Novembris langes Eesti elektritarbimine viie protsendi võrra

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaam.
Narva elektrijaam. Foto: Toomas Huik

Novembris tarbiti Eestis mullusega võrreldes viis protsenti vähem (690 GWh) elektrit, enim langes elektritarbimine Lääne-Eestis saarte piirkonnas.

Samas suurenes aastataguse ajaga võrreldes Eestis toodetud elektri hulk kaks protsenti, selgub põhivõrguettevõtja Eleringi elektrisüsteemi kokkuvõttest.

Elektrit kasutati võrdluses aastatagusega oluliselt vähem ka kõikjal Põhja-Euroopas – nii Soomes, Rootsis, Taanis kui Norras langes tarbimine keskmiselt ligi 10 protsenti. Üheks languse põhjuseks peab Elering käesoleval aastal oluliselt soojemat (Eestis ligi 4 kraadi) novembrikuud.

Eesti on jätkuvalt regiooni ainus elektrit eksportiv riik ning elektrit toodeti kokku 1063 GWh, mis ületab meie tarbimist poole võrra (54 protsenti). Peamiselt müüdi novembris Lätti (46 protsenti koguekspordist), eksport Leetu moodustas 32 protsenti ning Soome 22 protsenti koguekspordist.

Nii Lätis kui ka Leedus vähenes novembris elektritootmine 2010. aastaga võrreldes vastavalt 32 ja 20 protsenti. Lätis tõi languse kaasa hüdroelektrijaamade toodangu oluline vähenemine, kuigi tööd alustas soojuselektrijaam. Leedus toodeti vähem elektrit tänu soodsatele impordivõimalustele kolmandatest riikidest, täpsemalt Kaliningradist. 

Ka Põhjamaades vähenes elektri kogutootmine viis protsenti, kuid Norra hüdroressursside eelmisest aastast oluliselt kõrgema taseme tõttu jäädi kokkuvõttes elektrit eksportivaks regiooniks. Eelmisel aastal samal ajal oli olukord vastupidine – Põhjamaade elektridefitsiit moodustas siis 1,7 TWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles