Tänasest muutus lapsevanemate jaoks perehüvitise teenus: siin on su raha, tee oma valik

Agaate Antson
, toimetaja
Copy
Vastsündinute osakond Tallinna Lastehaiglas. Pilt on illustratiivne.
Vastsündinute osakond Tallinna Lastehaiglas. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Alates tänasest saavad lapsevanemad sotsiaalkindlustusameti iseteeninduskeskkonnas ilma taotlust esitamata valida perehüvitise, kui neil selleks õigus on tekkinud.

«Tegime perehüvitiste teenuse võimalikult mugavaks – ei mingit taotlust, ei mingit allkirjastamist, lihtsalt – siin on su raha, millele sul on õigus, tee oma valik,» kirjeldas sotsiaalkindlustusameti e-büroo juht Kersti Vaikmaa.

Sotsiaalkindlustusamet sai valmis esimese proaktiivse teenuse ning avas täna oma iseteeninduse, kus esimesena saavad lapsevanemad kasutada taotlustevaba perehüvitiste teenust. Muudatuse eesmärgiks on muuta süsteemi inimkesksemaks ning vähendada inimese jaoks pidevat taotlemise vajadust.

Hetkel saavad lapsevanemad iseteeninduses kinnitada neile tehtud perehüvitiste e-pakkumist. Kui lapse sünd on rahvastikuregistris registreeritud ja talle on pandud nimi, saadab sotsiaalkindlustusamet vanema(te)le e-postiga teavituse perehüvitiste saamiseks. Inimesel tuleb toetuse saamine iseteeninduses kinnitada.

«Pakkumuse kinnitamine on oluline, sest iseteeninduses saab pere enda hüvitisi planeerida, näiteks kumb vanem hakkab saama vanemahüvitist,» tutvustas Vaikmaa uut moodi perehüvitiste teenust. 

Sotsiaalkindlustusameti juht Egon Veermäe sõnul soovib amet pakkuda inimestele lihtsaid, kasutajamugavaid ja proaktiivseid teenuseid. Oluline on ka administratiivkulude vähendamine.

«Lähtume teenuste arendamisel põhimõttest, et kui riigil on vajalik informatsioon olemas, ei pea me seda inimeselt enam üle küsima. Proaktiivsus meie teenustes tähendabki seda, et kui perre sünnib laps, siis rahvastikuregistri sissekanne aktiveerib kõik järgmised teenused, ilma et inimene peaks selleks taotluse esitama,» rääkis Veermäe.

Tema sõnul on perehüvitiste teenus esimene sündmusepõhine teenus Eestis ja amet soovib liikuda täielikult taotlusevabade teenuste suunas.

Inimesed saavad iseteeninduses üle vaadata ka oma kontaktandmeid, et tulevikus jõuaks info pakutavatest teenustest nendeni.

«Näiteks kui perre on sündimas laps, soovitame neil e-teeninduses üle vaadata oma e-posti aadress, et pärast lapsele nime panemist jõuaks teavitus perehüvitiste pakkumiste kohta inimeseni võimalikult kiiresti,» ütles Vaikmaa. Tulevikus saab iseteeninduses näha ka ametilt laekunud makseid. Õige pea saab iseteeninduskeskkonnas sotsiaalkindlustusametiga ka suhelda.

Järgmisena muudetakse mugavamaks abivahendite saamine ja vanemapuhkuste teenus, seejärel pensionid ja sealt edasi kõik teised ameti toetused ja teenused.

Iseteenindusse saab siseneda sotsiaalkindlustusameti kodulehe kaudu aadressil sotsiaalkindlustusamet.ee või otselingiga iseteenindus.sotsiaalkindlustusamet.ee. Keskkonda saab sisse logida ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID-ga.

Amet maksab iga kuu 44 miljoni euro eest 156 000 inimesele peretoetusi ja 19 000 inimesele vanemahüvitist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles