Puiduvargad rüüstavad Rumeenia laasi ja tapavad metsavahte (1)

Copy
Kesk-Rumeenias asuvas Făgărașe mäestikus Nucșoara lähistel on nõlvad puudest tühjaks langetatud ning maastikku katavad sügavad veokijäljed.
Kesk-Rumeenias asuvas Făgărașe mäestikus Nucșoara lähistel on nõlvad puudest tühjaks langetatud ning maastikku katavad sügavad veokijäljed. Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Scanpix

Nagu sügavad kortsud lõikuvad mudased teerajad läbi Rumeenia mägise Valea Rea piirkonna elutute nõlvade, näidates agressiivse ebaseadusliku metsaraie ulatust. Seejuures ei ähvarda kontrollimatu puude langetamine ainult regiooni haruldasi metsi, aga ka inimelusid.

Aina kasvavas vägivallas on Rumeenia eri osades viimase kuu jooksul tapetud kaks metsavahti, kui nad püüdsid peatada väidetavaid puiduvargaid.

Need traagilised juhtumid on toonud tuhanded rumeenlased, sealhulgas sajad metsavahid tänavatele nõudma, et valitsus pingutaks rohkem metsade ja nende valvurite kaitsmise nimel.

Riigimetsi haldava ettevõtte Romsilva andmeil on alates 2014. aastast rünnakutes kannatada saanud 185 metsavahti. Kümmekond AFPga vestelnud metsavahti rääkisid, et neid on pekstud, taga aetud või ähvaratud oma töö tõttu.

«See on väga ohtlik töö, eriti arvestades, et ma pean jälgima üksinda tuhandet hektarit metsa,» lausus 43-aastane Valentin Dirig, kes on Edela-Rumeenias Neamți maakonnas töötanud metsavahina viimased 15 aastat.

Greenpeace’i hinnangul võetakse igal aastal riigis ebaseaduslikult maha 20 miljonit kuupmeetrit puitu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles