Tühine komistus suvelaagris võib lapse nädalateks voodisse aheldada

PZU Kindlustus
Copy
Foto: Shutterstock

Sisustamaks suvist koolivaheaega saadavad paljud vanemad oma lapsed laagrisse või lähevad koos lastega reisile. Laagrites aga juhtub pahatihti õnnetusi ja traumasid, mis võivad reisiplaanid nurjata. Kuidas oma pere sellises olukorras kaitsta ja millised on lastega seotud kindlustused, selgitab PZU Kindlustuse isikukindlustuse tootejuht Kristo Õunapuu.

Õunapuu sõnul laekub suve jooksul ikka kahjujuhtumeid, kus laps on saanud suvelaagris vigastada, sealjuures ei pea tegu olema tingimata spordilaagriga. „Näiteks möödunud suvel juhtus õnnetus lastelaagris lõunasöögi ajal. Terve hommiku värskes õhus ringi toimetades läheb kõht loomulikult tühjaks ning lapsed jooksid võidu sööma. Ega palju ei läinudki tarvis - tekkinud tormijooksus komistas üks tütarlaps nii õnnetult, et murdis kukkudes rangluu,“ toob Õunapuu näite.

Rangluumurd on aga tõsine trauma ning eeldab, et lapsevanem saaks pea kuu aega olla lapsega kodus ning tema eest hoolitseda. „Antud juhul tuligi kasuks õnnetusjuhtumikindlustus – hüvitiseks saadud valuraha ning vanema valitud päevaraha hüvitis võimaldas töötasu säilitada ning lapsevanem sai vajaliku aja muretult lapsega kodus veeta.

Millised on lastega seotud kindlustused?

  • Õnnetusjuhtumikindlustus: Aktiivsetele ja  spordiga tegelevatele lastele on mõttekas teha õnnetusjuhtumikindlustus, mis pakub kaitset traumade korral. Kõige tavapärasem hüvitisviis laste puhul on valurahahüvitis, mida makstakse kergemate vigastuste puhul nagu põrutused, nihestused jms.
  • Reisikindlustus: Kuna paljud pered plaanivad suvekuudel  koos reisida, siis ei tasu unustada ka reisikindlustust. Kui lapsel juhtub reisil õnnetus ja ta vajab haiglaravi, siis reisikindlustus hüvitab ravikulu. Kui aga enne reisi saab laps trauma või ta ootamatult haigestub, siis loomulikult tuleb reis ära jätta. Haige lapsega ju väljasõidule ei lähe. Seetõttu soovitame teha reisikindlustus kohe, kui reisiplaanid paigas – kindlustus hüvitab tehtud kulutused ka siis, kui reisi peaks enda või lapse tervisehäda tõttu ära jätma.
  • Kodukindlustus: Kodu on terve pere jaoks tähtis koht, mille kindlustamine tasub läbi mõelda. Näiteks peaks koduse vara kindlustussumma arvestamisel meeles pidama ka laste asjade kindlustamist nagu tahvelarvuti, mängukonsool jne. Jalgratast ja telefoni võib kindlustada nii kodukindlustusega kui eraldi.
  • Vastutuskindlustus: Igaühega võib juhtuda, et kogemata põhjustatakse kahju kellegi varale. Kui näiteks laps riivab rattaga sõites naabri autot, siis peavad vanemad kahju hüvitama. Selleks on kasulik sõlmida vastutuskindlustus, mis kataks ka lapse tekitatud kahju. Mitmed kindlustusseltsid pakuvad seda koos kodukindlustusega.
  • Lapse kaitseks on ka tema vanema sõlmitud elukindlustus. See aitab perel toime tulla, kui lapsevanem jääb raskelt haigeks, tal juhtub tõsine õnnetus, talle määratakse püsiv puue, ta kaotab töövõime või sureb. Lisaks on võimalik koguda raha lapse tuleviku kindlustamiseks ja lisada lepingusse kindlustus vanema surma korral.
  • Liikluskindlustus: Alanud koolivaheajal on lapsi tänavatel ja liikluses aina rohkem. Liikluskindlustus küll katab kannatanu kahju, kuid tähelepanelikul liiklemisel on võimalik õnnetus üldse ära hoida.
Copy
Tagasi üles