Uuring: tippjuhid teenivad töölistest 278 korda rohkem

Tarbija24
Copy
Aeg on raha.
Aeg on raha. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

USA suurfirmade tippjuhid saavad oma töötajatest 278 korda rohkem palka ja see lõhe üha suureneb, selgus kolmapäeval avaldatud uuringust.

Keskmine tegevjuhi töötasu 350 suurimas USA firmas oli mullu 17,2 miljonit eurot aastas, selle seas aktsiaoptsioonid, mis üldiselt moodustavad kaks kolmandikku nende hüvitistest, selgub mõttekoja Economic Policy Institute (EPI) uuringust.

Madala- ja keskmise palgaga töötajate probleemidele keskenduv mõttekoda märkis, et veel 1989. aastal oli palgalõhe 58-kordne ja 1965. aastal 20-kordne.

Ajavahemikul 1978-2018 on tegevjuhtide tasu kerkinud üle 1000 protsendi, seda eriti aina kallimate aktsiate tõttu, samal ajal kui töötajate palk on suurenenud vaid 12 protsenti.

«See eskaleeruv tegevjuhtide hüvitis, ja juhtkonna hüvitised laiemalt, on andnud hoogu sissetulekute kõrgeima 1 ja 0,1 protsendi kasvule ning andnud vähem majanduskasvu vilju lihttöölistele. See on suurendanud kõrgepalgaliste ja vaesema 90 protsendi sissetulekulõhet,» märgiti uuringus.

«Majandus ei kannataks teps mitte, kui tegevjuhid saaks vähem palka (või neid maksustaks rohkem),» lisas mõttekoda.

Samuti toodi uuringus välja, et palgakasv «ei peegelda oskuste väärtuse kasvu, vaid tegevjuhtide võimu määrata endale ise palka. See kasvav võim ladvikus veab meie riigi ebavõrdsuse kasvu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles