Eesti elektritoodang langeb jätkuvalt

Tarbija24
Copy
Elektriliinid, illustreeriv foto.
Elektriliinid, illustreeriv foto. Foto: Mailiis Ollino

AS Elering andis teada, et möödunud kuul toodeti Eestis 462 gigavatt-tundi elektrit ning tarbiti 640 gigavatt-tundi elektrit ehk septembrikuisest elektritarbimisest kattis kodumaine elekter 72 protsenti. Siiski vähenes kodumaine elektritootmine septembris võrreldes aastataguse ajaga 43 protsenti, seda peamiselt põlevkivielektrijaamade toodangu languse tõttu.

Septembris vähenes taastuvenergiast elektri tootmine möödunud aasta sama ajaga võrreldes 10 protsenti 146 gigavatt-tunnini. Tuuleenergiast toodeti elektrit senisega võrreldes 20 protsenti vähem, kuid elektri tootmine hüdroenergiast kasvas 52 protsenti. Taastuvenergia moodustas septembris 31,6 protsenti kodumaisest toodangust ning kattis 21,3 protsenti tarbimisest.

Septembrikuine tarbimine – 640 gigavatt-tundi – kasvas aastataguse ajaga võrreldes kaks protsenti.

Eesti importis samal ajal 337 gigavatt-tundi elektrit, millest 265 gigavatt-tundi tuli Soome suunalt ja ülejäänud 72 gigavatt-tundi Lätist. Eesti eksportis septembris 151 gigavatt-tundi elektrit, millest 130 liikus Läti suunas ja ülejäänud 22 gigavatt-tundi Soome. Eesti kaubanduslik elektribilanss oli eelmisel kuul 185 gigavatt-tunniga defitsiidis.

Lätis kasvas elektritootmine eelmisel kuul aastases võrdluses 45 protsenti ning tarbimine ühe protsendi. Leedus kasvas tootmine septembris kaheksa protsenti ning tarbimine kolm protsenti. Balti riikide energiabilanss oli septembris 940 gigavatt-tunniga defitsiidis.

Põhjamaades langes nii elektritootmine kui ka tarbimine septembris ühe protsendi ning Põhjamaade elektribilanss oli eelmisel kuul 362 gigavatt-tunni ulatuses ülejäägis.

Juuli lõpus andis Elering teada, et Eesti poolaasta elektritoodang oli mullusega langenud kolmandiku võrra ning et peamiseks põhjuseks selle taga on fossiilkütustel töötavate elektrijaamade konkurentsivõime langus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles