Reportaaž: VegFestil leidus ebapiima, gilu ja kanepit (1)

Li Merila
, reporter
Copy
VegFest 2019
VegFest 2019 Foto: Karl Johanson

Laupäeval esmakordselt toimunud Tallinn Vegfest tõi Kultuurikatlasse üle 3000 külastaja. See festival on justkui suure Taimetoidumessi suvine vend, mis toimub Kultuurikatla sise- ja välialadel. Postimehe reporter käis kohapeal üritust jälgimas.

Üritusele jõudes tervitasid mind eelmise sügise meretemaatiliselt Taimetoidumessilt tuttav vaalamaskott ja loomakaitseorganisatsiooni Loomuse rebasemaskott. Kultuurikatlasse sisenedes löödi mulle käele roheline tempel asendamaks piletit. Sissepääsu hind oli 2€, millest oleks võinud isegi pääseda tehes üritusele eelnevatel nädalatel endast koos Tallinn Vegfesti plakatiga pildi ja postitades selle sotsiaalmeediasse.

Foto: Karl Johanson

Festivalile olid abijõududeks kutsutud vabatahtlikud. «Meid jaotati vahetustesse: piletimüüjad sissepääsu juures, valvurid, kes jälgisid kindlaid aianurki, et inimesed niisama sisse-välja ei liiguks. Veel oli nii-öelda veganpolitsei, kes käis festivalil ringi ja kontrollis, et pakutav kaup oleks 100% vegan,» sõnas Lotte Triin, kes töötas üritusel vabatahtliku piletimüüjana. «Saime abiks olla ka festivalitavaari püsti panekuga,» lisas ta.

Foto: Karl Johanson

Vaatamata palavale rannailmale käis veganfestivalil üle 3000 inimese. Suurteks tõmbenumbriteks oli kindlasti esinejad, kelle kontserti sai ju võrreldamatult odava piletiga nautima minna. Esinesid Elina Born, Mick ja Angeelia Pedaja, Ingel ja Frank ning Heliton handpan pillimeistrid.

Sees müüdi head ja paremat

Kultuurikatla siseruumides, sarnaselt Taimetoidumessile, olid üles pandud lauad ja nende peal tooted, mida sai maitseks proovida. Veganbrändid müüsid oma toodangut harilikust soodsamate hindadega ning inimesed ostlesid hoogsalt. Näiteks müüs Sea Crunchy oma merevetikakrõpsude 12-pakilist kasti 13 euroga, kui poes on ühe paki hind 1.69€. Samuti müüdi kolme Yoko matchajooki 5 euroga, kui poes on ühe pudeli hind üle 2 euro.

Foto: Karl Johanson

Üheks uustulnukaks Eesti taimse piima turul oli Nemoloko, mille nimi on juba küllaltki intrigeeriv – mis võiks selle eestikeelne vaste olla? Ebapiim? Mittepiim? Nemoloko on Venemaa bränd, mis toodab kaera- ja tatrapiima. Huvitaval kombel maitses tatrapiim väga hästi – nagu magus tatrapuder. Ühe liitri 3,2-protsendilise rasvasisaldusega kaerapiima hind oli 2 eurot, mis on tavapärasest veidi odavam taks taimsete piimade turul.

Külastajatele pakkusid suurt huvi HappyV vegan suitsu- ja keeduvorstid ning pasteet. Nisuvalgust koosnev suitsuvorst on nimetatud selle aasta parimaks vegantooteks ja selle maitse ning tekstuur võiksid ära petta nii mõnegi tavalise vorsti tarbija. Samuti sai festivalil vegan(liha)palle, erinevaid viinreid ja vorste ning šnitslit. Minu isiklikuks lemmikuks on Vöner ehk nisukebab, mida kasutavad oma roogades paljud söögikohad ńagu Pizzakiosk, Vapiano ja Amps.

Foto: Karl Johanson

Festivalil müüdi ka vegankosmeetikat, eetiliselt toodetud riideesemeid ja muid tarbetooteid. Eriliselt jäi silma CBD kanepi tootevalik. Leti ääres uudistavad külastajad rääkisid oma kogemustest THC-vaese, CBD-rikka kanepiga kiites seda kui rahustavat ja lõõgastavat vahendit asendamaks alkoholi.

Väljas pakuti vegešašlõkki ja gilu

Välialal pakuti valmistoite: burgereid, not doge, veganšašlõkki ja -grilli. Minu valikuks langes Veganrestoran V menüüs olev not dog, mis koosnes muuhulgas eestipärasest kimchist ehk praekapsast. Oma toite pakkusid ka teised vegansöögikohad nagu Vegan Inspiratsioon, VegMachine, Göök. Viimase menüüst ei puudunud menukad gilu ja gohuke ehk vegan kilu ja kohuke.

Foto: Karl Johanson

Oma sööke proovides sai istuda välialade mõnusatel kott-toolidel ning nautida muusikalisi vahepalu. Janu kustutamiseks sai osta käsitööjooke Punchilt ja Nudistilt ning jääkohvijooke. Magustoiduna pakkus Lukumades Nutsella, Snikersy ja muude maitsvate kastmetega pontšikuid.

Kuumale suvepäevale kohastelt olid kohal mitmed jäätisepakkujad nagu Magnum, kelle uudistooteks on vegan mandlijäätis, Ben and Jerry, kelle jäätisetopse sai osta üle kahe euro odavamalt kui harilikult, ning Viva, kes üllatasid jäätisesõpru sorbetitopside ning kanepijäätisega. Palavalt armastatud sorbette pakkusid ka Premia ning Fresko.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles