Õiguskantsler nõuab võlgnikele pangas suuremaid õigusi (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise otsesaates Otse Postimehest.
Õiguskantsler Ülle Madise otsesaates Otse Postimehest. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pangad on seadnud ebaseaduslikke piiranguid täitemenetluse võlgnikele, leiab õiguskantsler Ülle Madise, ja soovib, et pankade tegevus võetaks uurimise alla. Kokku puudutab see kuni 150 000 eestimaalast.

Pöördumiseni viis mitme võlglase kaebus õiguskantslerile selle peale, et pank keeldub neile kontot avamast või piirab selle kasutamist, seega ei saa nad teha deebetkaardiga elementaarseid makseid, internetipangas ülekandeid ega võtta sularahaautomaadist arestimata jäetud summa ulatuses sularaha. Tuvastatud on juhtumeid, kui pärast täitemenetluse alustamist on pank võlglase pangakonto hoopis sulgenud.

«Pankadel on kindlasti huvi tagada inimestele võimalikult laia valikut arveldusteenusi. Neil, kelle suhtes on algatatud täitemenetlus, tuleb küll kahjuks arvestada mõne kitsendusega,» rääkis pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

«Näiteks võib pank keelduda täiendava konto avamisest, kui kliendil on juba samas pangas konto. Reeglina ei ole uue konto avamiseks põhjustki, kuna pank on kohustatud arestinõude ka uuele kontole üle kandma.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles