Aprillis tõusid enim toidukaupade ja transpordi hinnad

Tarbija24
Copy
Ostukorv.
Ostukorv. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi muutus 2019. aasta aprillis võrreldes märtsiga 1,3 protsenti ja võrreldes eelmise aasta aprilliga 3,2 protsenti.

Kaubad olid 2018. aasta aprilliga võrreldes 2,5 protsenti ja teenused 4,6 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 3,7 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 3,1 protsenti, teatas statistikaamet.

2018. aasta aprilliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust neljandiku. Ligi kolmveerandi sellest andis 30 protsenti kallinenud köögivili. Üle viiendiku kogutõusust andis eluase ja ligi viiendiku transport.

Võrreldes eelmise aasta aprilliga on elekter, soojusenergia ja küte kallinenud 6,1 protsenti, bensiin 4,7 protsenti ja diislikütus 6,9 protsenti. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud värske köögivili (49 protsenti), kartul (48 protsenti) ja kaasaostetav valmistoit (13 protsenti) ning odavnenud värske puuvili (11 protsenti).

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise kuuga võrreldes 1,3 protsenti või rohkem 2017. aasta veebruaris, mil muutus oli samuti 1,3 protsenti.

Märtsiga võrreldes oli aprillis tarbijahinnaindeksi kõige suuremaks mõjutajaks transport. Aprilliks ostetud lennukipiletid olid 38,2 protsenti kallimad, bensiin kallines kuuga 6,4 protsenti ning diislikütus 2,1 protsenti. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, kus köögivili kallines kuuga 5,6 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles