Retseptivõistlusel jahmatas üllatuslikult jõulusushi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retseptivõistluse võitja - jõulusushi.
Retseptivõistluse võitja - jõulusushi. Foto: Kristjan Teedema

Postimehe jõuluretseptivõistlustel noppis esikoha jõulusushi, mis oli kohviku Truffe kokkade ja Postimehe hindajate arvates suurepärane, originaalne ja väga hea maitsega idee.


Teise koha sai Maarika Luhti saadetud jõuluquiche ja kolmanda Annaliisa Jämeda saadetud jõulurisoto. Magusasõprade kategoorias napsas esikoha Maire Udam oma pihlakatrühvli retsepti eest.

Truffe omaniku Joel Ostrati ja peakoka Jorma Riivaldi sõnul soovisid nad retseptivõistlusel tunnustada originaalsust ja tavapärasest ehk veidi teistsuguseid ideid, sest hapukapsas on niigi igal jõululaual, kuigi nii mõnigi võistlusele pakutud hapukapsaretsept oli huvitava nüansiga. Samuti oli oluline, et söök oleks tõepoolest jõuluteemaline.

Originaalne sushi

Võistluse parimaks tööks hindasid nii kokad kui ka Postimehe hindajad Aimar Aviste saadetud sushiretsepti. «See oli niivõrd isikupärane,» nentis Ostrat.

Riivaldi hinnangul oli idee ülimalt lihtne, kuid samas täiesti originaalne, sest ta ise polnud kunagi varem mõelnud, et verivorsti võiks sellises vormis kasutada. «Algmaterjal on ülikõva,» tunnustas ta. «Ülimalt kiidan seda inimest ja see oli esimene retsept, mis ma ütlesin, et võtan!»

Riivald lisas, et kui retseptiautorile üldse mõni nõuanne anda, siis ehk võiks mõelda sellele, et enne vorstide praadimist tuleks eemaldada kate ehk soolikas ning pärast võiks massile juba sisse panna pohlamoosi, et vorsti niimoodi paremini siduda.

Ka võib katsetada erinevate sisudega: kõrvits ja hapukapsas eraldi ja koos ning miks mitte midagi muud. «Kuid nii lihtne valmistada, ainult sügavkülma panna, et jahtuks,» kiitis Riivald.

Tihe rebimine

Kuigi sushi sai võistlusel esikoha, ei tulnud võit kindlalt, sest nii quiche kuid ka risoto pakkusid samuti vahva maitseelamuse. Quiche puhul tõsteti eriti esile magusa ja soolase maitse mõnusat konflikti, ristotot peeti aga fantastiliseks kõrvalroaks, mida võiks näiteks liha juurde serveerida.

Risoto puhul üllatas sööjaid magus maitse, mis selle roa puhul pole just igapäevane. «Risoto oli väga huvitav ja teistmoodi ning seda võiks teha näiteks inimesed, kes ei soovi kartulit serveerida,» sõnas Ostrat.

Riivald, kes valmistas hindajatele risoto, mainis, et tegelikult võiks selles vabalt kasutada ka koort või isegi sulatatud juustu, mis annaks juurde mahlasust, ning lisada vürtsiks kaneeli. «See annab väge juurde!» kiitis ta kaneeli.

Quiche puhul arvas Ostrat, et kas kõrvale või sisse võiks proovida ka ploomi. «Jõuluajal meeldib inimestele küpsetada ja seetõttu on quiche ideaalne,» sõnas Ostrat.


Auhinnad

Parimatest parima ehk jõulusushi retsepti saatja Aimar Aviste saab kohvikutelt Werner ja Truffe auhinnaks jõululaua korvi, millest peaks kõhu täis saama kuni kümme inimest. Korvist võib leida jõuluterriini, maitseelamuste hoidise juurviljadest, laagerdatud ning marineeritud veiseliha, maitsestatud jõuluhane, sinikarbid vahemerepäraselt, lõhe-peekoni piruka, trühvlid, banaani-karamelli muffinid, piparkoogid jpm. Korvi väärtuseks on 150 eurot.

Luksusliku trühvlivaliku väärtuses 15 eurot saavad Maarika Luht jõuluquiche´i retsepti eest ning Marie Udam, kes saatis pihlakatrühvlite retsepti, mis aga osutuks kokkade lemmikuks magusate kategoorias.


Retseptivõistluse võitja Aimar Aviste kirjutas:

Järgnev retsept on minu enda väljamõeldis.

Jõulusushi

Verivorst (midagi tavalist ilma eriliste lisanditeta)
marineeritud kõrvits (kuubikute või ribadena)
hapukapsas
mädarõigas
pohlamoos
sushi nori

Verivorst küpseta vastavalt tootja juhendile, eemalda vorsti sisu ja seejärel jahuta sisu toa temperatuurile. Kata nori leht verivorsti sisuga samamoodi nagu nori kaetakse riisiga sushi tegemisel. Sushi sisuks kasuta marineeritud kõrvitsat ja hapukapsast ning maitsesta mädarõikaga. Rulli kokku ja serveeri koos pohlamoosiga, mis on pandud eraldi väikesesse kaussi.


Teise koha saanud Maarika Luht kirjutas:

Lisan omalt poolt jõuluks sobiliku retsepti, tegu on enda loominguga. Inspiratsiooni ikka ehk kusagilt ammutatud on, aga mitte üks-ühele.

Jõuluquiche (võiks olla eelroog, aga miks mitte ka kohvikõrvane)

Vaja:
2 pakki Selga piparkooke
1 suitsukana koib vm. suitsukanaliha
väike purk ananassitükke
1 pakk Valio kolme juustu toidukoort
2 muna
100 g võid
2 sl vett
soovi korral veidi pipart

Purusta piparkoogid (mina tegin pudrunuiaga), sulata või. Sega või ja vesi piparkoogipuruga ühtlaseks, suru lahtikäiva küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma.

Tükelda suitsukana, nõruta ananass, vahusta toidukoor koos munadega, maitsesta (mina panin veidi valget pipart). Puista kana- ja ananassitükid põhjale, vala peale koore-munasegu. Küpseta 180 kraadi juures ca 45-50 min.

Kui küpsetis pealt liiga pruuniks kipub, kata fooliumiga. Raputa vahepeal vormi – kui keskelt enam ei võdise, on valmis. Serveeri marineeritud kõrvitsa ja pohlamoosiga või meelepärase rohelise salatiga. Pirukas on maitsvam, kui seisab üleöö.


Kolmanda koha saanud Annaliisa Jäme kirjutas:

Saadan retseptikonkursi raames retsepti.

Jõulurisoto

Vaja läheb:
250g riisi (kaks kotikest)
100 g peekoniribasid
500 g broileri fileed
pool väikest purki aprikoose
pool peotäit rosinaid
1 sl kuivatatud jõhvikaid
6-7 tükeldatud must ploomi (kuivatatud)
2-3 sl peenikesi marineeritud kõrvitsatükke
piparkoogimaitseainet või nelki või kardemoni

Keeda eraldi riis vastavalt paki juhendile. Pruunista peekoniribad ja broilerifileeribad, maitsesta. Lisa pannile väikesed aprikoositükid, rosinad, jõhvikad, ploomid. Lõpuks sega hulka peened kõrvitsatükid ja sega kõik koos riisiga. Maitsesta piparkoogimaitseaine, nelgi või kardemoniga, et jõululõhna anda (umbes 0,5-1 tl piisab). Serveeri kuumalt.


Parima magusa retsepti saatnud Marie Udam kirjutas:

Saadan oma jõuluretsepti. Retsept on inspireeritud klassikaliste trühvlite retseptidest, omalt poolt on lisatud pihlakad.

Pihlakatrühvlid

Vaja läheb:
150 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
1 spl rummi, brändit või rummiessentsi
50 g konserveeritud või külmutatud pihlakaid
50 g kookoshelbeid

Katteks:
100 g valget šokolaadi
100 g tumedat šokolaadi
kakaopulbrit
tuhksuhkrut
konserveeritud või külmutatud pihlakaid

Sulata šokolaad veevannil. Samal ajal kuumuta vahukoor keemiseni. Sulatatud šokolaad ja kuumutatud vahukoor vala kokku ning sega, kuni tekib ühtlane mass. Lisa rumm, brändi või rummiessents, pihlakad ning kookoshelbed. Sega veel. Pane saadud mass 3 – 4 tunniks külmkappi tahenema.

Veereta saadud massist kakaopulbris pallikesed. Sulata erinevates anumates veevannil hele ja tume šokolaad. Kasta pooled pallikesed tumedasse, pooled heledasse šokolaadi. Pane trühvlitele kiiresti (enne kui šokolaad ära taheneda jõuab) kaunistuseks peale 1-2 pihlakamarja. Tumedaid trühvleid võib veel kaunistada kakaopulbriga, heledaid tuhksuhkruga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles