Ka hooajaline töötamine tuleb registreerida

Tarbija24
Copy
Vaid suvel töötav aednik peab olema samuti töötajate registris registreeritud.
Vaid suvel töötav aednik peab olema samuti töötajate registris registreeritud. Foto: Marina Lohrbach / PantherMedia / Marina Lohrbach

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab seoses läheneva suveperioodiga meelde, et ka ajutine lisatööjõud tuleb töötajate registris registreerida ning töötajale tehtud palgamaksed deklareerida.

Hooajatöötajate registreerimine on tehtud tööandjale võimalikult lihtsaks. Tööandja saab suvekuudeks appi võetud inimese kiirelt ja mugavalt töötamise registrisse lisada ka sõnumiga registreerides. Kuna lihtsustatud registreering hõlmab vaid osa nõutavatest andmetest, peab registreeringut kindlasti seitsme kalendripäeva jooksul töötamise liigiga täiendama.

MTA maksuauditi osakonna valdkonnajuht Oscar Õun sõnas, et sageli on just hooajatöödel suur oht, et töötasu soovitakse maksta «ümbrikus», ilma makse maksmata ja riigi toimimisse panustamata. «Samas kehtivad tööjõu maksustamise reeglid ühtemoodi nii põhipersonalile kui ka ajutiselt appi värvatud inimestele. Kuna ümbrikupalk on ulatuslikem maksuprobleem, millega töötajad kõige rohkem kokku puutuvad, siis oleme seadnud ümbrikupalkade vastase võitluse ameti üheks olulisemaks prioriteediks,» ütles Õun.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimehe Peter Roose sõnul on hooajaliste töötajatega tegelemine oluline. «Toitlustus- ja majutusvaldkonna puhul on tegemist tööjõumahuka sektoriga, kus inimfaktor on oluline teeninduse komponent. Valdkonna ettevõtete käibest moodustavad tööjõukulud vähemalt kolmandiku, hooajal võib see isegi 40 protsendini küündida, mis omakorda survestab ettevõtete maksukoormust. Viimastel aastatel on sektori maksulaekumised olnud tõusutrendis, mis annab kinnitust, et maksudistsipliin nii töötajate registreerimisel kui ka maksude maksmisel näitab paranemise märke,» lisas Roose.

Eesti Aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastini sõnul on suvi on aiandusega seotud tööde tippaeg, kus alati vajatakse lisakäsi ja on varasemalt olnud probleeme lisatöötajate registreerimisega. «Aiandusliit ei tolereeri ümbrikupalga maksmist ega musta tööjõu kasutamist. Toetame ausat konkurentsi ja teeme vajadusel koostööd ettevõtluskeskkonna paremaks muutmisel,» rõhutas Strastin.

Eelnevad aastad on näidanud, et just suvekuudel on töötamise registreerimisega seotud rikkumiste arv kasvanud. Kui näiteks 2018. aastal oli kõikidest kontrollitud 8790 töötajast registrisse kandmata 578 ehk 6,6 protsenti inimestest, siis juunis tehtud kontrollide põhjal oli registreerimata töötajate osakaal koguni 16,8 protsenti ja juulis 8,4 protsenti. Ümbrikupalkade tõttu jääb aastas saamata hinnanguliselt 86 miljonit eurot maksuraha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles