Scandinavian Airlinesi streik jätkub neljandat päeva

BNS
Copy
Arlanda lennujaam 26.04 kell 7:04 kohaliku aja järgi (8:04 Eesti aja järgi).
Arlanda lennujaam 26.04 kell 7:04 kohaliku aja järgi (8:04 Eesti aja järgi). Foto: Lugeja foto

Scandinavian Airlinesi pilootide streik kestab neljandat päeva ning firma pidi tühistama 1213 esmaspäevale ja teisipäevale kavandatud lendu, mistõttu on segi umbes 110 000 inimese reisiplaanid.

Taani, Norra ja Rootsi lennufirma sõnul on reedel alanud streik mõjutanud rohkem kui 170 000 reisijat. Streik algas, kui töötingimuste ja palgakõnelused ametiühinguga SAS Pilot Group lagunesid. Ametiühing esindab kolmes riigis umbes 95 protsenti firma pilootidest.

SAS-i tegevjuht Rickard Gustafson ärgitas esmaspäeval piloote uue kollektiivleppe kõnelusi jätkama.

«Nüüd peame me mõlemad võtma vastutuse ning naasma konkreetsete arutelude juurde, et leida lahendused, mis annavad firmale tuleviku isegi pärast seda konflikti,» ütles Gustafson Rootsi uudisteagentuurile TT.

«Panime lauale atraktiivsed pakkumised, mis nad tagasi lükkasid. Sellised nõudmised, mis löövad konkurentsivõimelt jalad alt, lihtsalt ei sobi,» rõhutas ta.

Kõnelused pilootidega, mis algasid märtsis, keskenduvad peamiselt palgatõusule ja töötundidele.

Kõneluste üksikasju pole avaldatud, kuid SAS Pilot Group tahab, et pilootide palgad oleksid sama suured kui pilooditurul üldiselt. SAS-i läbirääkijad peavad ametiühingu nõudmisi ebamõistlikeks ja äärmuslikeks.

Taani Sydbanki analüütiku Jacob Pederseni sõnul tahavad piloodid oma osa firma kasumist, mis ta viimasel neljal aastal pärast kasinusprogrammi algamist 2012. aastal teeninud on.

Pederseni hinnangul läheb streik SAS-ile maksma umbes 60-80 miljonit Rootsi krooni (5,7-7,5 miljonit eurot) päevas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles