Mida teha liiklusõnnetuse korral?

Copy
Foto: Eesti liikluskindlustuse fond

Kui liiklusõnnetus juhtub, on see alati kõigi jaoks ootamatu olukord. Eesti Liikluskindlustuse Fondi veebilehel on hea abivahend, mis aitab liiklusõnnetuse korral. Vastates paarile küsimusele, saate kiiresti juhiseid tegutsemiseks avarii korral. Seda on mugav kasutada nii mobiilis kui tahvelarvutis.

Peamised tegevused pärast liiklusõnnetust

Peale liiklusõnnetust peab juht peatuma lisaohtu tekitamata ja sisse lülitama ohutuled. Seejärel tuleb õnnetuse kohal tagada ohutus, näiteks pimedal ajal autost väljudes tuleb selga panna helkurvest ja vajadusel paigaldada ohukolmnurk.

Kui keegi on liiklusõnnetuses vigastatud või hukkunud, tuleb viivitamatult teavitada juhtunust politseid ja kiirabi telefonil 112. Peale abi kutsumist on vaja vigastatutele anda esmaabi, kuid seda tohib teha ainult inimene, kes oskab esmaabi anda.

Lisaks on vaja juhtunust häirekeskusele teatada, kui kahju saaja ei ole sündmuskohal. Näiteks kui olete parklas kahjustanud autot, mille juhti ei ole läheduses. Sama kehtib aia, maja, liiklusmärgi, tänavavalgustuse posti või muu asja suhtes, mille omanik ei ole kohal.

Kui teatate liiklusõnnetusest häirekeskusele, tuleb edasi tegutseda nende antud juhiste järgi.

Vormistage kindlustusjuhtum kohapeal

Pärast liiklusõnnetust ei jõuta pahatihti mõelda liikluskindlustuse peale, kuid seda tuleks kindlasti teha. Liikluskindlustus on kohustuslik kindlustus, mille alusel kindlustusselts hüvitab kannatanule liiklusõnnetuse põhjustaja tekitatud kahju.

Et liikluskindlustuse hüvitist saada, on õnnetuse osapooltel vaja kindlustusjuhtum vormistada. Selleks on mõistlik täita teade liiklusõnnetusest. Kui kindlustusjuhtumit ei ole võimalik kohapeal vormistada, näiteks üks osapool keeldub õnnetuse vormistamisest, siis tuleb helistada häirekeskusele.

Kui aga planki ei ole käepärast, siis kirjutage juhtumi vormistamiseks üles:

  • kes ja mis sõidukitega õnnetuses osalesid
  • millal ja kus õnnetus toimus
  • mis toimus, sealhulgas joonistage juhtunu skeem
  • kes põhjustas juhtumi

Mida täpsemalt on dokumendid sündmuskohal vormistatud, seda lihtsam on edasine asjaajamine kindlustusseltsiga.

Kuigi õnnetusse sattunud autod võivad takistada liiklust, peavad sõidukid olema õnnetusejärgses asendis, kuni dokumendid on vormistatud. Mõistlik on teha kohapeal fotosid või filmida sündmuskohta, kui see on ohutu. Samuti võiks kontrollida dokumentidest inimeste ja sõidukite andmeid ning vaadata üle teise osapoole kirjapandud õnnetuse versioon.

Seejärel tuleb esitada kindlustusseltsile kahjuteade ja nõue. Kindlustusandja käsitleb nõuet ning hüvitab kannatanule liiklusõnnetuse põhjustaja tekitatud kahju.

Copy
Tagasi üles