M.V.Woolist leiti uus bakter, mis võib viia tehase sulgemiseni (87)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Kalatootja M.V.Wool juht Mati Vetevool.
Kalatootja M.V.Wool juht Mati Vetevool. Foto: Mihkel Maripuu

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) leidis M.V.Wooli tehasest võetud proovidest taas listeeriabakteri, mis võib tähendada tootmiskompleksi sulgemist. Kalatootja andis vastulöögi ja ütles, et nende kaup on täiesti ohutu. 

VTA asejuhataja Olev Kalda ütles Postimehele, et nad viisid oktoobri lõpus läbi kontrollid ja leidsid kalatehase tööpindadelt, aga ka eelnevalt töödeldud kalast listeeriabakteri. Leid oli seda üllatavam, et M.V.Wool viis mõned päevad enne tehases läbi suurpuhastuse, mida ka meedias suurelt eksponeeris. Kalda ütles, et ju polnud koristuspäev piisavalt tõhus. 

VTA on varem viidanud, et kui probleemid kalatootjaga jätkuvad, tuleb mõelda juba tõsisematele sammudele, sealhulgas tehase osalise või täieliku sulgemise peale. Kalda ütles, et see on tõepoolest üks võimalik stsenaarium, et tarbijaid kaitsta. Samas kinnitas ta, et nende teadmise kohaselt pole pärast viimast bakterileidu saastunud M.V.Wooli kala poelettideni jõudnud. 

Kalda rõhutas, et sulgemisotsust ei saa teha kergekäeliselt. Enne tuleb kindlasti sekveneerida ehk välja selgitada, mis tüvega vastleitud bakter on. Varem on kurja juureks olnud bakter tüvega ST1247, mis on inimesi haigevoodisse ja isegi hauda viinud ning mida on seni leitud ainult M.V.Wooli tehasest. Nii kaalukas seos ongi põhjus, miks kogu asi suure kella küljes on.

Lisaks tutvub amet ettevõtte poolsete arvamuste ja vastuväidetega. «Selle põhjal teeme otsuse edasiste tegevuste osas,» ütles Kalda, kes rõhutas, et tehasele ja toodangule kehtib nulltolerants. 

M.V.Wool: meie tooted on ohutud

M.V.Wool saatis seepeale pressiteate, kus rõhutas esmalt, et tarbijateni jõudnud tooted on ohutud ning oht rahva tervisele on välistatud.

Kuidas selgitavad nad aga uut bakterileidu? Perefirma nõukogu esimees Meelis Vetevool märkis, et bakter leiti Soomest tulnud toorainest. Seda tõestab see, et vahetult pärast oktoobris läbi viidud suurpuhastust bakterit ei olnud, küll aga leiti see kaks päeva hiljem, kui tehasesse saabus Soomest tulnud kala, mida hakati ümber töötlema. 

Vetevool selgitas, et edasine tegevuskava selgub pärast tüve määramist. «Seni jätkame tootmise regulaarse puhastamise ja kontrolliga, et tagada toidu ohutus,» kinnitas Vetevool. Lisaks on nad esitanud VTAle täiendava tegevusplaani, kuidas paksu pahandust tekitanud bakteritüvi ST1247 tehasest välja tõrjuda.

Kalatootja rõhutas, et sel aastal pole Eestis tuvastatud mitte ühtegi ST1247 tüvega haigusjuhtu. Mullu, nagu juba öeldud, haigestus samasse tüvve aga kuus inimest ja hukkus kaks. 

Kahe kange vägikaikavedu

Skandaal kalatööstuse ümber puhkes esmalt kevadel, mil Taani veterinaar- ja toiduamet süüdistas M.V.Wooli tooteid kolm aastat tagasi alanud listerioosipuhangus. Septembris jõudis teema ringiga ka Eestisse, mil VTA ütles, et M.V.Wooli tehases ja kalas pesitsenud ohtliku tüvega listeeriabakter võib olla nakatanud inimesi, kellest mitmed on eelmisel aastal surnud. Veterinaaramet on pikka aega kahtlustanud, et bakter elab tehases edasi.

Kahtluste kummutamiseks on M.V.Wool teinud tehases mitmeid suurpuhastusi ja laseb tehasest välja minevat kala testida nii palju kui võimalik. M.V.Wooli omanik ja juht Mati Vetevool on korduvalt kinnitanud, et nende tooted on tarbijatele täiesti ohutud. Selle tõestuseks sööb ta ise iga päev kalavõileiba, kus kalaviil on paksem kui leivakäär.

Mis on listeeria?

Listeeria on bakteri Listeria monocytogenes põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetrakti häiretena.

Haiguspuhangu põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sealhulgas ebapiisavalt kuumutatud lihatooted, toores puu- ja köögivili, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juust.

Haiguse peiteperiood kestab 3–70 päeva, keskmiselt kolm nädalat.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid (87)
Copy
Tagasi üles