Autoostule peaks eelnema kodutöö

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Pexels

KAS OSTA UUS VÕI KASUTATUD AUTO? Kui auto vajab väljavahetamist või hakkad valima esimest autot, tasuks enne mõelda oma vajadustele. Pärast esmaste vajaduste kaardistamist saab keskenduda juba konkreetsetele mudelitele. 

Peale oma kodu soetamise on auto ostmine ilmselt üks tähtsamaid finantsotsuseid, mille inimene elu jooksul teeb. Auto on ühest küljest praktiline ost – sellega viid lapse lasteaeda, koera loomaarsti juurde, sõidad perega puhkama või sõidutad ämma-äia –, teisalt on see väga emotsionaalne ost, sest annab sulle liikumisvabaduse. Sa ei pea enam sõltuma ühistranspordi graafikust ega ootama taksot, vaid saad istuda isiklikku masinasse ja sõita sinna, kuhu hing ihkab. Kõlab hästi, kas pole?
 
Kui oled autoomanik olnud, siis ilmselt tead, millist uut autot tahaksid või millele rohkem tähelepanu peaks pöörama. Kui aga valmistud esimest autot ostma, võib segadus esialgu olla üsna suur. Esimese auto ostmiseks – olgu see siis uus või kasutatud – tasuks pöörduda esindusse, kus spetsialistid oskavad head nõu anda.
 

Tee kindlaks oma vajadused

Enne esinduste või müügiportaalide läbikammimist tasub kõigepealt kaardistada oma vajadused. Mõtle järgmistele küsimustele: kui suur on su pere, kes peaks autosse mahtuma? Kas on lemmikloomi, keda autoga sõidutada? Kas sõidad pikki vahemaid? Kui sageli sina, su elukaaslane või abikaasa autot kasutaksid? Kui tarvis, pane vastused kasvõi paberile kirja. Küsimused on esimene sõel, mis aitab valikuvõimalusi kitsendada. Näiteks linnas elav ja töötav suhtes olev naine, kel on võib-olla üks lemmikloom, võiks eelistada kompaktset autot, mida on linnaoludes lihtsam parkida. Kui läbitavad vahemaad ei ole ka suured – näiteks sõidad vaid nädalavahetustel suvilasse, ent nädala sees liigud tööle jalgsi või rattaga –, siis võiks vaadata väikesi keskklassi autosid.
 
Kui esialgsed parameetrid on paigas, siis võid endale paika panna sellegi, kas eelistad manuaal- või automaatkäigukastiga autot. Vähem olulised pole erinevad lisad, mis autol võiksid või peaksid olema: katuseluuk, nahksisu, rooli ja/või istmete soojendi jms. Kui elad maal, eelistaksid võib-olla nelikveoga autot. Kahtlemata on inimestel erinevad värvieelistused, seega võid kodutööna mõelda sellelegi, kas mõni värv on sinu jaoks täielikult välistatud. Sama lugu on automargiga – kui sul on lemmikud, siis tõenäoliselt vaatad pigem nende suunas.
 

Esindusest või müügiportaalist? Sai mainitud, et esimest korda autot ostes võiks pöörduda pigem automüügisalongi kui uurida müügikuulutusi ajalehest või veebiportaalist. Esimest autot soetades võib olla palju küsimusi, millele esinduses osatakse kindlasti vastata. See ei kehti muidugi ainult esmakordsete autoostjate puhul, esindusse võiksid pöörduda ka need, kes valivad juba mitmendat autot, sest esindus pakub midagi, mida müügiportaalidest ei pruugi leida – usaldusväärsust.

Viking Motorsi müügijuht Kristjan Uuk selgitas, et esinduses müüdavad autod on läbinud kontrolli ja lisaks on esindus seadusest tulenevalt kohustatud andma autole kuuekuulise garantii. See tagab ostjale kindlustunde ja teadmise, et kui autoga midagi juhtub, saab ta esindusest abi. Autoesindused pakuvad abi ka finantsküsimustes ja aitavad vajadusel vormistada liisingutaotlusi – esindus pakub kliendile nii-öelda täispaketti.

Eesti autoostjatest rääkides sõnas Uuk, et palju kodutööd tehakse enne esindusse tulekut juba internetis, mis tähendab, et esindusse jõudes on ostja oma esialgsed eelistused kaardistanud. Teisalt on põlvkondade vahel teatavad erinevused, mis on tingitud paljus sellest, mil määral ollakse harjunud internetti kasutama. 

Uus või kasutatud?

Enamasti keskenduvad esindused küll uute autode müügile, ent valikust leiab ka kasutatud autosid. Uuk täpsustas, et kasutatud auto võib sageli olla üsna uuevääriline – üldiselt juhul, kui tegu on paar aastat vana masinaga, mida eelmine omanik on hästi hoidnud. Ta lisas, et neile on oluline, et klient leiab sobiva lahenduse – kui uute autode hulgas pole meelepärast, saab alati vaadata kasutatud autode valikut.

Kindlasti on auto ostmisel oluline ka raha. Vaadates esinduses pakutavate uute ja kasutatud autode hindu ning võrreldes neid müügiportaalides olevatega, võib juhtuda, et rahakott suunab pigem viimaste poole. Kui rääkida näiteks väikekeskklassi autode hinnast esinduses, siis sõnas Uuk, et Viking Motorsi valikust võib leida uue auto umbes 18 000 euro eest, samas kui pool aastat vana auto võib leida umbes 14 000–15 000 euro eest. Hinnaerinevused võivad olla üpris suured, kõik sõltub auto vanusest, läbisõidust, margist, sadest ja paljust muust. Aga nagu mainitud, saab esindusest kaasa turvatunde, mida müügiportaalid ei suuda pakkuda. 

Uuel autol on kasutatud auto ees kahtlemata plusse. Üks oluline eelis on näiteks see, et uue auto puhul ei pea tegema kompromisse värvi, varustuse või millegi muu osas, samas kui kasutatud auto puhul võib juhtuda, et kusagil tuleb teha järeleandmisi. Näiteks turvavarustus võib olla hea, aga värv ei ole päris see, mis meeldib. Autot valides võib ka juhtuda, et kõik sobib – värv, varustus, suurus ja muu säärane –, ent iste ei pruugi olla piisavalt mugav. Mugavus on auto puhul äärmiselt oluline. Uuk tõi näiteks Saksa autotootja, kes on teinud koostööd meditsiinivaldkonna spetsialistidega, et välja töötada võimalikult mugavad istmed, mis toetaksid selga õigesti. Seetõttu on autot ostes äärmiselt oluline teha proovisõit, mis annab aimu nii tunnetusest kui ka mugavusest.
Üks asi, mida just kasutatud auto puhul tasuks jälgida, on läbisõit. Teisalt märkis Uuk, et pelgalt läbisõidust ei saa lähtuda, kuna mõni auto, millega on sõidetud 100 000 kilomeetrit, võib olla paremas korras kui 10 000 kilomeetrit sõitnud auto. Põhjuseks on see, et üks omanik on auto eest paremini hoolt kandnud kui teine. «Eestis pigem hoitakse autosid,» tõdes ta. Lõpuks on aga keeruline öelda, kas õigem oleks eelistada uhiuut või kasutatud autot. See sõltub paljudest teguritest. Autot valima asudes tasuks mõne asja enda jaoks selgeks mõelda. Koos esinduse ekspertidega leiab kahtlemata igaüks oma vajadustele ning soovidele vastava masina. 
Copy
Tagasi üles