Riik võib pangalaenust ilmajäänutele hakata käendust pakkuma (6)

Postimees
Copy
Kupüürid.
Kupüürid. Foto: TOMS KALNINS / EPA

Väljaspool Harjumaad ja Tartu linna piire on süvenemas mure, kus laenu saamine kodu ehitamiseks on väga keeruline, kuna piirkonna kinnisvaral on madal väärtus ning peredel pole piisavat tagatist ja riik näeb siin lahendusena riikliku käenduse pakkumist abivajajatele.

«Riik oma finantsinstrumentidega võiks minna appi, lihtsalt käendama. Meil on olemas Kredex, kes sellist tegevust ka arendab, aga sellel võiks olla suurem regionaalpoliitiline meede, muidu me ei peata seda protsessi, kus maapiirkonnas inimesed meilt lahkuvad. Konkreetsed lahendused peaks valitsus siin lähiajal, lähima poole aasta jooksul otsustama, milliseks nad välja kujunevad,» ütles regionaalminister Jaak Aab ERRile.

Ehkki pangad kinnitavad, et pole vahet, kus Eestimaa otsas laenusoovija elab, tehakse lõviosa tehinguid ikkagi Harju- ja Tartumaal: maa-ameti statistika näitab, et sel aastal tehtud korteritehingutest tehti 55 protsenti Harjumaal, sealhulgas 42 protsenti Tallinnas, 12 protsenti tehinguist tehti Tartumaal, sealhulgas üheksa protsenti Tartus, Ida-Virumaa tehingud moodustavad 10 protsenti, Pärnumaa omad kuus protsenti ning ülejäänud maakondades kokku tehti 17 protsenti tehingutest.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles