Uuring: Eesti elanik plaanib tänavu jõuluostudeks kulutada 165 eurot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti elanikud kavatsevad jõulukinke tehes kulutada kõige enam lastele.
Eesti elanikud kavatsevad jõulukinke tehes kulutada kõige enam lastele. Foto: SCANPIX

Täisealine Eesti elanik plaanib tänavu  jõuluostudeks kulutada keskmiselt 165 eurot, seejuures kaks kolmandikku inimestest kavatseb majanduses valitseva olukorra tõttu eelseisvatele jõuluostudele kulutada vähem kui möödunud aastal, selgus Danske Bank Groupi 7 riigi elanike hulgas läbiviidud uuringust.

 

Danske Bank Groupi kuuluva Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktori Tõnu Vanajuure sõnul ei planeeri suur osa Eesti elanikest oma jõuludega seotud kulutusi ette.

«Meie inimesed ei pane üldjuhul aasta jooksul jõuluostudeks raha kõrvale ning kulutavad jõulude ajal enamasti mõnevõrra rohkem kui seda teha planeeriti,» märkis Vanajuur.

53 protsenti Eesti elanikest ei kogu kunagi sääste jõulude tähistamiseks ja seda teeb alati vaid 7 protsenti meie täisealisest elanikkonnast.

Uuringu kohaselt kinnitab 79 protsenti Eesti elanikest, et nad kulutavad jõulude ajal rohkem raha kui on planeerinud seda teha. Naiste hulgas on sama meelt 85 protsenti vastanutest.

«Eesti eristub küllaltki selgelt teistest uuringus osalenud riikidest jõulukinkidele planeeritavate kulutuste osas. Vaid 16 protsenti Eesti elanikest leiab, et olukord majanduses ei ole avaldanud mõju, milliseid kinke sel aastal ostetakse. Sama näitaja on Leedus 21, Põhja-Iirimaal 24, Rootsis 65, Soomes 66, Taanis 74 ja Norras 75 protsenti vastajatest,» lisas Vanajuur.

Eesti elanikud kavatsevad jõulukinke tehes kulutada kõige enam lastele. Peaaegu pool (46 protsenti) Eesti elanikest valib majanduses valitseva olukorra tõttu oma tänavusteks jõulukinkideks midagi praktilist. Lisaks plaanib viiendik meie elanikest teha varasemaga võrreldes vähem kingitusi. 14 protsenti vastajatest ostavad varasemast väiksemaid ja 12 protsenti odavamaid kingitusi.

Danske Bank koostöös rahvusvahelise uuringufirmaga YouGov viis tänavu oktoobris läbi küsitluse 7 riigi elanike hulgas. Taanis, Rootsis, Norras, Soomes, Eestis, Leedus ja Põhja-Iirimaal uuriti elanikelt jõuluostudega seonduvaid teemasid. Kokku küsitleti veidi rohkem kui 6500 inimest, Eestis tehti kokku 313 intervjuud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles