Õllemull lõhkes? Tuntud õllefirma rahastamisraskused (10)

PM Majandus
Copy
Õllenaut.
Õllenaut. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Samal ajal kui rahakaasamisplatvormidelt kapitali küsinud joogitootja Nudist ja jäätisetootja La Muu kuhjati rahaga üle, läheb Õllenaudi kampaania visalt ning koguda on suudetud kõigest 15 protsenti soovitud rahast, kirjutas Äripäev.

«Rahakaasamine läheb visalt, kuigi Fundwise'i inimeste info kohaselt on kõik plaanipärane, arvestades puhkuste kõrghooaega ning kampaania lõpu kaugust,» ütles Õllenaudi juhatuse liige Urmas Roots. Samal ajal kaasas joogitootja Nudist paari päevaga üle 100 000 euro, LaMuule andsid investorid ligi kaks miljonit nii kiiresti, et firma pidi investeerimisvooru enne tähtaega sulgema.

Üks erinevus La Muu, Nudisti ja Õllenaudi vahel on viimase aasta majandustulemused, sest Õllenaut, kes oli Eesti turul käsitööõllede pioneer, on viimased paar aastat kahjumisse jäänud ja ka käive näitab langustrendi.

Pikemalt Äripäevast.

See on viimase nädala jooksul juba teine uudis õlletootja raskustest. Postimees kirjutas, et Pärnu maakohtu Kärdla kohtumaja kuulutas neljapäeval välja Hiiumaa Pruulikoja pankroti.

Esimene võlausaldajate üldkoosolek on planeeritud 21. augustile. Avalduse pankroti väljakuulutamiseks esitas Hiiumaa Pruulikoda OÜ ise kohtule 1. juulil. Pankrotiavalduses tõi õlletootja välja, et ei saavutanud piisavat tootmismahtu, mistõttu käive ei saavutanud planeeritud mahtu ning tekkis käibevahendite puudus ja laenuandjad lõpetasid lepingud.  

Kohus tuvastas, et Hiiumaa Puulikoda OÜ on püsivalt maksejõuetu ja seetõttu kuulutas välja selle pankroti. Edasise pankrotimenetluse käigus peaks selguma maksejõuetuse tekkimise põhjus. 2016. aastal oli ettevõtte käive 127 500 eurot ning aasta hiljem 214 200 eurot. Samas jäi ettevõte 2016. aastal kahjumisse 365 200 euroga ja tunamullu 238 200 euroga.

Hiidlased jõudsid selle ajaga võita ridamisi auhindu. Näiteks esimene partii võitis Riias toimunud Baltikumi suurimal õllevõistlusel Baltic Beer Star neli hõbe- ja ühe pronksmedali. Pruulikoja üks omanik Tarvi Pink rääkis toona, et nad tegid täpselt sellised õlled, nagu sõpruskonnale endale meeldib nautida.

«Meile sobib just elus, pastoriseerimata ja filtreerimata lager-õlu, mida on hea kerge näiteks saunas rüübata. Nendes õlledes on oma saare kiiks selgelt sees,» rääkis Pink. Hiiumaa Pruulikoja restoran-õlletehas avati Kärdla südalinnas 2016. aasta suvel. Esimene, 12000-liitrine partii müüdi ära kohapeal.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles