Rohelised tomatid sobivad hapendamiseks

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Roheliseks jäänud tomatid sobivad hästi hapendamiseks.
Roheliseks jäänud tomatid sobivad hästi hapendamiseks. Foto: Shutterstock

Tänavune pikk ja soe suvi õnnistas rikkaliku tomatisaagiga. Peagi saabuvad tõsisemad öökülmad ja katmikala ootab suurpuhastus. Osa tomateid on veel rohelised või õrnalt värvunud. Minule näiteks maitsevad korralikult hapendatud tomatid rohkem kui hapukurk. Ka leidub veel piisavalt leherohelist, mida hapendatavatele tomatitele juurde lisada.

Kolmeliitrise purgi põhja asetada kiht purustatud maitsetaimi, näiteks jämedalt lõigutud tilli ja mädarõigast; mustasõstra-, sidrunväändiku-, metsvaarika-, vürts- või aniisbasiiliku-, melissi- ja koriandrilehti; terveid tilli-, sinepi-, koriandri- ja mungalilleseemneid.

Seejärel laduda purki puhastatud ja pestud rohelised tomatid ning peale asetada teine kiht maitsetaimi. Soovitatav on tomatite vahele panna värvilised maguspipraribad ja peotäis kergelt kupatatud (omas mahlas) kukeseeni. Peale valada jahutatud külm 5–7% soolvesi ja sulgeda purgid ajutiste plastkaantega. Jätta üheks ööpäevaks toasooja. Järgmisel päeval viia purgid paariks nädalaks jahedasse hoiuruumi. Nüüd lisada vajaduse korral värsket soolvett ja sulgeda purgid õhukindlalt.

Võib ka teha nii, et valite välja keskmised ühesuurused rohelised tomatid ja teete terava noaga õisikupoolsest otsast igasse seemnekambrisse sisselõike, millesse torkate puhastatud küüslauguküüne. Ettevalmistatud tomatid laduda 3liitrisesse purki, lisada ½ tl paprikapulbrit, lõikuda kihtide vahele maguspipraribasid ja tilliseemneid ning valada peale 5% soolalahus.

Kilekottidesse hapendamine

Suuremate koguste ja roheliste tomatite korral võib toimida nii nagu kurke kilekottides hapendades. Võtta 1,8 kg nõrgalt värvunud ja juba roosakaid tomateid, 20 g tilliürti, 5 g peenteks ribadeks lõigutud mädarõikalehti, 10 g mustasõstralehti.

Toodud retsepti ja koguse järgi võiks tomateid hapendada 2liitristesse kilekottidesse. Tomatite vahele puistata tilliürti, mädarõikalehti ja mustasõstralehti. Kotid täita kahe kolmandiku ulatuses, nii et pärast soolvee pealevalamist saaks kotisuu kummiga kinni tõmmata, et tekkivad gaasid välja pääseksid.

Peale valada 7% soolalahus ja jälgida, et õhutühja ruumi jääks võimalikult vähe. Kotid võib omakorda asetada madalamasse laiemasse puukasti üksteise kõrvale nagu leivapätsid. Seejärel viia jahedasse hoiuruumi. 20–25 päeva pärast on tomatid hapnenud. Nüüd oleks hea kummiga suletud kotisuud kummi eemaldamata samast kohast tugevama niidiga üle siduda.

Omas mahlas hapendamine

Valida ühesuurused rohelised või veidi värvunud tomatid ja pesta. Purgi või hapnemisnõu põhja laduda paar kihti mustasõstralehti ja nendele kiht tomateid, tomatitele riputada veidi kaneeliga segatud peent lauasoola, tomatikihile laotada kiht mustasõstralehti.

Kui on laotud kolm kihti tomateid, valada peale kooritud punastest tomatitest valmistatud jahtunud püree (seemned võib ka välja kurnata). Kõige peale laduda kahe-kolmekordne mustasõstralehtedest kiht.

10 kg roheliste tomatite hapendamiseks (viis kolmeliitrist purki) omas mahlas kulub 11 kg punaseid tomateid, 360 g keedusoola ja 20 g kaneeli. Soola ja kaneeli ülejääk puistata viimasele kihile. Nõu hoida paar päeva toasoojas ja viia siis lõplikuks hapnemiseks kuuks jahedasse ruumi. Kui soovite hoidist säilitada kauem, pastöriseerige see ja sulgege õhukindlalt.

RETSEPTID

Hapendatud tomatid gruusiapäraselt

10 kg rohelisi tomateid, 1–1,5 kg sellerilehti, 0,5–1 kg küünteks lahutatud küüslauku, 50–100 g värsket peeneks lõigutud vürtspaprikat, 50–100 g petersellilehti, 5–6 loorberilehte

Tomatid pesta ja teha neisse poolt vilja läbiv pikilõige. Iga tomatikihi vahele laduda maitseroheline ja üks loorberileht.

Hapendatud tomatid bulgaariapäraselt

4 kg rohelisi tomateid, 3,5 kg maguspipart, 2 kg porgandeid, 2 kg väiksemaid pehmemaid kapsapäid, 2 kg väiksemaid kurke,

Väiksemad rohelised tomatid pesta ja teha neisse kahvliga mõned torked, porgandid puhastada ja lõigata laiadeks laastudeks, kapsapead puhastada välimistest lehtedest ja lõigata 4–8 osaks. Kurgid pesta ja panna 12 tunniks külma vette, maguspiprad puhastada seemnetest ja lõigata laiadeks ribadeks. Ettevalmistatud aedvili laduda tihedalt hapendusnõusse, valada peale 6% soolalahus ja panna vajutise alla. Esimesed 2–3 päeva lasta segul toasoojas käärida, seejärel viia 20 päevaks jahedasse ruumi järelkäärimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles