Kim tõusis hobusega pühale mäele (1)

BNS
Copy
Kim Jong-un Paektu mäel.
Kim Jong-un Paektu mäel. Foto: KCNA / REUTERS / SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un lubas võidelda USA sanktsioonide vastu, tõustes täna valgel hobusel riigi kõrgeima mäe Paektu lumega kaetud tippu.

Tegemist on sümboolse sammuga. Kim on käinud seal enne tähtsate otsuste langetamist nagu mõjuka onu hukkamine 2013. aastal või Souli ja Washingtoniga aktiivsema suhtluse alustamine 2018. aastal.

Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: KCNA / REUTERS / SCANPIX

Lõuna-Korea meedia spekuleeris koheselt, et Kim võib kaaluda uut strateegiat suhtlemisel USA-ga, kuna ta nõudis varem, et Washington esitaks detsembri lõpuks uued ettepanekud ummikseisu lahendamiseks kahe riigi suhetes.

Kimi vanaisa ja riigi asutaja Kim Il-sungil oli Jaapani koloniaalvõimu aastatel Paektu nõlvadel sissibaas ning Kimi isa, Kim Jong-ili ametlikus biograafias on kirjas, et teise põlvkonna liider sündis Paektu mäel, kui taevast kaunistas kahekordne vikerkaar.

Valge hobune on samuti propagandasümbol Kimi perekonna jaoks, mis on juhtinud Põhja-Koread seitse aastakümmet tugeva isikukultusega. Sümbolism läheb tagasi Kim Il-sungi aegadesse, kes olevat sõitnud valgel hobusel võitlusse jaapanlaste vastu.

Põhja-Korea riikliku uudisteagentuuri KCNA teatel külastas Kim kolmapäeval ka Paektu lähedal Samjiyoni maakonnas asuvaid ehitusplatse ja kurtis ÜRO sanktsioonide üle.

Põhja-Koreale on kehtestatud alates 2006. aastast 11 sanktsioonidepaketti, meetmed on karmistunud alates 2016. aastast, kui Pyongyang alustas jõuliselt tuuma- ja raketikatsetusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles