Venemaa andis Kertšis hõivatud laevad Ukrainale tagasi (2)

Copy
Vene piirivalvealus pukseerimas ühte mullu hõivatud Ukraina laeva eile Kertši sadamast välja.
Vene piirivalvealus pukseerimas ühte mullu hõivatud Ukraina laeva eile Kertši sadamast välja. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Venemaa andis Ukrainale anti tagasi aasta tagasi kaaperdatud kolm mereväealust, kinnitasid täna nii Moskva kui Kiiev.

«18. novembril anti Ukrainale üle kolm Ukraina mereväe laeva, mis ületasid 2018. aasta novembris ebaseaduslikult Vene piiri,» teatas välisministeerium.

Ministeeriumi teatel peeti alused kinni asitõenditena, aga need saab nüüd tagastada, sest uurijatel pole neid enam vaja.

Ukraina mereväe teatel sõjalaevad Nikopol, Berdjansk ja Janõ Kapu tagastati ning need liiguvad Ukraina ranniku poole.

Vene piirivalve ja eriüksuslased hõivasid mullu novembris Kertši väinas Ukraina puksiirlaeva ja kaks suurtükipaati. Ukraina alused olid teel Odessast Mariupolisse.

Vangistati ka aluste 24 meeskonnaliiget, kes anti septembris osana vangivahetusest Ukrainale tagasi.

Piirivalveametnikud ütlesid pühapäeval, et laevad tagastatakse ja kohalik televisioon näitas kaadreid aluste pukseerimisest läbi Kertši väina.

Alustamine tagastamine on oluline samm Ida-Ukraina rahuprotsessis ja see järgneb hiljutisele vangivahetusele ja sõdurite osalisele taandumisele.

Rahuprotsess on elavnenud alates Volodõmõr Zelenskõi valimisest Ukraina presidendiks. Zelenskõi sõnul on üle 13 000 elu nõudnud separatistliku konflikti lõpetamine tema prioriteet.

Reedel teatas Prantsusmaa, et Zelenskõi kohtub 9. detsembril Pariisis Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Kõnelusi vahendavad Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksa kantsler Angela Merkel. See on kõrgetasemelisim konflikti puudutav kohtumine alates 2016. aastast.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov kinnitas esmaspäeval 9. detsembri kohtumise toimumist, kuid ta ei pannud sellele palju lootusi.

«Normandia formaadi töös oli pikk viivitus, pikk paus, ja me ei peaks sellele liigseid ootusi seadma,» ütles ta.

Saksa välisminister Heiko Maas pidi esmaspäeval Kiievisse sõitma, et tippkohtumiseks ette valmistuda.

Saksa välisministeeriumi pressiesindaja sõnul on see üle pika aja esimene kord, kui konflikti lõpetamise suunas liigutud on. «Me tahame sellest kinni haarata,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles