Ametiühingud ja tööandjad leppisid kokku alampalga tõusu pea 12 euro võrra

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAKALA01:TOIM. : VILJANDI, EESTI, 26MAY11
Rahakott eurodega.
pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA
SAKALA01:TOIM. : VILJANDI, EESTI, 26MAY11 Rahakott eurodega. pk/ Foto PEETER KÜMMEL/ SAKALA Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti Ametiühingute Keskliit ja Eesti Tööandjate Keskliit on saavutanud põhimõttelise kokkuleppe järgmise aasta töötasu alammäära tõstmises praeguselt 278,02 eurolt 290 eurole.

Kuna Eesti majandus kasvab ning elukallidus on tõusnud, on aeg tõsta ka alampalka, tõdevad osapooled avalduses.

Kuna Euroopa majanduses püsib ebastabiilsus, puudub tööandjatel veel kindlustunne ulatuslikumaks palgatõusuks. Siiski peavad tööandjad ja ametiühingud vajalikuks alustada 2012. aastal alampalga ostujõu taastamisega, arvestades seejuures ka järgmiseks aastaks kavandatud pensionitõusuga.

«Kui pensionid tõusevad ja palgad mitte, suurendab see tööturul passiivsust, mis oleks vale signaal,» märkis Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis. «Tööandjad on seisukohal, et töötasu üleriigiline alamäär võiks alates 1. jaanuarist 2012. aastani tõusta 290 euroni kuus, samas tempos, nagu riik suurendab keskmist vanaduspensioni.»

Ka Ametiühingute Keskliit peab vajalikuks jätkata alampalga kokkulepete sõlmimist. «Meie algne ettepanek oli leppida kokku 300 eurost suuremas numbris, kuid esmatähtis on pääseda nii-öelda kännu tagant liikuma, taaselustada kokkulepete protsess», märkis keskliidu esimees Harri Taliga. «Parimalgi tahtmisel pole kriisi tagajärgi võimalik ületada ühe aastaga, aga kui majanduses tagasilööki ei tule, saab järgmisel aastal juba suuremaid eesmärke seada.»

 EAKL ja Tööandjate Keskliit täpsustavad lähipäevil veel kokkuleppe detaile. Üleriigiline alampalk 278,02 eurot kehtib alates 2008. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles