Mis on virgin polymer, mida Šoti teerajajad Eestis asendada tahavad? (2)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Tallinn, 16.10.2019. Tallinna kesklinnas valmis uuenduslikul tehnoloogial põhinev kõnniteelõik, mille asfaltkattes on kasutatud ümbertöödeldud plastikjäätmeid.
Tallinn, 16.10.2019. Tallinna kesklinnas valmis uuenduslikul tehnoloogial põhinev kõnniteelõik, mille asfaltkattes on kasutatud ümbertöödeldud plastikjäätmeid. Foto: Erik Tikan

Läinud nädala kolmapäeval (16.10) asfalteeriti Tallinnas Hiina saatkonna ees olevat jalakäijatele mõeldud teelõiku, mille puhul kasutati uudset, jääkplastikust graanulitega rikastatud aslfadisegu. Selle tootja MacRebur esindaja Gordon Reidi sõnul on nad oma asfaldisegus asendanud «virgin polymerid» taaskasutatava plastikuga, mis muudab asfaldisegu tootmise kõvasti keskkonnasäästlikumaks. Mis aga täpselt on asfaldisegudes kasutatav «virgin polymer»?

Maanteeameti teede arengu osakonna juhataja Janek Hendrikson sõnas Postimehele, et mõistet «virgin polymer» võib tõlkida kui puhas polümeer. 

Hendrikson lisas selgituseks, et plastiku valmistamise üheks komponendiks on polümeerid, kuid sinna lisatakse ka muid täiteained. «Plastiku ümbertöötlemisel nii polümeerid kui muud täiteained tõenäolisel ei kao kuskile, seega on võimalik tõesti plastikut uuesti kasutada nii-öelda asfaltkatete modifikaatorina. Aga saamaks samasuurt efekti, on vaja lisada plastikgraanuleid oluliselt rohkem, kui puhast polümeeri.»

Hendrikson selgitas ka, et siinjuures tuleb aru saada, mis eesmärgil polümeere asfaldisegudes üldse kasutatakse. «Laias laastus jagunevad polümeerid toimivuse järgi kaheks - elastomeerid ja plastomeerid. Vastavalt sellele, kuhu gruppi polümeerid kuuluvad, mõjutavad nad ka lõpptulemust, ehk antud juhul asfaltsegu omadusi. Maanteeamet kasutab suure liiklussagedusega objektidel elastomeere, mis mõjutavad asfaltsegu elastseid omadusi (kuju taastavat komponenti) ning sellega seoses ka vastupidavust väsimusele ja ilmastikule. Plastomeerid teevad asfaltsegu jäigaks, st paraneb asfaltsegude vastupidavus küll suurtele koormustele, kuid asfaltkate võib muutuda liiga hapraks/rabedaks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles