Puust ja punaseks: mis on vintage-Humana?

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Humana kauplus Tallinnas.
Humana kauplus Tallinnas. Foto: Jaanus Lensment

Riiete taaskasutuspoe Humana bränd on tuttav ilmselt igale eestlasele, ent paljude jaoks pole sama selge, mis eristab vintage-Humanat tavalisest Humanast. 

Vintage-Humana on Humana keti nišipood, mis avas Eestis esimese esinduse 2014. aasta suve lõpus aadressil Tartu maantee 29. Selle eesmärgiks on ostlejatele pakkuda eksklusiivselt 20. sajandi teise poole (stiilis) rõivaid. 

Humana Estonia infojuht Mari-Helene Kaber sõnas Postimehele, et vintage-Humana ongi mõeldud teistsuguse klientuuri jaoks kui tavalised Humana poed. Teistsuguse klientuuri all mõtleb ta neid moetundlikke inimesi, kes ammutavad inspiratsiooni eelmisest sajandist, sest tänapäevase iseloomuga kaupa vintage-Humanast ei leia. Küll aga võib sealt originaalide kõrval leida 20. sajandi riiete koopiaid ehk tänapäeval toodetud vanamoodsaid riideid. 

«Sellised asjad võivad loomulikult ka valikusse sattuda. Tekstiili järgi katsudes ei pruugi isegi vahet teha, kas riie on toodetud 70ndate lõpus või on tehtud tolle stiili järgi hilisemal ajal,» selgitas Kaber. Konkreetselt kümnendite põhjal esinevat jaotust vintage-Humanas pole ja müügiks on kõik, mis pärit eelmisest sajandist või selles vaimus tehtud. 

Samuti on üliharv, kui vintage-Humanast leiab päris 20. sajandi esimese poole rõivaid, kuna sellist kaupa lihtsalt ei liigu teise ringi riiete turul. Kaber täpsustas, et tollest ajast säilinud riideid hoitakse tüüpiliselt kui perereliikviaid.

Seda, kust vintage-Humanatesse enim riideid laekub, Kaber öelda ei osanud. «Sorteeritakse riideid sorteerimiseskuses ja need riided, mis sobivad vintage-poodi, sorteeritakse eraldi. Seda, et kas sinna satub rohkem asju, mis tulevad Soomest, või Eesti kogumisest, või hoopis Kesk-Euroopast või Skandinaaviast – seda vahet vintage-kaupade puhul pole võimalik teha.»

Vintage on endiselt moes

Vintage-poode on Humanatel olnud palju varem, kui Eestis esimene avati. Kaber sõnab, et näiteks Itaalias ongi enamus Humana kauplused vintage-esindused, mitte tavalised kogupere poed. Vintage-poe Eestis avamine oli nii loomulik jätk Humana turutegevusele – enne Eestit olid vintage-esindused avatud juba Lätis ja Leedus – kui ka nõudluse tulem. «Sellistele rõivastele on turgu, eriti vaadates tänapäeva noorte ja end hingelt noorena tundvate inimeste moodi,» teatas Kaber, lisades et vintage-Humana eesmärk on koondada ühes stiilis esemed kokku, nii et inimesed ei peaks neid Humana tavakauplustest üksikult otsima. 

Vintage-poed lähitulevikus ei laiene

Kuna Tartu maantee kauplusel on tegutsemisaja jooksul hästi läinud, otsustas Humana 2019. aasta alguses avada ka teise vintage-poe aadressil Kotzebue 27. 

«Kotzebue otseselt ei laienenud – seal on aastaid Humana kauplus olnud, ta lihtsalt muutis oma müügipõhimõtet tavakauplusest vintage-kaupluseks. Kui me võrdleme, et kuidas tal enne läks ja kuidas praegu, siis tal läheb edukalt. Ta ei ole saavutanud veel seda populaarsust, mis on Tartu maanteel, aga seda just seepärast, et Tartu maanteel on mitmeaastane edumaa olnud,» selgitas Kaber.

Praegu ei ole Humana Estonias arutlusel olnud vintage-poodi mõnes teises keskuses avada. Tartust aga on inimesed kirjutanud ja huvi avaldanud küll. «Seal avamine oleks kõige tõenäolisem, eriti arvestades klientuuri, kes Tartus on pigem nooremapoolne. Tartu võiks hästi vintage-poe kohaks sobida, aga hetkel konkreetseid plaane pole,» sõnas Kaber. 

Kolme tüüpi Humanaid

Kaber tunnistas, et Humana Estonia saab omajagu küsimusi teemal «mis vahe on Humanal ja vintage-Humanal»? Ta toob aga välja, et Humana poed jagunevad tegelikult kolme tüüpi: tavaesindustele ja vintage-esindustele (mis asuvad Tallinnas, Tartus ja Pärnus) lisaks on Narvas ja väiksemates Eesti linnades ka Humana2 esindused. Peale suuruse on peamine erinevus Humana2 kaupluste ja tava- ning vintage-poodide vahel kaubatsükkel, mis suuremates poodides on viienädalane ja Humana2 kauplustes kahenädalane. See tähendab, et suuremates Humana poodides (ka vintage) vahetub kaup iga viie nädala tagant ja hinnad hakkavad seal langema aegamööda. Humana2 kaupluste puhul aga toimub kauba vahetus iga kahe nädala tagant ja hinnad hakkavad kukkuma kohe alates poodi jõudmisest. 

Allesjäänud kaup läheb kõikide Humana poodide puhul tagasi sorteerimisse ning liigub sealt mujale edasi. Asjad, mis müügist maha võetakse, uuesti kuhugi teise kauplusse ei liigu. «Igal asjal on Humana kauplustest üks võimalus endale uus omanik leida. Kui ta ei leia, siis ta läheb eksporti: kas ümbertöötlusse, annetuseks või veel kuhugi mujale,» sõnas Kaber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles