Maailma kalleim kodu müüdi ootamatult poolmuidu (1)

Tuuli Kalev
, reporter
Copy
Villa Les Cèdres
Villa Les Cèdres Foto: JEAN CHRISTOPHE MAGNENET / AFP

Maailma kallimaks koduks nimetatud Pranstsusmaal asuv ajalooline Villa Les Cèdres müüdi eelmisel nädalal küll 197,4 miljoni euroga, mis oli aga alghinnas tervelt 43 protsenti madalam. Nimelt oli Villa Les Cèdres ehk seedripuude villa algne müügihind 350 miljonit eurot.

Itaalia Campari Group sõlmis eelkokkuleppe Prantsusmaal asuva ajaloolise Villa Les Cèdres ehk seedripuude villa müümiseks 220,6 miljoni dollari eest ostjale, kelle isikut avalikustatud ei ole. Villa müüdi alghinnast 43% odavamalt, kui see oli müügis olnud juba kolm aastat, kirjutas Bloomberg. 

Villa algne müügihind oli 350 miljonit eurot. Selle hinnaga oleks see olnud maailma kalleim eluhoone, aga müügihinnaga ta selle tiitlini siiski ei küündi. 

Nii kalliks teeb Villa Les Cèdres ühelt poolt selle asukoht Prantsuse Rivieras ranniku lähistel, kus naabriteks näiteks helilooja Andrew Lloyd Webber ja Microsofti kaasasutaja Paul Allen, teisalt selle suurus ja sisustus. Villa asub 140 000 ruutmeetri suurusel maalapil, hoones endas on 14 magamistuba, see on sisustatud külluslikult oma hiilgeaja, Belle époque-i moe järgi. Villa aladele jääb veel botaanikaaed, milles hetkel 14 000 liiki, enamik neist troopilised, ja suur ujumisbassein.

Villa ajaloo kohta on kirjutanud näiteks Prantsusmaa maastiku ja esteetika kaitseühing (SPPEF) ja sellest räägib ka 2017. aasta artikkel Bloombergis, kui maja müügihind oli ikka veel maailma kõrgeim.

Ehitust alustati 1830. aastal. 1850. aastal sai villa omanikuks Villefranche-sur-Mer linnapea, kelle ajal oli seal oliivikasvandus. 1904. aastal ostis selle Belgia kuningas Leopold II oma noore armukese, Caroline Delacroix, tulevase Vaughani parunessi jaoks. 1905. aastal usaldas ta arhitekt Aaron Messiah kätesse villa ümber tegemise ja laiendamise.

1924. aastal, peale kuninga surma, ostis koha Alexandre Marnier-Lapostolle, maailmakuulsa likööri Grand Marnier tootja. Tema poeg Julien, loodusloo muuseumi liige, juhtis villa alade täitumist 25 kasvuhoone ja 16 000 taimeliigiga.

1976. aastal müüs perekond villa maha Marnier-Lapostelle tootefirmale, mille omanikuks omakorda sai 2016. aastal Campari Group, kes ei teinud saladust plaanist koht kiiresti maha müüa, kirjutab SPPEF. Villa müügihinnast saab Campari Group umbes 88 miljonit, ülejäänud jagatakse Marnier Grupi ülevõtmise tingimuste kohaselt Marnier grupi aktsionäride vahel, enamik kellest on Marnier-Lapostelle perekonna liikmed, vahendab Bloomberg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles