Pariis ähvardab Bolti tõukerattakeeluga

Copy
Bolti elektriline tõukeratas Pariisis. Ettevõtte juht Markus Villig on märkinud, et juulis lõpetati seal tõukerataste rent, kuna sektori suureks probleemiks on vandalism ja varastamine.
Bolti elektriline tõukeratas Pariisis. Ettevõtte juht Markus Villig on märkinud, et juulis lõpetati seal tõukerataste rent, kuna sektori suureks probleemiks on vandalism ja varastamine. Foto: Bolt

Pariisi linnavõimud ähvardavad Bolti ja teisi elektriliste tõukerataste rentijaid ajutise keeluga, juhul kui teenusepakkujatel ei õnnestu rattaid kõnniteedelt eemal hoida.

Esmaspäeval kirjutasid kümme renditeenuse pakkujat Pariisis alla hea tava kokkuleppele, et arendada linnavõimude ja teenusepakkujate vahelist koostööd.

Viimastel kuudel on tõukerataste rendifirmad, kelle seas on lisaks Boltile ka näiteks Lime, Wind ja Flash, toonud Pariisi tänavatele 15 000 tõukeratast.

Linlased on teenuse väga hästi võtnud – tõukerattaid saab rentida kiiresti ja odavalt ning sõidu lõppedes saab liiklusvahendi jätta kuhu iganes.

Just viimane mainitud teguritest on kriitikute arvates problemaatilisim. Nimelt häirivad linnaväljakutele ja kitsastele kõnniteedele kuhjatud tõukerattad jalakäijaid.

Elektrilisi tõukerattaid on Prantsusmaa pealinnas kasutatud ka relvana – kollavestid on meeleavalduste käigus neid politseinike pihta loopinud.

Esmaspäeval allkirjastatud kokkuleppe alusel lubavad rentijad tõukerattad suunata spetsiaalselt märgistatud parkimisaladele ja hoolitseda selle eest, et kliendid neid ka kasutaksid.

Ometi on selliseid alasid praegu linnas keeruline leida, kuigi aprillis lubas linn ehitada 2500 tõukerattaparklat.

Praeguseks on Pariis sisse seadnud 135-eurose trahvi elektrilise tõukerattaga kõnniteel sõitmise eest. Nüüd kehtestab linn lisaks 35-eurose trahvi liiklejatele, kes pargivad tõukeratta kõnniteele ja blokeerivad sellega jalakäijate liiklemist.

Kui olukord kokkuleppe tulemusel ei parane, on ainus lahendus uue liiklusseaduse kehtestamiseni juulis elektriliste tõukerataste kasutamine ajutiselt keelata, ütles Pariisi aselinnapea Jean-Louis Missika.

Bolt, toonase nimega Taxify, käivitas mullu septembris Pariisis elektriliste tõukerataste jagamise teenuse. Aprillis avas Bolt sama teenuse ka Madridis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles