Mobiilset internetti valides tutvu erinevate pakettidega

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tarbijakaitseamet soovitab enne telefonile internetipaketi tellimist uurida sideoperaatorilt mobiilse internetiühenduse erinevate võimaluste ning nende maksumuse kohta.


Oluline on teada, millist pöörduspunkti internetiühenduseks kasutatakse - näiteks WAPi kaudu saab internetti kasutada vaid mahupõhisena ning piiratud kujul, näiteks puudub võimalus kasutada audio-video teenuseid internetis.

Kui tarbijal on valida mahupõhise ning fikseeritud kuutasuga piiramatu interneti vahel, siis tuleks lähtuda interneti kasutuse sagedusest. Tiheda internetikasutuse korral oleks otstarbekam valida fikseeritud kuutasuga, kuid piiramatu kasutusega pakett.

Harvema netikülastatavuse korral võib valida näiteks mahupõhise ühenduse. Lisaks tuleb operaatorilt uurida, millist pöörduspunkti mahupõhise internetiühenduse korral kasutatakse.

Mahupõhise interneti puhul on võimalik, et teenust pakutakse ainult läbi WAP-pöörduspunkti, see on aga oluliselt piiratum kui internetiühendus kõige tavalisemas mõistes. WAP-teenus kuvab vaid väiksemamahulisi veebilehekülgi ega võimalda tarbijatel kasutada audio-video teenuseid.

Näiteks e-posti lugemine WAP-teenuse abil on tihtipeale võimatu või siis sedavõrd aega- ja mahtunõudev, et arvestades mahupõhist kasutust, lisandub selle eest ka päris korralik tasu.

Seevastu internetiteenus selle kõige tavalisemas mõistes võimaldab kasutajal mobiiltelefonis internetiühendust kasutada täpselt samadel alustel mis personaalarvutis, mis tähendab, et teenusel ei ole piiranguid ning see on oluliselt kiirem.

Tarbijakaitseameti poole on pöördunud tarbijad, kellele on mobiilioperaatorid telefoni teel teinud pakkumise liituda senisest odavama teenusepaketiga. Lisaks erinevustele kõne- ja tekstisõnumi hindades on räägitud ka interneti kasutamise võimalusest.

Samas ei ole tarbijale mainitud seda, et tema valitud mahupõhine internet toimib läbi WAP-pöörduspunkti ning see on avastatud alles netiühenduse kasutamisel, mis on osutunud arvatust piiratumaks.

Juhul, kui teenindaja ei selgita, millist internetiühendust pakett hõlmab, tuleb see kindlasti ise üle küsida või paluda aega, et paketiga põhjalikumalt tutvuda, hoiatab tarbijakaitseamet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles