Friikartulisõda: Colombia pitsitab eurooplasi

BNS
Copy
TLNML01:Friikartul :Tallinn, EESTI,30APR02 
Ohtlik friikartul? Rootsi teadlased hoiatavad: praetud (kartuli)toidud tekitavad vähki. Friikartulid Viru tn alguse Hesburgeris.
mt/FotoMARGUS TAAL  MAALEHT
TLNML01:Friikartul :Tallinn, EESTI,30APR02 Ohtlik friikartul? Rootsi teadlased hoiatavad: praetud (kartuli)toidud tekitavad vähki. Friikartulid Viru tn alguse Hesburgeris. mt/FotoMARGUS TAAL MAALEHT Foto: MARGUS TAAL/MAALEHT/MARGUS TAAL

Euroopa Liit kaebas Colombia Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO), sest Bogotá on kehtestanud tolli Belgia, Hollandi ja Saksa friikartulitele.

BNS vahendab, et Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström kirjeldas, kuidas komisjon proovis Colombia valitsusega mitmekümnel korral kokkuleppele jõuda. «Kõik pingutused jooksid aga liiva,» lisas ta.

«Mulle on antud suunis alustada võimalikult kiiresti WTO raamistikus Colombia vastu vaidlust,» ütles Malmström, kelle sõnul on Colombia tollimaks ebaõiglane ja kahjustab Hollandi, Belgia ja Saksa ettevõtteid.

Belgia peab friikartuleid enda leiutiseks ning ekspordib neid suurtes kogustes muuhulgas ka Lõuna-Ameerikasse, kust on pärit nende valmistamises kasutatav kartul. Läinud aastal lisati Belgia friikartulid ka UNESCO kultuuripärandi nimistusse.

Colombia süüdistab eurooplasi turu üleujutamises odavate friikartulitega ja seeläbi kohalike tootjate kahjustamises. Belgia firmad eitavad seda ning riigi välisminister Didier Reynders on survestanud Euroopa Komisjoni Colombia meetmete vastu võitlema.

Belgia kartulitöötlemistööstus on viimastel aastatel kasvanud maailma suurimaks. Kui 1990. aastal oli selle aastane toodang 500 000 tonni, siis eelmiseks aastaks oli see kasvanud 5,1 miljoni tonnini, teatas kohalik kartulitootjate liit Belgapom. Enam kui 90 protsenti toodangust eksporditakse ja kolmandik ekspordist läheb Euroopast välja.

«Me oleme väga õnnelikud,» ütles Begapomi juht Romain Cools kommentaariks AFP uudisteagentuurile. «Colombia meetmed olid ebaõiglased. See oli protektsionism.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles