Hinnakasvu panustasid enim toit ja transport

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustratiivne.
Toidukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis tänavu augustis eelmise aasta sama kuuga võrreldes 2,4 protsenti, seejuures mõjutasid indeksi muutust enim toit ja transport.

Võrreldes selle aasta juuliga kasvas tarbijahinnaindeks augustis aga 0,7 protsenti, teatas statistikaamet.

2018. aasta augustiga võrreldes olid kaubad 1,8 protsenti ja teenused 3,3 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta sama kuuga võrreldes langenud 0,5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,2 protsenti.

Eelmise aasta augustiga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit kõige enam toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust üle 40 protsendi. Sellest omakorda poole moodustas 27 protsenti kallinenud köögivili.

Alkohoolsed joogid oli 5,8 protsenti odavamad, diislikütus 0,6 protsenti kallim ja bensiin 0,4 protsenti odavam. Toidukaupadest on sama ajaga kõige enam ehk 41 protsenti kallinenud värske köögivili, kartul on kallinenud 35 protsenti ja riis 16 protsenti. Kanged piiritusjoogid on odavnenud 9,4 protsenti.

Juuliga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim transport. Augustiks ostetud lennukipiletid olid 26 protsenti kallimad kui juuliks ostetud piletid. Indeksi muutusele avaldas suuremat mõju veel rõivaste hooaja soodusmüükide lõppemine ja üüri 5,7-protsendine kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles