula lõigud, kõrvitsakuubikud, õuna kuubikud, kartul, paprika. Pannil prae enne veel kukeseened võis ja ka verikäkk. Lõika põdralihavorstist kuubikud ja lisa ka haudepotti. Lisa haudepotti ka natuke vett ja soola ning maitsetaimed. Lase haudepotil ahjus podiseda 220 kraadi juures ca 40 minutit. Võta haudepott ahjust välja ja lisa juurde kukeseened, verikäkk ja fetajuustukuubikud. Sega see segu õrnalt läbi ja pane puhastatud kõrvitsasse. Nüüd kõige peale pane veel riivjuustu ja ongi üks mõnus ühissööming olemas.


Ahjulõhe

1 porru – ribadena
1 porgand – riivitud
tükk juursellerit – riivitud
1 suvikõrvits – viilutatud või ribadena
600 g lõhefileed (eemalda nahk)
1 tl soola
sidrunipipart

1 dl koort
1 dl riivjuustu
1 dl tilli hakituna

Valmista ette porru, porgand, seller ja suvikõrvits (lõika või riivi). Kuumuta juurvilju kergelt pannil õlis. Laota juurviljad võitud ahjuvormi ja aseta nahata kalafilee juurviljade peale ning maitsesta kala soola ja pipraga. Aseta vorm 225 kraadi ahju umbes 10 minutuks.

Sega samal ajal riivjuust, koor ja purustatud till pastaks. Kanna (levita) juustu-koore segu kala peale ja küpseta 200 kraadi juures veel umbes 10-15 minutit.


Mahlakas ja maitsekas liha

Koostis:
1,5-2 kg sea sisefileed
1 laim
4 punast greipi
4 küüslaugu küünt
50 g rosinaid
50 g kuivatatud ploome
kuivatatud viigimarju 4 tk
1 tl punet
soola
Fajita maitseainesegu
vett

Pressi greipidest mahl välja, lisa sinna sisse kuivatatud puuviljad (viigimarjad lõika neljaks), lisa sinna ka maitseained ja ka tükeldatud küüslauk. Võta haudepott, pane sinna liha, tee augud lihale sisse, siis imbuvad maitsed paremini lihasse. Pigista laimi mahl esmalt lihale peale ja natuke soola. Seejärel vala sinna greibimahla segu maitseainete ja kuivatatud puuviljadega ning lisa ka natuke vett. Pane ahju 185 kraadi juures küpseta 1h 30 min. Muidugi olenevalt ahjust.

Kõrvale paku mõnusalt krõmpsuvaid karamellistunud porgandeid, kaalikaid. Need saad, kui puhastad juurviljad, paned kaussi, segad juurde mee ja maitsetaimedest pune ning basiiliku. Seejärel küpsetad ahjus 200 kraadi juures umbes 25 min.


Jõulusiidris hautatud kana

Koostis:
600 g kanafileed (olenevalt sööjate arvust)
soola; pipart
3 spl oliiviõli
150 g suitsupeekonit
1 pudel jõulusiidrit (500g)
50 g Calvadost
200 g rõõska koort
punet natuke
300 g kuivatatud viigimarju
50 g kuivatatud kadakamarju
25 g võid
50 g seedermänni seemneid
50 g kreeka pähkleid

Maitsesta kanafilee soola ja pipraga. Võta pott, sinna pane õli ja pruunista kanafilee seal sees. Võta kanafileetükid potist välja ja pruunista ka peekon. Sinna pruunistatud peekoni juurde lisa nüüd siider, Calvados, rõõsk koor ja pune. Lase natuke aega keeda (1-3 min). Pane kanafileetükid sisse tagasi. Hauta kanafileed seni, kuni on pehme (20-30 min). Võta pann, pane sellele või, viigimarjad (lõika neljaks), kuivatatud kadakamarjad, kreeka pähklid ja seedermänniseemned. Kuumuta neid võis umbes viis minutit. Tõsta kanafilee koos peekoni ja kastmega taldrikule ning kõrvale serveeri pähklite ja viigimarjadega tehtud segu.


Lumepallikõrvitsad – jõuluroog taimetoitlastele

Vaja läheb:
1 keskmine suvikõrvits
200 g rasvata kodujuustu
3 spl sojakastet
Santa Maria Persillade maitseainet
soovi korral veidi soola
maitse järgi veidi sidruni või laimi mahla
200 g purk purustatud tomateid
marineeritud kõrvitsat

Eelsoojenda ahi, tee suvikõrvits kolmeks ja lõika need omakorda 4-5 lõiguks (oleneb paksusest), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Sega kokku purustatud tomatid, sojakaste, kodujuust, sidrunimahl ja maitseained. Pane segu mõnusa kihina suvikõrvitsaviiludele. Küpseta ahjus umbes 25-30 minutit. Serveeri marineeritud kõrvitsakuubikutega. Jagub kolmele sööjale.


Kõrvitsa jõululaud

Koori kõrvits, lõika kuubikuteks. Sega kausis kõrvits värskelt pressitud apelsini mahlas, kurna ja aseta taldrikule. Puista peale kaneeli, serveeri. Sobib toorelt kõikide jõuluroogade juurde.


Lõhepallid tomatikastmes

Koostis:
500 g lõhehakkliha
5 küüslauguküünt
1,5-2 tl punet
50 g riivleiba
3 muna
1,5-2 tl Sanatmaria viiepiprasegu
2 tl soola
100 g maisi (konserv)
4 tl õli
2 väiksemat punast mugulsibulat
200 ml punast veini
500 ml tomatimahla
4-5 tomatit
2 tl suhkurt

Sega lõhehakkliha, riivitud küüslauk (3 küünt), mais, riivleib, pune, muna, sool ja pipar (1tl) ühtlaseks massiks. Soola ja pipart pane nii palju, kui endale meeldib (kas meeldib vürtsisem või magedam toit). Vormi hakklihamassist pallikesed ja jäta need ca 15 min seisma. Tee tomatikaste.

Võta kauss, pane sinna tomatid ja vala keev vesi peale. Koori nahk maha. Pane pannile õli, sinna lisa hakitud küüslauk ja tükeldatud sibul, prae kuldseks. Pane nüüd peale tükeldatud tomatikuubikud, lase ca 3-5 min pannil kuumeneda veel. Lisa nüüd vein, lase paar minutit muliseda ja seejärel lisa veel tomatimahl, suhkur, sool ja pipar.

võta nüüd teine pann, pane sinna õli, kuumuta see ning hakka lisama hakklihapalle. Küpseta lõhepalle, küpseta seni, kuni on võtnud kuldse jume. Kui pallid on küpsetatud, siis võta taldrik ning pane kõige alla lõhepallid ja seejärel peale mõnus kaste tomatist.


Jõuluquiche (võiks olla eelroog, aga miks mitte ka kohvikõrvane)

Vaja:
2 pakki Selga piparkooke
1 suitsukana koib vm. suitsukanaliha
väike purk ananassitükke
1 pakk Valio kolme juustu toidukoort
2 muna
100 g võid
2 sl vett
soovi korral veidi pipart

Purusta piparkoogid, sulata või. Sega või ja vesi piparkoogipuruga ühtlaseks, suru lahtikäiva küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma. Tükelda suitsukana, nõruta ananass, vahusta toidukoor koos munadega, maitsesta (näiteks veidi valget pipart). Puista kana- ja ananassitükid põhjale, vala peale koore-munasegu. Küpseta 180 kraadi juures ca 45-50 min. Kui küpsetis pealt liiga pruuniks kipub, kata fooliumiga. Raputa vahepeal vormi - kui keskelt enam ei võdise, on valmis. Serveeri marineeritud kõrvitsa ja pohlamoosiga või meelepärase rohelise salatiga. Pirukas on maitsvam, kui seisab üleöö.



Peedi-verikäkivorm brõnzajuustuga (võiks olla eel- või ka põhiroog, sõltub söögikorrast)

Vaja:
1 keskmine keedupeet
1 jupp (400 g) meelepärast verikäkki
100 g brõnzat
100 g hapukoort
100 g naturaalset jogurtit
1 muna
soovi korral maitseaineid
võid vormi määrimiseks

Kui keedad peedi ise, jäta kergelt krõpsuvaks. Viiluta peet ja verikäkk, määri ahjuvorm võiga. Lao verikäkiviilud vormi põhja, peale peediviilud. Lõika brõnza kuupideks, raputa vormi kõige peale. Klopi segamini hapukoor, jogurt ja muna, soovi korral lisa pipart vm. maitseainet, vala seguga vorm üle. Küpseta ca 200 kraadi juures 25-30 minutit, nii et pealt kenasti pruunikaks tõmbub. Serveeri koos meelepärase värske salatiga, marineeritud kõrvits ja pohlamoos sobivad ka oivaliselt.


Draakonikesed

Vaja läheb:
5 muna
5 teelusikat punast kalamarja
toorjuustu
maitse järgi värsket tilli

Kaunistamiseks:
kurk
punane paprika
terapipar

Keeda munad kõvaks, jäta jahtuma. Tükelda till peeneks. Jahtunud munadelt lõika pealt natuke ära, u 1-2 cm, võta munakollane välja. Täida munavalge punase kalamarjaga. Tükelda munakollane peeneks, pane kaussi, lisa peenestatud tilli, sega läbi. Samasse kaussi pane natuke toorjuustu, sega. Saadud massist vormi draakoni pea, pane ta munavalge peale. Terapiprast tee silmad, kurgist kõrvad, punasest paprikast pähe hari ja keel, kalamarjakesed pane ninasõõrmeteks.


Lambapraad

Keskmise suurusega lambakints ca 1-1,2 kg

Lõika ära suuremad rasvatükid, aseta ahjupannile, torka kintsu sisse peene terava noaga 6-8 auku, puhasta kümme suurt küüslaugu küünt, lõika pikkupidi pooleks ja topi need sisselõigatud aukudesse, raputa lihale tunde järgi pisut jämedat soola, jahvatatud paprikat, musta pipart, punast pipart (just sellises järjekorras), puhasta kolm suurt sibulat, lõika paksemateks ratasteks ja aseta lihale tihedalt ümber, lisa pannile kümme supilusikat päevalilleõli. Pane 180-kraadisesse ahju, 40minuti pärast võta välja, vala kogu liha peale 200 grammi punast kuiva veini, pane ahju tagasi, 20minuti pärast vala veelkord üle 100 grammi sama punase veiniga ning veel 20 minutiks ahju. Serveeri kuumalt koos hautatud kaalika ja porgandiga. Ülejäänud vein sobib imehästi praekõrvaseks joogiks.


Hõrk sealiha tüümianiga

Seakarbonaad
värske tüümian
sojakaste
vesi
maitseained
sool
pipar

Lõigata karbonaad 180 g tükkideks. Praadida kuumal pannil mõlemalt poolt pruuniks ning maitsestada soola ja pipraga. Praetud liha panna haudepotti, lisada värske tüümiani 6-10 oksa, sojakaste ja vesi nii, et veerand potti oleks vedelikuga täitetud. Haudepott panna 30 minutiks 180-kraadisesse ahju. Serveerida ahjukartuli ja värske salatiga.


Indiahõngulised kanakintsud pähkliste türgi ubadega

Kana:
6tk kanakintsuliha (ilma naha ja kontideta)
1tl Tridosha masala maitseainet
1 tl pitsamaitseainete segu
2 sl Lingham's ingveri-küüslaugu-tšilli kastet
2 sl Worchesteri kastet
soola ja pipart
õli

Türgi oad:
500g türgi ube (külmutatud)
150g india pähkleid
400ml vahukoort (figuurisõbrad võivad asendada lahjema koorega)
soola

Sega kokku kõik kuivad maitseained ning hõõru kanakintsud hoolsalt seguga kokku. Soola lisada pigem vähe, kuna kastmed ise on päris soolased. Aseta kanakintsud kaussi ja lisa tšilli ja Worchesteri kaste, sega läbi ja jäta mõneks ajaks seisma. Kes soovib vürtsikamat söögielamust see jätku kanad kauemaks maitsestuma.

Lase pannil õli kohe päris kuumaks ja aseta pannile kanad. Prae kuni mõlemalt poolt on piisavalt pruunistunud ja tuleb ilus pruunikas-kuldne värvus. Siis võid lisada marinaadile, mis kaussi üle jäi sortsuke keedetud vett ja lisada saadud segu samuti pannile, panna kaas peale ja lasta kanal ilusti pehmeks haududa.

Kuni kana on marinaadis võib aega ära kasutada ja võtta ette pähklid. Purustada need, ent päris pulbriks ei tohiks pähkleid lasta. Kuumal pannil pruunistada saadud pähklitükikesed ilusasti kuldpruuniks ning siis lisada külmutatud oad. Kuumus võiks olla päris suur, siis saab ube ka natuke pruunistada ja ei teki sulades pannile üleliigset vedelikku. Siis lisada päris lahke käega soola ja pärast seda vahukoor (kes figuurist hoolib, võib siis miskit lahjemat proovida). Lasta keema tõusta ning siis tuli väikseks keerata. Lõpus lisada ehk veel maitse järgi soola. Äärmiselt lihtne.


Pasteet pohlamoosiga

1 seamaks
natukene seapekki
2 suurt porgandit
1 suur sibul
100 g head võid
soola
pipart
muskaatpähklit
0,5 l purk kodust pohlamoosi

Lõika maks tükkideks ja pruunista kiiresti koos pekikuubikutega võis. Kalla peale niipalju vett, et see maksa parasjagu kataks. Lisa tükeldatud sibul ja porgandid ning hauta kuni maks ja porgand on pehmed. Jahuta. Aja läbi hakkmasina. Vahusta koos toasooja võiga kohevaks. Sega juurde purgitäis kodust pohlamoosi. Pasteet peaks tulema üsna pehme, vajadusel võid lisada veidi hautamisleent. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Vala vormidesse. Hoia serveerimiseni jahedas.


Õuna-kõrvitsamoos terakese tšilliga

200 ml vett
1 kg puhastatud kõrvitsat
1 kg hapukaid õunu
suhkrut, soola, tšillihelbeid

Tükelda kooritud õunad ja puhastatud kõrvits ning pane koos klaasi veega paksupõhjalisse keedunõusse. Hauta väiksel kuumusel kaane all pehmeks. Kui soovid, võid segu otse potis saumikseriga püreeks purustada, mina eelistan püreestamata keedust. Timmi maitse vastavalt oma eelistusele suhkru, soola ja tšillihelvestega parajaks. Hauta veel kümme minutit, pane puhastesse purkidesse ja sule õhukindlalt.


Pardirind pohla-veinikastmes

2tk pardirind nahaga
0,5dl tüümian (värske hakitud)
0,5tl sool
2tl apteegitilli (fenkoli) seemneid
3küünt küüslauku
1tl oliiviõli
5dl lihapuljong
3sl pohlamoos
2dl tugevamaitselist punast veini
värskelt jahvatatud musta pipart
kastmepaksendaja või maisitärklis

Kuivata liha köögipaberiga ja lõika pardi nahk pealt rombideks. Töötle hakitud tüümian, küüslauk, eelnevalt uhmris purustatud apteegitilli seemned ja oliivõli saumikseri abil ühtlaseks seguks. Määri see pardirinna tükkide nahata poolele, säti need vastakuti ning seo puuvillase nööriga kokku.

Mõõda kastmeained potti ja keeda umbes 30 minutit. Vajadusel lisa veel maitseaineid. Pruunista liha pannil õlis mõlemalt poolt 4-5 minutit (nahk peab jääma kuldpruun). Pane liha kuumakindlale (klaas)alusele ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 15 minutit. Võta välja ning lase viis minutit seista. Eemalda nöör ja lõika pardirind 1-1,5 cm paksusteks viiludeks. Vala taldrikutele kastet ning aseta sinna lihalõigud. Kaunista värske tüümianiga.

Kõrvale võib lisada vastavalt vajadusele kas ahju- või keedukartulit, võib olla ka pruun riis aedviljadega. Valmistusaeg 60 minutit.

Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada

Populaarne

Tagasi üles