Mobiiltelefonid lähevad hästi jõulukingiks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Toomas Huik

Võrreldes eelmise aastaga on nii erinevate telekomi seadmete müük kui kõnede ja sõnumite maht tänavu jõulukuul oluliselt kasvanud.


Näiteks on kõnede ja sõnumite hulk Elisa võrgus kasvanud rohkem kui viiendiku võrra. Sama trendi näitab ka mobiiltelefonide müük, mis on samuti võrreldes 2010. aastaga tuntavalt kasvanud. «Põhjus on ilmselgelt selles, et mobiiltelefon on üha enam levinud jõulukingina. Vahetult enne jõule on hakanud inimesed neid järjest rohkem ostma. Müük on elavnenud alates sügiskuudest ning tipptaseme saavutab detsembri keskel,» rääkis Elisa avalike suhete juht Marika Raiski.

Ta lisas, et erinevus mulluse aastaga on selles, et tänavu ostetakse jõulude eel rohkem erinevaid mobiiltelefonide mudeleid ning üha suurem rõhk on nutitelefonidel. Kui aasta tagasi olid enimmüüdud mobiiltelefonide pingerea eesotsas kindlalt kõnetelefonid, siis tänavu müüakse enam nutitelefone. Detsembris on juba üle 51 protsenti Elisa esindustes müüdud mobiiltelefonidest nutitelefonid.

Klientide eelistustest rääkides ostetakse täiskasvanutele enamasti jõulukingiks SonyEricsson Arc või Samsung Galaxy Gio ning lastele keskmise hinnatasemega Huawei Sonic U8650. Nelja populaarsema mudeli seas on veel Sony Ericsson Neo, mis on võrdselt populaarne nii täiskasvanute kui ka noorte seas. Nutitelefon ostetakse reeglina koos teenusega, sest seda pole mõtet ilma mobiilse internetita soetada.

Väga populaarne kingitus eakamatele inimestele on suurte klahvidega ja spetsiaalse hädaabinupuga seeniortelefon MyPhone 1055 Senior. Klientide, kes ei taha nutitelefoni, on aga esimene valik kõnetelefon Nokia 2730.

EMT seadmete jaemüügi osakonna juhataja Ardi Ratassepp ütles, et kui võrrelda detsembrialguse müüki mullusega, siis tänavu on mobiilide müük kasvanud ligi 20 protsenti ja rõhk on nutitelefonidel. Juhivad Android-süsteemiga nutitelefonid.

Sülearvutite müük on eelmise aastaga võrreldes kasvanud koguni 70 protsenti ning uue tulijana müüakse hoogsalt tahvelarvuteid, mida eelmisel aastal samal ajal müüdi veel väga vähe, kuna need olid alles värskelt turule tulnud.

Tele2 jaemüügi- ja klienditeeninduse direktor Kristiina Mitt ütles, et telefonide müük kasvab traditsiooniliselt detsembris eelneva kuuga võrreldes kolmandiku. Tänavu prognoositakse aga mullu detsembriga võrreldes 30-35 protsenti suuremat müüki, mille peamine põhjus on väga head kampaaniapakkumised.

Nutitelefonide osakaal on iga kuuga kasvanud ning novembris oli see 50 protsenti kõigist müüdud telefonidest, prognoosi kohaselt müüb tele2 nutitelefone detsembris tavamudelitest juba enam.

Kõige rohkem soovitakse neid nutitelefone, mida saab 0-eurose sissemaksuga – selliseid mudeleid on ligi 50. Operatsioonisüsteemi järgi pigem telefoni ei valita, peamiselt on määrav hea hind.

Tänavuse aasta lõikes on nutitelefonidest kõige populaarsemad Sony Ericsson X8 ning HTC Wildfire S, kuid novembris läks silmapaistvalt hästi kolme Android süsteemga Samsung Galaxy nutimudelite müük. Kordades on kasvanud iPad kahe müük, mis on üks tänavusi kingihitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles