Linnad jätsid uued jõulukaunistused ostmata

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaunistused Narva maanteel
Jõulukaunistused Narva maanteel Foto: Kaarel Tigas / SL Õhtuleht

Tänavu otsustasid peaaegu kõik linnavalitsused jõulukaunistuste ostmisele mitte kulutada ja nii moodustavad jõulukaunistuste eelarve kaunistuste remont ning ülespanek ja mahavõtmine.

Postimehe küsimusele ei vastatud Loksa, Narva-Jõesuu, Põltsamaa, Püssi ja Maardu linnast. Tallinna osas pole andmed veel selged.

Elva (vastab linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Merike Järv)
Linna jõulukuuse ülespanek koos mahavõtmisega 1280 eurot. Linna jõuluvalgustused koos ülespaneku, remondi ja mahavõtmisega 2900 eurot.

Haapsalu (vastab kultuuri- ja avalike suhete spetsialist Maire Uusen)
Tänavavalgustuse hoolduse riigihanke alusel (see on tehtud 3 aastaks ja tänavu ongi kolmas aasta) teostab tänavahooldaja firma ka jõuluvalgustuse paigaldamise linna territooriumil. Uusi jõuluvalgustuselemente linnas sel aastal ei soetata, kasutatakse juba eelnevatest aastatest olemasolevaid.

Jõgeva (vastab avalike suhete peaspetsialist  Karl Sakrits)
Jõgeva linn ei ole sel aastal jõulukaunistusi linnaruumi tarvis juurde muretsenud. Kuna mitmed kaunistused on ka aasta ringi üleval, on nende paigaldus- ning hoolduskulud suhteliselt väikesed. Suurusjärgus 400-500 eurot.

Kallaste (vastab linnapea Viktor Nukka)
Jõulutulede ja -kaunistuste ostmiseks on planeeritud 300 eurot.

Kiviõli (vastab linnapea Dmitri Dmitrijev)
Viimasel kahel aastal pingelise eelarve tõttu oleme piirdunud vaid olemasolevate dekoratsioonide korrastamisega/parandamisega, uusi ei ole ostnud.

Kuuse ja jõulutulede ülespanek koos allavõtmisega (remont ka seal hulgas) on veidi alla 3000 euro.

Keila (vastab linnapea Tanel Mõistus)
Linna uusi jõulukujunduselemente sel aastal ei ostetud. Raha vanade ehete korrastamiseks ja ülalpidamiseks eraldi ei planeeritud, need kuuluvad linna tänavavalgustuse ja linnamajanduse kulutuste hulka.

Kohtla-Järv (vastab linnavolikogu referent Igor Parv)
Kaunistuste paigaldamiseks linnas on planeeritud 32,4 eurot.

Kunda (vastab linnapea Allar Aron)
Jõuluehteid ei ole see aasta juurde ostnud. Planeerime tavaliselt suurusjärgus 2500 eurot, kuid kulu on iga aasta erinev. Kõik arved ei ole tänaseks veel kohale saabunud.

Kuressaare (vastab linnapea Mati Mäetalu)
Jõulutulede osas kasutame suures osas varasemalt ostetud valgusteid ja valguskette, kombineerides neid võrreldes eelnevate aastatega erinevates variantides. Küll aga korrastab linnamajandus iga aasta novembris jõulukaunistused, vahetades välja läbipõlenud pirnid.

Sel aastal tellisime hulgaliselt ühendusjuhtmeid, ühendamaks valgustust valgustuspostide vooluvõtukohaga. Orienteeruv rahaline suurusjärk jõulukaunistustele ja väikestele kuuskedele linnas jäi sel aastal vahemikku 1200-1400 eurot.

Kärdla (vastab teabe- ja projektijuht Annely Veevo)
Kulutusi jõulutuledele on raske välja tuua. Kasutame juba varasemalt hangitud jõulukaunistusi ja tulesid. Seekord sai tulesid juurde muretsetud (peamiselt pirne) 325 euro eest.

Kaunistuste ülespanemise kulud olid ainult tõstuki rent 117 eurot. Ülevalhoidmise kulutuste kohta ei oska praegu midagi öelda.

Mustvee (vastab linnapea kt Kulno Pajula)
OÜ Mustvee Linnavara on planeerinud ja teostanud jõulutulede ostmise ja üleval hoidmise

Mõisaküla (vastab linnapea Ervin Tamberg

)Uusi kaunistusi pole ostnud, sest saame vanadega hakkama. Katkiste pirnide vahetus maksis 50 eurot.

Narva (vastab linnapea Tarmo Tammiste

)Kaunistuste ostmiseks raha planeeritud ei ole, 2010. aastal oli see summas 1240 eurot.

Paide (vastab avalike suhete spetsialist Lauri Talumäe)
Pole täpseid andmeid, need selguvad esmaspäevaks.

Paldiski (vastab avalike suhete juht Regina Rass)
Tänavu ei ole tehtud lisakulutusi jõulutulede- ja kaunistuste ostmiseks. Linna keskust kaunistab 16 meetri kõrgune kuusk, mille hinnaks oli 1680 eurot koos paigaldusega.

Põlva (vastab teabespetsialist Katre Lõbu)
Põlva linnal on enamus jõulukaunistusi 4-7 aastat vanad. Uusi jõulutulesid ei ostetud, kuid vanade remontimine ja kuusele tulede panek (tõstuk jm), pirnide vahetamine jne tekitab ikka kulutusi.

Telliti kuusele uued LED-lampidega tuled, kuid need ei jõudnud õigeaegselt kohale. Linna eelarves on jõulude all 6000 eurot.

Pärnu (vastab avalike suhete juht Maria Murakas-Ollo)
Linna kaunistamisele on tänavu plaanitud 6000 eurot. Lisaks uutele kaunistustele kasutatakse ka möödunud aastate omi. Konkreetselt jõulukaunistustele kulunud elektrienergiat on väga raske koguhulgast välja tuua.

Rakvere (vastab info ja avalike suhete spetsialist Hilje Pakkanen)
Rakvere linn uuendas käesoleval aastal linna jõulukaunistusi. Varasemad jõulukaunistused soetas linn umbes 5 aastat tagasi, vahepeal on neid parandatud, vahetatud pirne, kaableid jmt tehtud.

Uudse lahendusena ja linnaeelarvele säästvama lahendusena on linn tänavu rentinud aastaks jõulukaunistuse – kuuse koos kaunistatud ringikujulise piirdega ja see asub linna sissesõidul asuval ringiristmikul.

Lõplikud kulutused jõulukaunistustule pole veel selged, need jäävad 7000 ja 10 000 euro vahele.

Saue (vastab linnapea Harry Pajundi)
Tänavu uusi jõulukaunistusi ja tulesid juurde hankida ei ole planeeritud. Kuid olemasolevate hoiustamise ning paigaldamise ja maha võtmise kulud on ca 5300 eurot. Lisandub veel ca 1500 eurot jõulukuusega seotud kulusid.

Loodame, et järgneval aastal tekkib lisaressurssi jõulukaunistuste uuendamiseks.

Sillamäe (vastab aselinnapea Eevi Paasmäe)
Üldilme muutmiseks ja jõulumeeleolu loomiseks oleme igal aastal üritanud  soetada juurde uusi elemente ja samas kasutame juba olemasolevaid.  

Tänavu kulutasime jõulutulede- ja kaunistuste soetamiseks  2 968 eurot. Kogu kaunistuse ja tulestiku ülespanemiseks, hoolduseks ja hiljem mahavõtmiseks kulus 6 412 eurot.

Sindi (vastab linnapea Marko Šorin)
Tulede kulu on eelarves üldise tänavavalgustuse sees ning eraldi arvestust ei peeta.

Tartu (vastab linnavalitsuse pressiesindaja Mihkel Lendok)
Jõuluvalgustusele kulub 9500 eurot, mis on natukene eelmisest aastast vähem. Kaunistusena võiks võtta ka linna suurt jõulukuuske, mis läks koos ostmise, toomise, ülespanemise ja ära koristamisega 3600 eurot, ning raekoja platsi jõulumaja, väikesed kuused ja muud kaunistused läksid kokku 4000 eurot.

Tõrva (vastab abilinnapea Tõnu Jaansalu)
Jõulukaunistuste eelarve on ca 2200 eurot. See summa on aasta-aastalt ühesugune ja sisaldab nii kaunistusi kui ka kuuse toomist ning ehtimist.

Valga (avalike suhete spetsialist Hele Heletäht)
Kogu jõulukujundus ja paigaldus kokku maksab 9905 eurot, sealhulgas jõulukuusk 500 eurot, toomine 1000 eurot.

Viljandi (vastab linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Eha Moosel)
Viljandi linna jõulupuu asub Vabaduse platsil oma traditsioonilises kohas. Kuusk on 17,2 meetrit kõrge. Jõulupuu ostmiseks, toomiseks, ehtimiseks ja jaanuari keskpaiku äraviimiseks kulub linnal 3360 eurot.

Tänavate ja parkide kaunistamisel kasutatakse juba varasematel aastatel muretsetud valguskette ja kujundeid.

Võhma (vastab linnapea Avo Põder)
Jõulutulesid ja kaunistusi me sel aastal täiendavalt ei osta, sest eelnevatel aastal on neid suhteliselt palju ostetud. Kuna osa kaunistusi olid defektsed, siis tuli need remontida või välja vahetada - summa peaks jääma umbes 400 euro juurde.

Kaunistused pandi üles 1. advendiks ja üleval hoiame neid jaanuari alguseni. Kuna elektrikulu tuleb reeglina tänavavalgustuse võrgust, siis eraldi elektrikulu maksumust ei oska öelda - LED lahendustel on suhteliselt suur osakaal ja väga suur elektrikulu ei ole.

Kaunistused paneb üles ja võtab maha linnale kuuluv ettevõte, siis otsest kulu ka selleks ei ole.

Võru (vastab linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Marianne Mett)
Tänavu lähevad jõulukaunistused (sh kuusk, kuuse toomine ja paigaldus, linna ja kuuse ehtimine) maksma 5344 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles