Helir-Valdor Seederi vastulöök Eesti Pangale: nende jutus pole midagi uut (19)

Copy
Pressikonverents Isamaa kontoris, erakonna esimees Helir-Valdor Seeder.
Pressikonverents Isamaa kontoris, erakonna esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi arvates pole vajadust pikendada teise pensionisamba väljamaksete minimaalset perioodi, kuna prognooside kohaselt langeb see ajajärku, mil majanduse elavdamine on põhjendatud.

Eesti Pank ei soovita valitsusel kogumispensionit vabatahtlikuks muuta, kuna selle tagajärjel võivad vanaduspensionid olla tulevikus väiksemad, samuti kaasneb selle sammuga suurem surve tõsta tulevikus makse, selgub esmaspäeval avalikustatud mõjuanalüüsist.

«Valitsuse plaan muuta pensionisüsteemi võib kaasa tuua lühikese spurdi Eesti majanduskasvus juhul, kui teisest sambast lahkujaid on palju. Ajutisele kiirendusele järgneks majanduskasvu aeglustumine või lausa majanduslangus, mille tõttu kannataks Eesti inimeste elujärg,» teatas Eesti Pank.

Eesti Pank tutvustas teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise mõjuanalüüsi ja saatis selle reedel ka valitsusliikmetele. Kas olete sellega juba tutvunud ja kui palju valitsus keskpanga suunistega arvestab?

Mulle pole küll saadetud mingisugust mõjuanalüüsi ega ka soovitusi. Saan rääkida ajakirjandusele saadetud lühikesest pressiteatest: seal pole midagi uut võrreldes sellega, milline oli Eesti Panga reaktsioon kohe algul, kui valitsuskoalitsioon leppis kokku, et teine pensionisammas muutub vabatahtlikuks.

Nii et see esimene emotsioon, mis Eesti Pangast tuli – mis ei toetunud siis mõjuanalüüsile –, need samad seisukohad on praegu korratud selles pressiteates. Täpselt samamoodi möönatakse, et pensionisammas vajab remonti, aga sellest remondist pole ühtegi silpi.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles