Lugeja küsib: kas töötervishoiukontrollist võib ka keelduda?

Tarbija24
Copy
Foto illustreeriv.
Foto illustreeriv. Foto: MARINA PUSHKAR / PM/EMF

Tööandja teatas, et pean minema tervisekontrolli. Kas ma töötajana olen kohustatud tervisekontrolli minema, kui ma ei ole sellest huvitatud? Võin anda allkirja selle kohta, et omal vastutusel ei lähe tervisekontrolli.

Vastab Tööinspektsiooni töötervishoiu tööinspektor Kaja Niinlaup:

Töötajal ei ole õigust keelduda tervisekontrollides käimisest. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses on tervisekontrolli korraldus selgelt sõnastatud. Tööandja kohustus on korraldada ohutegurite olemasolul töötajate tervisekontrolli töötervishoiuarsti juures ja töötaja kohustus on see läbida. Tööandja kannab tervisekontrolliga seotud kulud, tervisekontroll toimub tööajal ja töötajale makstakse sellel ajal keskmist tööpäevatasu. Selline regulatsioon kehtib nii esmase kui ka perioodilise tervisekontrolli puhul. Töötaja tervisekontrolli minekust keeldumisel peab tööandja töötajaga vestlema ning selgitama, miks töötaja keeldub. Kui vestluse tulemusel töötaja jätkuvalt keeldub, võib eeldada, et antud töötajaga lõpetatakse töösuhe.

Töötaja kohustused ja õigused on välja toodud ka Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 14. Selle kohaselt on töötaja kohustatud osalema ohutu töökeskkonna loomisel, järgides töötervishoiu ja tööohutuse nõudeid ja läbima tervisekontrolli vastavalt kehtestatud korrale.

Sama seaduse §14 lg 4 kohaselt töötaja töötervishoiu- ja tööohutusalased kohustused ei vabasta tööandjat asjaomasest vastutusest ning tööandjal ja töötajal ei ole võimalust kokku leppida seaduse rikkumises, kuivõrd TTOS sätestab nõuded nii tööandjale kui ka töötajale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles