5 nõuannet, et suvine autosõit mööduks muretult

, Swedbanki varakindlustuse valdkonnajuht
Copy
Kristjan Ahven
Kristjan Ahven Foto: swedbank

Mis võiks olla mõnusam, kui päikesepaistelisel suvepäeval mööda Eesti ja välismaa teid seigelda, ümbritsevat ilu nautida ja uusi piirkondi avastada? Autoga reisimine muutub üha populaarsemaks, sest nii jõuab oluliselt rohkem kogeda ja vaadata, sul on vabadus soovi korral oma reisiplaane muuta ja lisaks on see eriti mitmekesi reisides ka võrdlemisi soodne. Kuid nagu iga suurem ettevõtmine, vajab ka autoreis põhjalikku ettevalmistust. Mida teha selleks, et autoreis mõnusalt kulgeks?

1. Vii oma sõiduk reisikorda

Tee sõidukile reisieelne kontroll – vaheta vajadusel õli, lase kontrollida veermik ning vedelike tase. Samuti vaata üle tagavararatta seisukord, vajalikud vahendid rehvivahetuseks või võta kaasa rehviparandusvaht, mis päästab sind edukalt juhul, kui rehviga midagi väiksemat juhtub. Kindlasti tasub üle kontrollida ka konditsioneer. Tuleb arvestada  sellega, et erinevates riikides võib olla erinevaid nõudmisi sõiduki varustuse osas (nt esmaabivahendid). Autoreisil on rohkem asju kaasas kui igapäevasõitudel, eriti kui reisijaid on mitu. Seega rehvirõhu kontrollimisel tuleb arvestada sõiduki suurema kaaluga.

Kui esiklaasil on täkkeid, tuleb need enne reisi kindlasti ära parandada . Täkkest võib iga hetk tekkida suurem mõra, mis võib reisil tõsiseks probleemiks osutuda. Kaskokindlustuse kliendile on reeglina täkke parandamine tasuta.

2. Veendu, et kohustuslik liikluskindlustus kehtib

Liikluskindlustus on kohustuslik kõikjal, selleta liigelda ei tohi. Liikluskindlustuse kehtivust saab igaüks kontrollida Liikluskindlustuse Fondi kodulehelt. Liiklusõnnetuse korral hüvitatakse kahjud seaduste järgi, mis kehtivad õnnetuse toimumise riigis. Kui reisid väljaspool Euroopa Liitu, siis tuleks kaasa võtta ka roheline kaart – see on kehtivat liikluskindlustust tõendav dokument. Rohelise kaardi saab iga kindlustuspoliisi omanik küsida oma kindlustusandjalt. Swedbanki kliendid saavad selle ise internetipangas välja printida. Kui soovid autoga reisides laiemat kaitset, mis kehtiks hoolimata süüdlasest või õnnetuse toimumise kohast, tasub kaaluda kaskokindlustuse lepingu sõlmimist. Näiteks koguriskikindlustus katab pea kõik sõidukile põhjustatud ootamatud kahjud.

3. Kontrolli reisidokumentide kehtivust ning uuri, milliseid lisadokumente vajad

Kontrolli passi ja ID-kaardi kehtivust ning väljaspool Euroopa Liitu reisides kontrolli viisa olemasolu vajalikkust. Euroopa Liidu riikides peab reisidokument kehtima reisi vältel, väljaspool Euroopa Liitu nõuavad osad riigid, et pärast riigist lahkumist kehtiks pass veel kuni 6 kuud. Täpsemat infot konkreetse sihtkoha kohta leiad Välisministeeriumi kodulehelt . Veendu, et juhiluba kehtib ja autodokumendid on korras. Tee endale selgeks, millised on sihtriikide kohalikud nõuded ja reeglid. Lisainfot Euroopa riikides kehtivate nõuete kohta leiad Euroopa Komisjoni liiklusohutuse lehelt. Kui plaanid liisinguautoga Venemaale minna, tasub uurida, ega sinu liisingufirmale ei laiene uue Venemaa Tolliseadusega kehtestatud piirangud. Uuri oma liisinguandjalt, kas liisinguautosid lubatakse üle Venemaa piiri ilma deposiidiraha tasumata. Kindlasti täpsusta, kas valitud marsruudil on ka maksulisi teelõike. Ilma maksutähiseta liiklemine võib kaasa tuua arvestatavaid trahve.

4. Kontrolli, kas sinu krediitkaardiga kaasneb reisikindlustus

Kui autoreis viib välismaale, sealhulgas ka naaberriikidesse, tuleb veenduda, et kogu reisiseltskonnal on piisava kaitsega reisikindlustus. Paljude krediitkaartidega kaasneb tasuta reisikindlustuspakett ning kaardiomanik ei pea iga reisi puhul eraldi reisikindlustust ostma. Olenevalt kaardi tüübist võib reisikindlustus kehtida ainult kaardiomanikule või ka temaga koos reisivatele pereliikmetele. Reisikindlustus kompenseerib nii enne reisi katkemist tehtud ettemakstud kulutused kui ka kulud, mis on seotud sellega, kui keegi reisiseltskonnast peaks haigestuma. Tasub pöörata tähelepanu kindlustussummale, mis peaks katma võimaliku haigestumise kulud välismaal. Erinevates kindlustusseltsides võivad hüvitamisele kuuluvad summad kordades erineda.

5. Uuri autoabi võimalusi

Kaskokindlustuse omanikele kehtib reeglina 24h hädaabi teenus. Veendu, et see kehtiks kogu reisiteekonnal ning vajadusel hüvitaks ka katkise auto Eestisse transportimise ning salvesta telefoni hädaabi- ja kahjukäsitluse number. Kui kaskokindlustust ei ole, tasub uurida, millised hädaabi võimalused on reisi sihtriikides ja milliste kuludega peaks õnnetuse juhul arvestama. Näiteks pukseerimisteenus välisriigis võib väga kulukaks osutuda.

Copy
Tagasi üles