Lugejate retseptid: mõnusad jõulumaiused

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsisemuffinid.
Küpsisemuffinid. Foto: Lugeja pilt

Toome teieni valiku lugejate saadetud maitsvatest jõulumaiustuste retseptidest.


Magus jõulupuu ehk croquembouche

Croquembouche on traditsiooniline prantsuse küpsetis ja selle nimi tähendab otsetõlkes «suus prõksuma». Lisaks uhkele välimusele ning jõulukuuske meenutavale kujule teeb retsepti eriti jõuluseks šokolaadikreemile lisatud aromaatsed vürtsid.

Vaja läheb

Taignaks:
50 g võid
70 g nisujahu
2 muna

Karamelliks:
250 g suhkrut

Kreemi jaoks:
300 ml 3,5 protsendilist piima
30 g tumedat šokolaadi
4 kardemonikupra seemned, purustatult
1/4 tl jahvatatud ingverit
1/4 tl kaneeli
2 munakollast
55 g suhkrut
30 g nisujahu

Kuumuta ahi 180 kraadini. Tee keedutainas. Selleks sega või 150 ml veega ja kuumuta, kuni või on sulanud ning vesi hästi õrnalt keeb. Pidevalt ja kiirelt segades sega juurde jahu. Jätka segamist kuumal pliidil umbes minut, kuni tekib tihe ühtlane mass. Tõsta pott tulelt ja lase viis minutit jahtuda.

Hakka uuesti kõvasti segama ja lisa ükshaaval munad. Sega kiirelt, kuni tekib läikiv sile tainas. Kasuta lusikat või koogipritsi ja tee suurele niiske küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile umbes 20-22 pisikest taignapalli. Jäta pallide vahele üksjagu ruumi paisumiseks.

Küpseta 15 minutit, kuni pallid on paisunud ja kergelt kuldse koorikuga. Tõsta ahjust hetkeks välja ja torka terava noaotsaga ettevaatlikult igasse pallikesse auk sisse, et sellest hiljem kreem sisse pigistada. Pane pallid veel paariks minutiks ahju ning tõsta siis jahtuma.
Kreemi valmistamiseks kuumuta piima, kaneeli, kardemoni, ingverit ja hakitud šokolaadi pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud ja vedelik just keema tõusmas. Tõsta pott tulelt. Teises potis klopi punakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa jahu, sega ühtlaseks.

Hakka pidevalt segades jupihaaval juurde lisama šokolaadi-piima-vürtsi segu. Kui kõik on kokku ning ühtlaseks segatud, pane saadud segu uuesti keskmisel kuumusel pliidile tagasi, sega ja kuumuta mõned minutid, kuni kreem pakseneb ja saab läikiva ilme. Kata kreem kaanega ja sega aegajalt kuni kreemi kasutamiseni.

Pane šokolaadi-vürtsikreem terava otsaga koogipritsi sisse ja täida kõik keedukreemist pallikesed kreemiga.

Valmista karamell, selleks pane suhkur ja kolm spl külma vett laiapõhjalisse potti madalale tulele. Sega kuni suhkur aeglaselt sulab. Kui suhkur on sulanud, lõpeta segamine ja tõsta temperatuuri, oota kuni suhkrukaramell saab merevaigu tooni ja tõsta pott tulelt. Ole väga ettevaatlik, sest karamell läheb kergesti kõrbema. Et vältida karamelli kõrbemist potiseinte külge võid vahepeal külma vette kastetud köögipintsliga niisutada potiseina ja karamelli kokkupuutekohta.

Kasuta näpitsaid või väikest kahvlit, et pista kreemipallid otsapidi karamelli sisse ja kleepida kokku jõulupuuks. Ülejäänud karamellist tee puu ümber kuldniidid – selleks tõsta pott karamelliga otse puu kõrvale, torka kahvel või mõni muu terav ese karamelli sisse ja venita suhkruniidid ümber puu.

Serveerimisel saab igaüks murda endale karamelliseid kreemiga täidetud tuuletaskuid, mis praksuvad hamba all nagu talvine jää!


Apelsini-piparkoogi hõrgutis

Vaja läheb:
4-5 apelsini (100ml mahla)
1tl apelsinikoort
150g suhkrut
100g võid
3 muna
150 ml vahukoort
150g piparkooke (õhemaid)
10 spl hapukamat moosi (jõhvika või pohla)

Riivi 1 tl apelsini koort ja siis pressi apelsinidest mahl välja. Sega kokku mahl ja toasoojad munad, seejärel kuumutada pidevalt segades segu vesivannil paksenemiseni (tuleb jälgida, et muna tükki ei läheks). Võta segu tulelt, lisa apelsinikoor ja või, sega ühtlaseks massiks. Jahuta.

Vahusta vahukoor, ettevaatlikult segada kokku jahtunud apelsinisegu ja vahukoor. Pane klaasi või vormi sisse vaheldumisi piparkoogid ja apelsini-vahukooresegu, mingi kihi vahele võib panna hapukamat moosi. Viimase kihi peale kindlasti vahukooresegu. Seejärel panna
seisma külmikusse 2-3 tunniks.

Kaneeline plaadikook talvisteks pühadeks

Eelkergitus:
1,5 (300ml) klaasi leiget vett või piima (ise teen piimaga)
100g pärmi
3- 4 tl suhkrut
veidi jahu

Lasta kerkida ca 1 tund.

Edasi:
• Pool pakki võid või küpsetusmargariini (100g) vahustada 1 kl (200g) suhkruga, vahustamise käigus lisada ükshaaval 5 muna.
• Lisada 1tl (triiki) soola (kui rasvaine ei sisalda juba soola).
• Segada eelkergitusega.
• Lisada niipalju jahu, et jääks pehme lusikataigen (kui tainas paksem, siis ei jää kook õhuline).
• Valada küpsetuspaberiga kaetud kõrgemate servadega ahjusuurusele plaadile.
• Lasta tainas plaadil kerkida umbes pool tundi.
• Määrida pealt lahtiklopitud munavalgega.
• Raputada üle 0,5-0,75 klaasi kaneeli/suhkru seguga (kaneeli ikka ohtralt).
• Enne ahju panemist niristada tainas tasakesi üle poole paki (100g) sulatatud võiga (82 protsendiline).
• Küpsetada keskmisel kuumusel ca 30 minutit või kuni kook tikuga proovides küps ning pealt kena pruun ja krõbe.

Tainas kerkib üsna tugevalt. Hästi õnnestunud kook jääb õhuline ja hõrk. Lasta kindlasti korralikult jahtuda ja lõigata korrapärasteks tükkideks. Maitseb hästi ka järgmisel päeval.

Taignale võib lisada ka purustatud pähkleid, mandlilaaste, purustatud piparkooke või hakitud aprikoose.


Jõulurull

Põhi:
3 muna
1 dl suhkrut
3 sl täisterajahu
3 sl kartulitärklist
1 tl piparkoogimaitseainet
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
2 dl vahukoort
2 dl jõhvika toormoosi, mis on juba magusaks tehtud
2 tl želatiini

Kate:
1,5 dl vahukoort
1,5 dl fariinisuhkrut
3 sl mett
1 tl võid

Munad ja suhkur vahustada kohevaks vahuks. Segada omavahel kõik kuivained ja sõeluda munavahu hulka. Tainas kallata ahjuplaadile ja küpsetada 200-kraadises ahjus ca 8-9 minutit. Põhi kummutada puhtale küpsetuspaberi lehele jahtuma.

Vahustada koor, segada jõhvika toormoosiga. Paisutada želatiin väheses vees, sulatada kuumaveevannis ja lasta natuke jahtuda. Segada vahukoore/moosi segusse. Määrida segu põhjale, keerata rulli ja külmkappi paariks tunniks.

Katte jaoks tuleb segada potis vahukoor, fariinisuhkur ja mesi. Keeta tasasel tulel ca 15-20 min, tõsta tulelt, segada juurde või ja panna jahtuma. Jahtunud kaste valada rullile. Kaunistada jõhvikatega.


Jõuluhõngune porgandikook

1 klaas õli (sulatatud)
2 klaasi suhkrut
4 muna
2 klaasi jahu
1 tl soodat
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
3 klaasi toorest porgandit (tükeldatud)
1 klaas pähkleid (tükeldatud)

Kõik komponendid järjest kokku segada ning küpsetata ahjus 1 tund 180 – 200 kraadi juures.
Jahtunud koogile panna peale vahukoor.


Helve kook

õunad
kaneel
juubeli tordipulber
või

Lõigata õunad pooleks, võtta välja südamikuosa ning laotada näiteks 26 cm diameetriga koogivormi tihedalt üksteise kõrvale lahtilõigatud osa ülespoole. Õunte peale puistata kaneeli.

Seejärel segada juubeli tordipulbri pakk võiga, et tekiks mõnus puru. Tervet pakki ei soovitaks kasutada, sest sel juhul läheb kook liiga magusaks. Võiks kasutada umbes pool või veidi enam. Nüüd puista saadud puru õunte peale, veidi rohkem puru jääb nendesse kohtadesse, kust südamik on välja võetud.

Koogivorm panna umbes 20 minutiks ca 200 kraadisesse ahju. Oluline on jälgida, millal puru värvus muutub kuldseks/pruunikaks, kuid see ei tähenda alati, et kook on valmis. Torka puust tiku või ka kahvliga õuna sisse, et teada saada, kas õunad on piisavalt pehmed (sest olenevalt õunasordist lähevad osad õunad aeglasemalt pehmemaks). Juhul kui õunad on veidi kõvad, siis katta kook näiteks fooliumiga, et puru ära ei kõrbeks ning lasta veel veidi ahjus seista.

Helve koogi tegemise võlu seisneb selles, et ei tule jälgida täpseid koguseid ning igaüks saab teha vastavalt oma maitsele.


Piparkoogimaitseline jõulukook

3 muna
3 spl suhkrut
2 spl nisujahu
1 spl tärklist
1 tl piparkoogimaitseainet
2 dl murakamoosi
1 dl muraka- või mõnda muud likööri
250 g mascarpone’t
1 spl vanillsuhkrut
5 dl vahukoort
kaunistamiseks murakaid, astelpajumarju, purustatud pähkleid, riivitud valget šokolaadi, tuhksuhkrut

Vahusta munad suhkruga, lisa sõeludes kuivained ja sega tainas ettevaatlikult läbi. Laota tainas eemaldatava servaga 26-sentimeetrise läbimõõduga koogivormi ja küpseta 190 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta koogi põhi, immuta likööriga ja määri sellele ühtlase kihina murakamoos.

Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust, vanillsuhkur ja vahustatud koor. Jaota kreem ühtlaselt koogipõhjale ja lase pool tundi vormis taheneda. Seejärel lõika koogiserv terava noaga lahti ja eemalda vorm. Kaunista ja seejärel serveeri.


Piparkoogi asemel

Põhjaks 200g-300g piparkoogitaignat (hulk olenevalt vormi suurusest)

Kate:

600g toorjuustu
4 suurt muna
suhkrut
vanillisuhkrut
purustatud maapähkleid ja küpsiseid

Piparkoogi-iiris:
1 dl vahukoort
1 dl suhkrusiirupit
0,5 dl suhkrut
pool tl piparkoogimaitseainet

Rulli piparkoogitainas umbes 0,5 cm paksuseks kettaks. Määri koogivorm võiga kokku ja suru taigen koogivormi põhja ning äärtele. Tee kahvliga põhja sisse augud.

Sega toorjuustu hulka munad, suhkrud (vastavalt maitsele, kui magusat soovitakse), pähkli- ja küpsisepuru. Vala segu põhjale ja pane 45 minutiks 175 kraadise ahju alumisele restile, seni kuniks täidis enam ei värise.

Iirise jaoks sega koor, siirup, suhkur ja piparkoogimaitseaine. Sega läbi ja lase madalal kuumusel ilma vahepeal segamata podiseda. Kui segu hakkab potis tõusma, siis võta tulelt, sega ja lase jahtuda. Iiris vala jahtunud koogi peale. Enne serveerimist lase vähemalt mõned tunnid külmikus seista.


Laisk talutütar piparkookidega

1 pakk piparkooke
300 gr mandariine
1 kg jogurtit
želatiini

Piparkoogid murendada. Mandariinid koorida ja tükeldada ning segada piparkookidega. Želatiin sulatada veevannis ja segada jogurtiga. Saadud segu kallata piparkookide-mandariinide peale ja külmutada. Serveerimisel kaunistada vahukoore ja riivitud šokolaadiga.


Šokolaadi-mandlitrühvlid

175 g tumedat šokolaadi
50g võid
85 g tuhksuhkrut
50g jahvatatud mandleid
30g amaretto likööri
50g riivitud šokolaadi

Sulata või ja šokolaad, sega juurde tuhksuhkur ja jahvatatud mandlid. Maitsesta likööriga ja jahuta segu, et oleks võimalk pallikesi vormida. Veereta pallikesi riivitud šokolaadis.


Pihlakatrühvlid

150 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
1 spl rummi, brändit või rummiessentsi
50 g konserveeritud või külmutatud pihlakaid
50 g kookoshelbeid

Katteks:
100 g valget šokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
kakaopulbrit
tuhksuhkrut
konserveeritud või külmutatud pihlakaid

Sulata šokolaad veevannil. Samal ajal kuumuta vahukoor keemiseni. Sulatatud šokolaad ja kuumutatud vahukoor vala kokku ning sega, kuni tekib ühtlane mass. Lisa rumm, brändi või rummiessents, pihlakad ning kookoshelbed. Sega veel. Pane saadud mass 3-4 tunniks külmkappi tahenema.

Veereta saadud massist kakaopulbris pallikesed. Sulata erinevates anumates veevannil hele ja tume šokolaad. Kasta pooled pallikesed tumedasse, pooled heledasse šokolaadi. Pane trühvlitele kiiresti (enne kui šokolaad jõuab ära kuivada) kaunistuseks peale 1-2 pihlakamarja. Tumedaid trühvleid võib veel kaunistada kakaopulbriga, heledaid tuhksuhkruga.


Astelpajukreem beseedega

400g toorjuustu
200g kohupiimakreemi
100g astelpajumahla
15g želatiini
200g suhkrut
beseesid

Toorjuust, kohupiimakreem ja mahl segada omavahel. Želatiin paisutada külmas vees, seejärel sulatada kuumaveevannis, jahutada ja lisada segule. Pane segu vaheldumisi beseetükkidega magustoidupokaali ja jäta külmkappi tarretuma.


Ingverine šokolaaditopsik

Biskviitpõhi:
või 50 g
suhkur 45 g
muna 2 tk
tume šokolaad 30 g
jahu 50 g
küpsetuspulber 2 g

Šokolaaditops:
tume šokolaad 300 g (šokolaadi kogus sõltub vastavalt sellele, kui palju seda topsikusse määrida)
muffini pabervormid ~12 tk

Täidis:
taimne vahukoor 150 ml
vahukoor 100 ml
suhkur 60 g
vahtrasiirup vastavalt maitsele (~ 4 supilusikat)
ingveripulber vastavalt maitsele, kuid mõnus ingverine maitse peaks ikkagi olema (~ 2 triiki teelusikat)
immutamiseks alkoholi (näiteks brändi)
pohlamoos 75 g

Kaunistamiseks:
1 laim
šokolaadi pulgad
šokolaadipuru

Valmistamine:

1. Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Sulata või ja šokolaad eraldi kausis ning lisa vaheldumisi munavahule.
2. Lisa massile sõelutud jahu ja küpsetuspulber. Määri taigen ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud plaadile või silikoonmatile umbes 7 mm paksuselt.
3. Küpseta 190-kraadises ahjus 10-15 minutit.
4. Šokolaaditopsi jaoks sulata šokolaad ja määri pintsliga muffini pabervorm šokolaadiga. Aseta jahedasse tahenema.
5. Kui biskviit on küpsenud ja jahtunud, lõika vormiga ümmargused kettad, et need mahuksid šokolaaditopsi sisse. Eelnevalt eemalda ettevaatlikult šokolaaditopsilt paber.
6. Immuta biskviidikettad alkoholiga, määri peale pohlamoosi nii, et biskviidipind oleks kaetud.
7. Kreemi valmistamiseks vahusta taimne vahukoor suhkruga. Kui mass on enam-vähem vahus, lisada järk-järgult 35 protsendiline vahukoor ja vahusta kuni mass on vahus. Lisa vahtrasiirup. Selle lisamisel tuleks olla tähelepanelik, et vahustatud mass ei muutuks liiga vedelaks. Viimasena lisa ingveripulber vastavalt maitsele. Ingveri maitset ei pruugi algul olla eriti tunda, kuid hiljem tekib järelmaitse. Samas ei tasu selle lisamist ka karta, sest šokolaad, biskviit ja moos tasakaalustavad maitse. Pritsi kreem sakilise otsikuga šokolaaditopsi. Kui sellist otsikut pole, võib kreemi tõsta ka lusikaga. Aseta külmikusse tahenema.
8. Kaunista šokolaadipulgakeste ja viilutatud laimiga. Samuti raputa kaunistuseks peale šokolaadipuru.


Panna cotta apelsinikisselliga

600 ml vahukoort
50 g kookoshelbeid
4 lehte želatiini
15 g vanillisuhkrut
5 g peeneks hakitud punane tšillipipart

2 apelsini, eriti sobivad on punased apelsinid

Apelsinikissell:
500 ml apelsinimahla, eriti sobiv on punase apelsini mahl
30 g tuhksuhkrut
5 g kartulitärklist

kaunistamiseks laimi koort

Leotage želatiinilehti külmas vees. Asetage vahukoor, kookoshelbed ja tšilli paksupõhjalisse keedunõusse ning keetke 30 sekundit. Lisage želatiin ja vanillisuhkur. Jaotage valmis segu 6 vormi ning asetage külma. Koorige apelsinid, lõigake sektoriteks ning asetage külma. Laske apelsinimahl koos tuhksuhkruga keema tõusta, lisage kartulitärklisele veidi mahla, segage ja lisage ülejäänud mahlale. Segage kuni kissell pakseneb. Asetage serveerimiseni külma.

Serveerimiseks kummutage panna cotta vormist taldrikule. Seadke apelsinisektorid ümber selle ning valage magustoit kisselliga üle. Kaunistage õhukeste laimikoore ribadega.


Jõuluhõnguline napoleoni kook

Põhi:
400 g võid
750 g jahu
100 g vett
0,5 tl soola
4 sl suhkrut
1-2 tl piparkoogimaitseainet

Keedukreem:
1 l piima
4 munakollast
8 sl suhkrut
2,5 sl jahu
võid
vaniljesuhkrut

Moos vahele:
500 g vaarikaid
0,25 tl viiepiprasegu
3 sl pruuni suhkrut
50 g suhkrustatud ingverikuubikuid (kuivatatud, magusad-vürtsikad suhkruga)

Mõõda kaussi jahu, lisa või ja haki. Lisa juurde suhkur, sool, vesi, piparkoogimaitseaine. Jäta külmkappi 1 tunniks seisma. Keeda keedukreem. Kuumuta piim keemiseni, klopi munakollased suhkru ja jahuga lahti. Tõsta munasegusse paar supilusika täit sooja piima. Sega ühtlaseks ja vala piima sisse, nüüd sega pidevalt kuni kreem potis pakseneb (nõrgal tulel).

Jaga tainas osadeks (olenevalt sellest, mitu kihti tahad teha, aga soovitan vähemalt 8). Rulli tükid hästi õhukeseks ja küpseta 250 kraadi juures 5 minutit (olenevalt ahjust) kuniks on ilusad helepruunid.

Nüüd valmista moos. Litsu vaarikad kahvliga puruks või püreesta miksriga, lisa sinna pipar ja suhkur ning tükeldatud ingveri tükikesed. Nüüd pane alla kiht koogipõhja, siis kiht moosi ning kiht põhja ja teine kiht keedukreemi. Vaheldumisi moosi ja keedukreemi (pane ohtralt, siis on kook mahlasem). Pärast pudista 1-2 põhja koogile veel peale. Lase külmkapis üle öö seista (võib maitsta juba ka 4-5 tunni möödudes). Seistes imbuvad maitsed paremini läbi.


Särtsakas kirsimoos koos mõnusate kuklitega

1kg kirsse
500g pruunsuhkrut
5-10 sl Sangria veini
1 tl kaneeli
50 g mandleid
1 cm jupp ingverit
maitseks natuke punast piprakauna (paar tükikest)

Puhasta kirsid kividest, vala koos maitseainete ja suhkruga potti ning lase keema. Keeda parajal kuumusel 20-25 minutit. Lõpus kui moos keedetud, siis lisa tükeldatud mandlid ja vala moos purkidesse.

Kuklid:
400 g kohupiima
2 tl maitseainesegu (pune, basiilik, sool- kuskil 0,5 tl)
3 muna
100 g kaerajahu
100 g tatrajahu
50 g röstitud seedermänniseemneid
50 g apelsinimahlas leotatud rosinaid (lase seista mõned tunnid)

Sega kohupiim koos munadega. Sega hulka maitseainesegu. Nüüd jahud ja siis kuival pannil röstitud seedermänniseemned ning apelsinimahlas leotatud rosinad. Võta lusikaga tainast ja pane pätsikesed ahjuplaadile. Küpseta 220 kraadi juures 15-20 minutit. Kui kukkel on valmis, siis lõika see pooleks ja pane peale kirsimoosi. Kõrvale üks kuum kakao või tee.


Porgandi-õuna-rosina keeks

100 g võid
50 g oliiviõli
1 dl fariinisuhkrut
1 dl rafineerimata suhkrut
3 muna
4 dl täistera nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
1 dl rosinaid
2 dl riivitud õuna
2 keskmist porgandit, peenelt riivituna

Sega suhkrud. Vahusta toasoe või ja oliiviõli suhkrutega pehmeks vahuks, lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega kuivained rosinatega ning lisa need vaheldumisi riivitud porgandi-õuntega taignale. Sega taigen ühtlaseks ning vala õliga määritud keeksivormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 1 tund. Tikuga võib kontrollida keeksi küpsust. Lase keeksil vormis 10 minutit jahtuda. Tõsta lauale ja maiusta tassi tee või glögiga. Magusaarmastajad võivad serveerimisel lisada ka sulatatud valget šokolaadi.


Leiva magustoit kohupiimaga

Jõululeib (rosinate, õunte ja pohladega)
500 g kohupiima (vanilje)
200 g murakamoosi
2 tl piparkoogimaitseainet
2 tl võid

Lõika leib kuubikuteks, pane pannile või ning lisa sinna leivakuubikud ja piparkoogimaitseaine. Rösti need ära. Seejärel võta koogivorm, sinna põhja pane röstitud leivakuubikud, peale murakamoos ja siis kohupiim. Jätka seda kihiti tegevust kuniks materjali. Kõige viimaseks pudista kohupiimale röstitud leib.


Suussulav hapukoorekook

Hapukoor 250g
muna 2 tk
suhkur 1 klaas (200g)
jahu 4 kuhjaga sl
söögisooda 0,5 tl
või 1 sl
kakao 2 tl
kuivatatud viigimarju 4-5tk
suhkrustatud ingverikuubikuid 75 g

Glasuur:
või 1 sl
suhkur 2 sl
hapukoor 2 sl

Vahusta munad ja suhkur, lisa hapukoor, jahu koos söögisoodaga ning lõpuks sulatatud või. Jaga taigen kaheks, ühele poolele lisa kakao. Lõika viigimarjadest parajad kuubikud. Määri vorm võiga, nüüd hakka supilusika täitega vormi keskele üksteise peale kordamööda tõstma heledat ja tumedat tainast. Lase tainal servade suunas laiali valguda. Pane nüüd koogile peale ka viigimarja- ja ingverikuubikud. Küpsetada tuleb 15-20 minutit 200 kraadi juures. Kui kook on valmis, siis soe kook katta glasuuriga.

Glasuuri tegemine: või hõõruda suhkruga vahule ning segada juurde hapukoor. Kui glasuur lisatud, siis ongi kook valmis. Peale võib panna veel näiteks maasikaid või vaarikaid.


Õunakook

100 g võid või margariini
2 muna
0,5 klaasi suhkrut
200 ml piima
2 klaasi jahu
1 tl soodat
1 tl sidrunhapet

Kate:
400-500 g õunu
2 spl suhkrut
1 tl kaneeli

Suhkruga vahustatud võile lisatakse ükshaaval munad ja vahustatakse õhuliseks. Jahu segatakse sidrunhappe ja soodaga ning lisatakse võivahule vaheldumisi piimaga. Taigen pannakse võiga määritud ja riivsaiaga (mannaga) ülepuistatud ahjuplaadile. Pealt kaetakse õunatükkidega ning puistatakse üle suhkru ja kaneeli seguga. Küpsetatakse 180-kraadise kuumusega ahjus 30-35 minutit.


Suvikõrvitsakeeks apelsini-toorjuustuglasuuriga

3 muna
2 dl suhkrut
1 dl sulatatud võid
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
3 tl piparkoogimaitseainet
5 dl riivitud suvikõrvitsat

Glasuur:
200 g toorjuustu
1 dl apelsinimahla
4 sl tuhksuhkrut

Munad vahustada suhkruga kohevaks vahuks. Lisada riivitud suvikõrvits ja sulatatud või. Kuivained omavahel segada ja lisada ettevaatlikult munavahule. Valada taigen keeksivormi ja küpsetada 200 kraadi juures ca 40-50 minutit. Lasta jahtuda.

Kattekreemi jaoks tuleb vahustada mikseriga kergelt läbi toasoe toorjuust, värskelt pressitud apelsinimahl ja tuhksuhkur. Valada segu keeksile.


Põldmarja ja viigimarja kooslus

Koostis:
175 g võid
200 g fariinisuhkrut
3 muna
300 g kaerajahu
300 g põldmarju
200 g kuivatatud viigimarju
3 sl maisijahu

Või sega koos poole suhkruga, lisa muna ja jahu ning sega ühtlaseks tainaks. Lisa vajadusel ka natuke vett. Pane koogivormi, lisa nüüd peale põldmarjad ja viigimarjatükid ning raputa peale veel ka fariinisuhkrut. Lase küpseda 200 kraadi juures 30-40 minutit.


Piparkoogimaitseline leivakreemitort

Taigen:
150 g võid
150 g suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1 ½ tl küpsetuspulbrit
1 tl piparkoogimaitseainet
2 spl kakaod
1 tl ingverisukaadi
1 tl soola

Immutamiseks kohvi või cappuciont

Kreem:
200 g leivakreemi
400 g hapukoort
150 g toorjuustu
3 tl želatiini
100-150 g suhkrut
1-2 spl kangemat alkoholi (Viski, Konjak, Vana Tallinn vms)

Koogipõhja valmistamiseks mikserda toasoe või suhkruga heledaks vahuks. Lisa ükshaaval munad ja vahusta veel. Sega teises nõus kuivained ning sõelu munade ja või hulka. Sega taigen hoolikalt ning lisa ingverisukaad. Vala taigen ümmargusse ahjuvormi ning lase enne ahjupanekut umbes 10 minutit punduda. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit. Pärast küpsetamist lõika kook keskelt pooleks ning jäta jahtuma

Valmista leivakreem – umbes 3 dl vett ning 4-6 leivaviilu kuumuta keemiseni, sega ja lase jahtuda. Pane želatiin külma vette punduma. Kui leivakreem on jahtunud, siis sega hulka hapukoor, toorjuust, suhkur ning alkohol. Kõige lõpuks želatiin ning sega korralikult.

Vooderda (soovitavalt lahtikäiv) koogivorm toidukile või fooliumiga, muidu paneb kreem pärast vahelt jooksu. Aseta vormi põhja üks koogipõhjapooltest ning immuta rohkelt kohvi või mõne muu meelepärase vedelikuga. Vala peale pool kreemist. Aseta teine koogipoolik sinna otsa ning vala ülejäänud kreem ka peale. Aseta kook üleööks külmkappi imbuma ja tarduma. Kaunista.


Vanad head vahvlid vürtsika maiguga

Koostis:
150 g võid
4 muna
5 sl fariinisuhkrut
200 g jahu
175 g piima
1 tl piparkoogimaitseainet
0,25 tl santamaria Chili explosion- tšillisädemeid
piparmündijäätist (vahvlite täitmiseks)
pistaatsiapähkleid 50g

Sulata või. Vahusta munad ja sega võiga kokku. Lisa segule juurde maitseained ja piim ning jahu. Tainas peab jääma selline vedela poolne. Pane vahvlimasin sooja (hea oleks, kui teha selle vana nõukaaja vahvlimasinaga). Kui vahvli küpsetaja vahelt välja võtad, siis keera see kohe rulli.

Võta pistaatsiapähklid ja tee nendest puru. Võta külmkapist piparmündijäätis pane see vahvlituutusse ning peale raputa natuke pistaatsiapähklitest puru. Väga mõnus ja parajalt vürtsi andev magustoit.


Jõulukringel

50 g pärmi
250 g vett või piima
3 spl suhkrut
peaaegu 1 spl soola

Pärm lahustada käesoojas vees või piimas. Lisada suhkur ja sool, soovi korral võib lisada ka kardemoni. Pärmi-piima segu jätta seisma. Võtta vähemalt kolme-liitriline nõu, sõeluda nõusse 800 g jahu ja lisada 250 g külma margariini. Jahu ja margariin näppida korralikult läbi,
lisada 4 muna, sõtkuda läbi ja seejärel lisada pärmi-piima segu. Nüüd sõtkuda hästi korralikult läbi. Panna umbes 1,5 tunniks kerkima.

Nüüd rullida taigen laiali lõigata kolmeks ribaks ja seejärel segada omavahel 2spl tärklist 0,5 l pohlamoosiga. Moos panna õhukese kihina taignale. Moosi panna peale nii, et kui taigen rulli keerata, jääks selle välimine äär moosita (niis ei valgu moos välja). Nüüd rullida kokku (nagu kaneelirullid). Saab kolm rulli. Palmitseda rullid kokku ja keerata kringliks, lasta natuke kerkida.

Seejärel panna 180-200 kraadisesse ahju 20-30 minutiks, olenevalt ahjust. Soojale kringlile sulatada peale umbes 200 g valget pagarišokolaadi (võib ka panna tavalist valget šokolaadi). Seejärel puistata kringel üle röstitud mandlilaastudega. Head isu!


Jõulutort
(Tavalisest ahjuplaadist veidi väiksema suurusega.)

Põhi (kirjas ühekordsed kogused, vaja kokku kaks põhja):
5 muna
1,5 dl jahu
5 spl suhkrut
5 spl tärklist
4 spl kakaod ja natuke kaneeli
1 dl glögi immutamiseks

Täidis:
1 l ahjuõunajogurtit
3 dl vahukoort
3 spl suhkrut
30 g želatiini
1 spl kaneeli+1 spl piparkoogimaitseainet

Kate:
1 dl vahukoort + 1 spl suhkrut + 1 dl jogurtit + 10 g želatiini
1 dl alkoholivaba glögi + alla 10 g želatiini

Põhjade valmistamine:

1. Vahusta munakollased suhkruga ja teises kausis munavalged. Sega eraldi anumas omavahel kuivained.
2. Munakollase segule lisa 2 spl vahustatud munavalget, sega õrnalt ja sõelu hulka kuivained.
3. Lisa ka ülejäänud munavalgevaht ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes kogu tainas.
4. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit.
Korda sama teise põhjaga.

Täidis:
1. Vahusta vahukoor suhkruga, lisa jogurt, maitseained.
2. Paisuta želatiin vähese veega, sulata ja lisa nõristades jogurtimassile, viimast samal ajal kiirelt segades.
3. Immuta mõlemad koogipõhjad glögiga. Samal ajal saab täidis veidi taheneda.
4. Laota täidis ühele põhjale ning kata seejärel teise põhjaga. Pane paariks tunniks külmkappi või mujale jahedasse.
Koogi võib kokku panna ka sügavama ahjuplaadi või vormi sisse (vorm peab olema siis sama suur kui põhjad või veidi väiksem kui põhjadelt veidi ääri ära lõigata), siis ei voola täidis veel poolvedelana kindlasti vahelt välja.

Kate ja kaunistamine:
1. Vahusta vahukoor suhkruga, lisa jogurt. Paisuta taas želatiin, sulata see ja nõrista vahukoore segusse. Sega samaaegselt hoolega.
2. Täida saadud seguga tordiprits, aseta hetkeks külmkappi, ning äärista mõne minuti pärast tordi serv kenade tordipritsilillekeste-lumeräitsakatega. Vaata, et ei jääks vahesid, sest muidu valgub tarretis sealt hiljem maha.
3. Kuumuta glögi ja lahusta selles želatiin. Lase pisut jahtuda ja kata sellega seejärel tordi pind.
4. Lase jahedas tarduda paar tundi.

Enne serveerimist võib kaunistada veel meelepäraste küpsiste-kommidega.


Pruunid tordikesed

Taigen:
175g jahu
75g võid
50g suhkrut
50g sulatatud šokolaadi
2spl rammusat piima
peotäis rosinaid

Peale:
3 munavalget
100g suhkrut
120g purustatud pähkleid
1spl riivitud apelsinikoort(mitte sukaadi)

Taignaained sõtkuda hästi läbi. Rullida õhukeseks ja panna ettevalmistatud vormikestesse (nt muffinivormid).

Katte valmistamine: munavalged vahustada tugevaks vahuks, segada ettevaatlikult teiste ainetega ja täita vormid. Küpsetada ca 175 kraadi juures 20-25 minutit, kuni kate on kuldpruun.

Neid võib katsetada ka šokolaadiglasuuriga, millele raputa metsapähkli puru. Jahedas säilivad tordikesed vähemalt nädala ja muutuvad iga päevaga üha maitsvamaks.


Küpsisemuffinid

Vaja läheb:
Pakk küpsiseid
lahtist šokolaadi
vastavalt soovile marmelaadi, soovimatuid komme, pähklit vms

Tõsta küpsised lõikelauale, võta kõige pikem nuga ning purusta need sobiva suurustega tükkideks. Aseta viimased kaussi. Lisa ka maitseeelistused – marmelaad, kommid, pähklid. Sulata lahtine šokolaad mikrolaineahjus madalamal temperatuuril ning kalla küpsisesegu peale ning sega hoolikalt. Mass peaks olema tahke, nii et šokolaad katab kõik lisandid. Otsi välja muffinialus ja -paber. Aseta segu muffinivormidesse ning tõsta 20 minutiks külmkappi. Tõsta küpsisemuffinid kaussi ja serveeri.


Mandli-porgandikook

1,5 dl õli
2 dl suhkrut
3 muna
3 dl nisujahu
2 tl kaneeli
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
2 dl mandlilaaste
umbes 5 dl riivitud porgandit

Täidis:
250 g maitsestamata toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 apelsini mahl

Peale riivimiseks valget šokolaadi (1 tahvel, 100 g).

Vahustada õli, suhkur ja munad. Segada kokku kõik kuivained, lisada need munavahule. Viimasena lisada riivitud porgand ja mandlilaastud. Kallata tainas lahtikäivasse koogivormi ja küpsetada madalal temperatuuril (175-kraadi juures) ahju alumisel siinil umbes 1 tund. Lasta jahtuda ning lõigata kolmeks kihiks.

Täidise jaoks vahustada toasoe toorjuust tuhksuhkruga, segada juurde apelsinimahl. Määrida täidist kihtide vahele ja natuke pealegi ning üle riputada riivitud valge šokolaadiga. Kaunistada võib jõhvikatega.


Õuna-selleri vaht

Juurseller
õunad
vahukoor
kaunistuseks varssellerilõigud ja indiaanisuhkur (või demerara)

Seller ja õunad riivida, seller peenema riiviga, õunad vastavalt soovile. Vahukoor vahule ja kõik kolm komponenti õrnalt kokku segada, mitte nätsutada. Segu peab jääma õrn ja kohev. Kui on magusad õunad, pole vahukoorele vaja suhkrut lisada või kui, siis õige vähe. Kaunistada imeõhukeste varsselleri lõikudega ja näpuotsatäie mõne põneva suhkruga. Vitamiini- ja maitseelamusepomm!


Kama-kohvi dipikaste

Vaja läheb:
0,5 kl keefirit
2tl kama
2tl suhkrut
1,5tl musta kohvi (külma, jahutatud)
0,25tl sidrunimahla
piparmünti
melissi

Sega keefir ja kama. Lisa kohv ja sega. Eraldi sega suhkur, hakitud piparmünt ja meliss, kalla juurde sidrunimahl. Sega kõik omavahel kokku ja maitsev dipp ongi valmis. Eriti hea värskete puuviljadega, näiteks pirn, õun, aga miks mitte ka näiteks mango. Kaunista piparmündi ja melissi lehtedega.


Tort «Salapärane laegas»
Tort on seepärast huvitav, et sellel käib kaas pealt ära, nagu päris aardelaekal.

Koostis:
Biskviitpõhja jaoks:
8muna
2 klaasi suhkrut (u 360g)
2 klaasi jahu (u 200g)

Siirup biskviitpõhja immutamiseks:
suhkur 130g
vesi120 ml
konjak1 tl

Kreemi ja kaunistuse jaoks:
taluvõi 400g
kondenspiim1 purk
šokolaad 70-100g
kreeka pähklid 50-70g
värvilised kookoshelbed
banaanid 2-3 tk

Valmista biskviit ja lasta tal jahtuda ja seista pärast küpsetamist mitte vähem kui 8-12 tundi. Lõika biskviidil kaas pealt – umbes 2cm paksune. Pane kaas kõrvale, pärast tegeleb sellega edasi. Alumisest biskviidist lõika ettevaatlikult pehme sisu välja, nii et äärtesse ja põhja jäävad tugeva seinad – umbes 1-1,5 cm.

Valmista konjakisiirup. Vala potti vesi, lisa suhkur, sega, lase tugeval tulel keema ja võta vaht pealt ära. Võta siirup tulelt ja jahuta umbes 36-37 kraadini. Vala jahtunud siirupisse konjak ja sega läbi.

Valmista kreem kondenspiimaga: vahusta sulanud või kohevaks, seejärel lisa kreemi sisse1 tl kaupa kondenspiim ja vahustada ühtseks kohevaks massiks. Immuta biskviitkorvike ja kaas siirupiga läbi ning määri kreemiga. Biskviidi pehmus, see mille me välja võtsime, tükeldada kätega väikesteks tükkideks. Kui sellest biskviidist ei jätku võib lisada riivitud liivaküpsist.

Tükeldada kreeka pähklid. Sega biskviiditükid pähklitega, lisa siirup, osa kreemist ja sega kätega läbi. Vormi massist keskmise suurusega pallid (sellised, et nad korvikesse ära mahuksid). Riivi šokolaad suurel riivil. Veereta osa biskviidipallikesi šokolaadis ja osa kookoshelvestes. Koori 1-2 banaani, viiluta ketasteks, pritsi peale natuke sidrunimahla, et ei muutuks tumedaks ja laota biskviitkorvi põhjale. Seejärel laota pallikesed banaanidele.

Pallikeste vahed täida kreeka pähklitega, banaani kuubikutega, võib ka riivitud šokolaadiga. Vahed tuleb täita täielikult, et tordi lõikamisel ei tekiks tordi keskel augukesi.

(Et täita «laegas» ei ole vaja teha palle. Te võite ühendada biskviidi koos siirupiga ja osa kreemiga, riivitud küpsistega, šokolaadiga ja hakitud pähklitega ning tükeldatud banaanidega – segage hästi läbi, pange mass korvikesse ja tehke mass ühtlasemaks.)

Tordi küljed määrida osa kreemiga ja raputada peale riivitud šokolaad ja hakitud kreeka pähklid. Nüüd võtame tordi kaane, mis me enne eemale panime. Määrime selle pealt samuti kreemiga. Allesjäänud kreemist valmistame jõulukaunistused – näiteks kuuse, küünlad, kuusepallid. Värvi jaoks lisame toiduvärvi, võib ka lihtsalt Häid jõule! peale kirjutada. Kaane äärele raputame samuti šokolaadi ja pähkleid. Paneme kaane tordile peale ja laseme külmikus mõned tunnid imbuda.


Jõulukeeks

5dl jahu
3dl fariinsuhkrut
1,5tl söögisoodat
1tl jahvatatud nelki
1tl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud kaneeli
100 g sulatatud võid
3dl piima
1 muna
1,5 dl õuna-pohlamoosi

Segada kausis kuivained, lisada sulatatud või, piim, muna ja moos. Küpsetada küpsetuspaberiga vooderdatus keeksivormis (või ilma küpsetuspaberita silikoonvormis) 175 kraadi juures 1 tund. Enne vormist eemaldamist lasta ca pool tundi jahtuda.


Teistmoodi pähklid
(Hea panna karbikesse ja siis jõulude ajal kinkida.)

Koostis:
250 g võid
100 g suhkrut
3 muna
650 g jahu
soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 purk kondenspiima (ca 350 g)
kuivatatud jõhvikaid 50 g
suhkrustatud ingverikuubikuid 50 g

Sega kokku või ja suhkur ning hõõru need vahule. Kui see on tehtud, lisa munad. Sega omavahel kokku jahu, sool ja küpsetuspulber ning seejärel lisa või/muna segule. Jäta tainas külmkappi umbes tunniks seisma.

Kondenspiim tuleb keeta. Selleks võta üks kõrgem pott, pane see vett täis ja aseta kondenspiimapurk sinna potti. Purk peab olema suletud, enne vette panekut ei tohi seda avada. Lase sellel keeda vees umbes tund ja 45 minutit kuni kaks tundi. Kui keemise ajal vett jääb väheks, siis lisa keevat vett juurde, et purk oleks üleni vees.

Selleks, et pähkleid valmistada on vaja pähkliraudu. Aja pähklirauad kuumaks, enne lisa natuke õli ka sellele peale. Pane pähkliraudade aukudesse natuke tainast ja suru rauad kokku ning küpseta parajalt kuldsed pähklid. Seejärel, kui pähklipoolikud võtad raudade vahelt ära, siis võta kondenspiima üks hea lusika täis ja pane ühte pähklikoorde ning lisa sinna maitse järgi ka kas kuivatatud jõhvikat/ingverikuubikuid või ka mõlemaid korraga. Võib ka täitsa ilma nendeta teha. Suru pähklipooled kokku ja saadki mõnusa magusa suutäie. Nende pähklite tegemine on üks paras nikerdamine, aga see vaev tasub end ära.


Sidrunikreem

2 muna
100g suhkrut
8g želatiini
vett želatiini lahustamiseks
1 sidruni riivitud koor ja mahl
1/4 l vahukoort
kaunistuseks šokolaadifiguurid

Eralda munakollane ja -valge. Hõõru kollane suhkruga vahule, lisa sidrunikoor ja mahl. Vahusta munavalge, vahusta vahukoor. Lisa munakollase segule sulatatud želatiin. Sega munavalge ja koor õrnalt segades, lisa kollase segule. Pane kausikestesse tarduma või tõsta tordipõhjale.


Sebrakook

4 suurt muna,
1 tass (250g) suhkrut,
1 tass (250 ml) toasooja piima,
1 tass (250ml) õli,
2 tassi (300g) jahu,
1/3 tl vanillisuhkrut,
1spl küpsetuspulbrit (kui küpsetuspulbrit ei ole, siis 1tl söögisoodat),
2spl tumedat kakaopulbrit,
1spl piparkoogi maitseainet.

Pane kaussi muna ja suhkur, mikserda seni, kui segu on kreemjas ja hele, lisa piim ja õli, vahusta kuni segu on hästi segunenud. Teises kausis sega jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber ja piparkoogi maitseaine, lisa jahu vähehaaval segule, mikserda seni, kuni segu on sile ja koostisained ilusti segunenud. Tainas ei tohi olla väga paks, ega ka väga vedel, kui jääb liiga vedel, siis lisa jahu.

Jaga segu kahte võrdsesse portsjonisse, ühele portsjonile lisa kakaopulber ja sega, kuni on ilusti segunenud.

Kõige tähtsam on taigna panemine vormi. Tainast pane kolme supilusika kaupa ja kui oled ühte värvi taina ära pannud, siis kohe teist värvi peale, vahepeal ei pea ootama, et laiali valguks (ise valgub pärast ilusti laiali). Kuumuta ahi 180 kraadini, küpseta 40 minutit. Kogus sobib 23 sentimeetrise läbimõõduga vormile.


Maailma kõige lihtsam jõulumagustoit
(kuuele kuni kaheksale)

Koostisained:
100 g valget šokolaadi
4dl vahukoort
250g mascarponet
kirsse või kirsimoosi
piparkooke
soovi korral balsamicot

Sulata valge šokolaad vesivannil. Lase jahtuda. Vahusta vahukoor, sega see šokolaadi ja mascarponega. Jaota purustatud piparkoogid, šokolaadivaht ja kirsid magustoidupokaalidesse. Soovi korral kaunista kreemja palsamiäädikaga. Hoia serveerimiseni külmas.


Virge õunapirukad

100g võid,
100g hapukoort,
2spl suhkrut,
jahu,
umbes kolmveerand tl küpsetuspulbrit,
veidi soola

Peale puru umbes kuhjaga spl igaühele:
75g võid
umbes samapalju jahu ja suhkrut (ja veidi küpsetuspulbrit).

Sõtku taigen taignaks ja keera toruks, aseta külmkappi seniks, kuni lõikad õunad ja teed kattepuru. Lõika taignatoru pooleks, ja siis veel ja veel, et tuleks kaheksa ratast. Vooli neist ümmargused õhukesed rõngad umbes 15 sentimeetrise diameetriga, aseta taignarõngad küpsetuspaberile või pigem vooli juba seal, et ei peaks koos täidisega tõstma. Tõsta iga rõnga keskele õunu ja 1 tl pohla- jõhvikamoosi või mõni mari, kaneeli, ja kui õunad on hapud, siis ka suhkrut ja siis vooli pirukateks. Pane neli tükki korraga ahju. Küpsetan mõnusaks krõbedaks! Kõige maitsvamad leigelt, aga on ka järgmisel päeval head.


Valge šokolaadi-jõhvika-kookose-piparkoogi korvikesed

Vaja läheb:
u 200g piparkoogitainast
100g valget šokolaadi
250g Mascarpone toorjuustu
1/2 väikse sidruni mahl
20g kookoshelbeid
30g peeneks hakitud kuivatatud jõhvikaid
võid määrimiseks

12-kohalist muffinipanni

Kergelt määrida muffinipesade seinad võiga, et pärast oleks korvikesi hõlpsam kätte saada. Piparkoogitaignaga vooderdada muffinipesad nii, et tainast ka pisut üle ääre jääks. Tähtis on üsnagi õhukeselt vormida, kuna taigen kerkib pisut. Kui kõik pesad on vooderdatud asetada muffinipann 200 kraadisesse eelsoojendatud ahju küpsema 10-15 minutiks. Samal ajal, kui korvikesed küpsevad, teha valmis täidise segu. Selleks tuleb sulatada šokolaad ja see segada toorjuustuga. Segule lisada poolest sidrunist pigistatud mahl ja kookoshelbed ning jõhvikad. Pärast, kui korvikesed on küpsenud, võtta need ahjust ja valada täidis korvikestesse.

Serveerida koos vanillijäätisega kas jahtunult või, kes soovib kogeda külma ja kuuma konkurentsi oma magustoidus, võib serveerida ka soojalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles